SAS:

Milliardkrangel

Oppkjøpsfondet Apollo ga SAS et milliardlån for å finansiere konkursprosessen i USA. Nå er det full splid mellom partene.

KONFLIKT: SAS er i konflikt med det som skulle være redningen. Foto: Terje Pedersen / NTB
KONFLIKT: SAS er i konflikt med det som skulle være redningen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Flyselskapet SAS går for øyeblikket gjennom en såkalt chapter 11-prosess i den amerikanske domstolen for å kunne holde selskapet på vingene.

Onsdag ettermiddag tok derimot refinansieringen av selskapet en brå vending.

SAS skal nemlig ha misligholdt et lån på 350 millioner dollar - tilsvarende 3,9 milliarder norske kroner i dagens kurs - som ble tatt opp hos oppkjøpsfondet Apollo for å finansiere den pågående konkursprosessen.

Dette har falt i dårlig smak hos Apollo, som nå har sendt inn en klage til domstolen der de krever inn 461 millioner dollar, altså 5,1 milliarder norske kroner.

Torsdag kveld er det derfor duket for høring i domstolen i New York.

- Man må alltid regne med at det kan komme noen utfordringer i en slik prosess. Jeg tror dette vil ordne seg i dag, men hvordan det blir, får vi se på, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs til Børsen.

- Stilt på sidelinja

Bakgrunnen for klagen fra Apollo skal være at SAS har brutt en viktig tidsfrist som framkom i lånevilkårene, 5. november. Dette gjaldt en ny tidsplan og finansiering framover i tid. Dette hevder Apollo at de fikk beskjed om først 4. november, samme dag som SAS signerte en investeringsavtale med sine nye eiere.

STREIK: Reiselivsjournalist Odd Roar Lange mener både ledelsen og pilotene må ta ansvar for SAS-streiken. Vis mer

SAS ble 3. oktober kjøpt opp av Air France-KLM og tre andre investorer. Eksperter vurderte på forhånd Apollo som en av de mest opplagte nye investorene i SAS, men oppkjøpsfondet endte med å tape budrunden.

- Apollo ble stilt helt på sidelinja her. Mitt inntrykk er at Apollo er litt sure over dette, og at de nå spiller på strengene de kan for å få gjort opp det de kan, i tillegg til å sette SAS i skvis, sier Elnæs.

- Markedet vet ikke nøyaktig hva som ligger bak, men man skal ikke se bort fra at Apollo er skuffet.

Milliardkrangelen

Lånet SAS tok opp av Apollo er av typen «debtor-in-posession financing», også kalt et DIP-lån. Dette var i utgangspunktet på 350 millioner dollar, og hadde forfall 26. desember i år.

Ifølge SAS' finansielle rådgiver John Luth har flyselskapet satt av 450 millioner dollar for å betale tilbake lånet.

Apollo hevder derimot at de skal ha igjen 461 millioner dollar.

Børsen har foreløpig ikke fått svar på sin henvendelse til SAS.

Dette er scenarioene

Elnæs tror dommeren vil komme fram til en avgjørelse torsdag kveld, og ser for seg to mulige scenarioer for hvordan SAS vil kunne komme seg ut av bråket med Apollo.

- Den første muligheten er at de bruker egenkapitalen og likviditeten de har selv. SAS har rundt seks milliarder svenske kroner på bok, som de kan bruke av for å betale dette umiddelbart dersom dette godkjennes av dommeren, forklarer han.

Den andre muligheten han ser, er at SAS får tillatelse til å ta opp et nytt DIP-lån av investeringsfondet Castlelake, en av sine nye eiere, på 500 millioner dollar. Flyselskapet vil da kunne bruke deler av disse pengene for å betale tilbake Apollo-lånet.

Elnæs påpeker at DIP-lånet er svært kostbart, og har en høy rente.

- Lånet som er foreslått fra Castlelake er bygget opp omkring samme rammer, så det er heller ikke billig refinansiering. Men dette er noe SAS må ha, påpeker Elnæs.

- Jeg tror mest sannsynlig at dette ordner seg. Hvis det ikke gjør det, kan det bli langt mer komplisert. Det tror jeg ikke konkursdommeren er interessert i, for man ønsker å få SAS ut av denne prosessen på en måte som ivaretar alle parter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer