Milliardkrav mot energikjempe

Profilerte norske investorer hevder å ha blitt grovt svindlet og krever 1,5 milliarder kroner av Luxemburgs statlige energiselskap. I kulissene lurer en russisk oligark med tette bånd til president Vladimir Putin.

OLIGARK: Den ukrainskfødte russiske oligarken Viktor Vekselberg var tungt inne i solkraftvirksomheten som nå kreves for 1,5 milliarder kroner. Foto: Pavel Golovkin, AP/NTB
OLIGARK: Den ukrainskfødte russiske oligarken Viktor Vekselberg var tungt inne i solkraftvirksomheten som nå kreves for 1,5 milliarder kroner. Foto: Pavel Golovkin, AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Investeringen på flere hundre millioner kroner var nær garantert å kaste av seg. Gunstige EU-subsidier skulle sikre mange år med lønnsom drift av solkraftverk i Italia.

Slik gikk det ikke.

Italienske myndigheter annullerte nemlig alle gunstige avtaler etter en avsløring om at solcellepanelene ikke var produsert i Europa, slik merking og dokumenter viste, men tvert imot i Kina. Dermed falt grunnlaget for EU-støtten bort.

Over natta var solkraftverkene som EAM Solar hadde kjøpt for norske investorers penger, blitt verdiløse.

Åtte år seinere står striden om hvem som skal holdes ansvarlig for at subsidiebedrageriet av den italienske stat også påførte 1700 norske aksjonærer gedigne tap.

Eiere på rikingtoppen

Blant de største eierne i EAM Solar er rederarvingene og søsknene Else Helene Sundt og Christian G. Sundt (15,4 prosent), Orkla-eier Stein Erik Hagen (12,9 prosent) og investor Jens P. Heyerdahl d.a.y. (3,5 prosent).

Else og Christian Sundt er hver god for 8,7 milliarder kroner og deler dermed 30. plassen på Kapitals rikingliste. Hagen er ifølge bladets beregninger god for 33 milliarder kroner, noe som gjør ham til Norges niende rikeste.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer