Hong Kong

Milliardkollaps etter sønnens sjokkbeskjed

Markedsverdien til matgiganten har stupt etter den bitre familiekonflikten mellom far og sønn.

HONG KONG: Byen der den betente familiekonflikten utspiller seg. Foto: Tyrone Siu / Reuters / NTB
HONG KONG: Byen der den betente familiekonflikten utspiller seg. Foto: Tyrone Siu / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aksjeverdien i det Hong Kong-baserte selskapet WH Group, verdens største produsent av svinekjøtt, har den siste uka falt som en stein.

Bakteppet skal være en bitter familiestrid utenom det vanlige, mellom selskapets grunnlegger og største eier, Wan Long (80) og hans sønn, Wan Hongjiun (52).

Sistnevnte fikk litt tidligere i år sparken fra en toppjobb i familieselskapet.

På to dager har WH Groups markedsverdi sunket med 17 prosent, ned til det laveste nivået på nesten tre år, skriver Bloomberg.

Det kommer etter en artikkel angivelig skrevet av den 52-årige sønnen, der han anklager faren for økonomiske lovbrudd.

ANKLAGES: Grunnleggeren av WH Group, Wan Long (81). Foto: ImageChina/Rex / Shutterstock editorial / NTB
ANKLAGES: Grunnleggeren av WH Group, Wan Long (81). Foto: ImageChina/Rex / Shutterstock editorial / NTB Vis mer

- Anklager far for skattefusk

Artikkelen ble publisert tirsdag på en WeChat-konto kalt «New Meat Industry», og skal være bredt omtalt i kinesiske medier. Der anklages faren Wan Long blant annet for ikke å opplyse om 200 millioner dollar i skattepliktig inntekt.

Raset i aksjekursen kom altså i kjølvannet av denne beskjeden - markedsverdien til svinegiganten ble barbert med rundt 2 milliarder dollar - 17 milliarder kroner - ifølge Bloomberg.

Selskapet benekter anklagene, og kaller dem «usanne» og «villedende», ifølge blant andre Wall Street Journal.

Anklagene kommer bare to dager etter at 80-åringen gikk av som toppsjef og overlot roret til finansdirektøren Guo Lijun.

I artikkelen der påstandene ble framsatt ble det også stilt spørsmål ved evnene til den nye administrerende direktøren Guo innenfor handel og ledelse.

Sparket for «aggressiv oppførsel»

Den 52-årige sønnen ble sparket fra selskapet i juni på grunn av «dårlig oppførsel». WH Group begrunnet avskjedigelsen med at 52-åringen utviste «aggressiv oppførsel» mot selskapets eiendeler, uten å utdype forholdene ytterligere, ifølge South China Morning Post.

Business Insider Australia melder at Hongjian har innrømmet krangler med sin far om ledelsesspørsmål, muligens inkludert oppkjøpet av Smithfield Foods. WH Group kjøpte den amerikanske svinekjøttleverandøren i 2013.

I en spesielt opphetet diskusjon skal Hongjiun ha slamret med en dør og ødelagt et glasskap i raseri, noe som førte til at en livvakt grep inn, ifølge samme nettsted.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer