Milliardkrav mot energikjempe

Profilerte norske investorer hevder å ha blitt grovt svindlet og krever 1,5 milliarder kroner av Luxemburgs statlige energiselskap. I kulissene lurer en russisk oligark med tette bånd til president Vladimir Putin.

OLIGARK: Den ukrainskfødte russiske oligarken Viktor Vekselberg var tungt inne i solkraftvirksomheten som nå kreves for 1,5 milliarder kroner. Foto: Pavel Golovkin, AP/NTB
OLIGARK: Den ukrainskfødte russiske oligarken Viktor Vekselberg var tungt inne i solkraftvirksomheten som nå kreves for 1,5 milliarder kroner. Foto: Pavel Golovkin, AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Investeringen på flere hundre millioner kroner var nær garantert å kaste av seg. Gunstige EU-subsidier skulle sikre mange år med lønnsom drift av solkraftverk i Italia.

Slik gikk det ikke.

Italienske myndigheter annullerte nemlig alle gunstige avtaler etter en avsløring om at solcellepanelene ikke var produsert i Europa, slik merking og dokumenter viste, men tvert imot i Kina. Dermed falt grunnlaget for EU-støtten bort.

Over natta var solkraftverkene som EAM Solar hadde kjøpt for norske investorers penger, blitt verdiløse.

Åtte år seinere står striden om hvem som skal holdes ansvarlig for at subsidiebedrageriet av den italienske stat også påførte 1700 norske aksjonærer gedigne tap.

Eiere på rikingtoppen

Blant de største eierne i EAM Solar er rederarvingene og søsknene Else Helene Sundt og Christian G. Sundt (15,4 prosent), Orkla-eier Stein Erik Hagen (12,9 prosent) og investor Jens P. Heyerdahl d.a.y. (3,5 prosent).

Else og Christian Sundt er hver god for 8,7 milliarder kroner og deler dermed 30. plassen på Kapitals rikingliste. Hagen er ifølge bladets beregninger god for 33 milliarder kroner, noe som gjør ham til Norges niende rikeste.

Striden står nå om 21 solkraftverk som EAM Solar kjøpte i Italia i 2014. Framtida var den gang mildt sagt lys, gitt at flere av kraftverkene hadde vært i drift med lønnsomme subsidier i flere år allerede.

SOLKRAFT: Representant fra EAM Solar og italienske myndigheter på solcelle-inspeksjon. Foto: EAM Solar
SOLKRAFT: Representant fra EAM Solar og italienske myndigheter på solcelle-inspeksjon. Foto: EAM Solar Vis mer

Så snudde alt. Bare seks dager etter overtakelsen ble to personer, knyttet til produsenten av kraftverkene, pågrepet og siktet for bedrageri av italiensk politi.

Etterforskningen endte med dommer som slo fast at vilkårene for å få de gunstige EU-støtteordningene ikke var innfridd, men derimot et resultat av bevisst og overlagt juks med dokumenter.

Sanksjonert oligark

Administrerende direktør Viktor Jakobsen i EAM Solar hevder at de gjorde alt etter boka i forkant av kjøpet.

- Hadde vi vært klar over denne subsidiesvindelen, ville vi selvfølgelig aldri overført 350 millioner kroner bare dager før sentrale personer ble pågrepet. Betegnende nok var det via media at vi fikk vite om pågripelsene av personer som jobbet for en partner i prosjektet, som altså viser seg å være Viktor Vekselberg, sier Jakobsen til Børsen.

BÅND: Russlands tidligere president og statsminister Dmitrij Medvedev fester en utmerkelse på jakkeslaget til oligark Viktor Vekselberg under en seremoni i Moskva i 2011. Foto: Dimitri Astakhov / Ria Novosti/AFP/NTB
BÅND: Russlands tidligere president og statsminister Dmitrij Medvedev fester en utmerkelse på jakkeslaget til oligark Viktor Vekselberg under en seremoni i Moskva i 2011. Foto: Dimitri Astakhov / Ria Novosti/AFP/NTB Vis mer

Den ukrainskfødte russeren Vekselberg har vært sanksjonert av USA siden 2018, men er ifølge Bloombergs rikingliste likevel god for 16,2 milliarder dollar, eller rundt 145 milliarder kroner.

Hans tette bånd til president Vladimir Putin og angivelige forsøk på å påvirke presidentvalget i USA i 2016, var noe av det som lå bak sanksjonene.

GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer

Oligarken skal blant annet ha sørget for å betale pornoskuespilleren Stormy Daniels til taushet ved presidentvalget i 2016, da hun etter eget utsagn ellers ville fortalt at hun hadde sex med Donald Trump i 2006. Dette ble i alle fall hevdet av Daniels' advokat Michael Avenatti i 2018.

Vekselberg fikk tidligere denne måneden beslaglagt yachten «Tango» på Mallorca, som følge av det USA mener er brudd på sanksjonene fra 2018. Det 78 meter lange luksusfartøyet har en anslått verdi på 781 millioner kroner.

Bistand fra «Bond-agenter»

Tidligere spesialagenter i Scotland Yard og den britiske etterretningstjenesten MI6 har over flere år bistått EAM Solars egen etterforskning.

Gjennom dette arbeidet, mener EAM Solar å kunne dokumentere at sentrale personer, nært Vekselberg-sfæren, visste om svindelen flere år før salget til nordmennene. Børsen har sett disse dokumentene.

NÆRT: Oligarken Viktor Vekselberg under et arrangement sammen med president Vladimir Putin i 2018, samme år som Vekselberg ble sanksjonert av amerikanske myndigheter for tette bånd til Putin. Foto: Maxim Shemetov/AFP/NTB
NÆRT: Oligarken Viktor Vekselberg under et arrangement sammen med president Vladimir Putin i 2018, samme år som Vekselberg ble sanksjonert av amerikanske myndigheter for tette bånd til Putin. Foto: Maxim Shemetov/AFP/NTB Vis mer

Dette er deler av grunnlaget for noe så sjeldent som en privat straffesak, der Enovos Luxemburg må møte i Oslo tingrett torsdag og fredag denne uka.

Enovos er en europeisk energigigant med et driftsresultat på 2,1 milliarder kroner. Staten Luxemburg er kontrollerende eier.

Det omstridte salget av de verdiløse solkraftverkene ble utført av Enovos-datterselskapet Avelos, et finansieringsselskap uten ansatte.

Her er det Vekselberg-kontrollerte selskapet Avelar inne på eiersiden med 41 prosent av aksjene i 2014, via et Bahamas-registrert holdingselskap. Enovos sitter på 59 prosent.

Vekselberg-sfæren er dessuten tungt inne på leverandørsiden av solkraftverkene, og både Enovos og Avelar har sine representanter i Avelos-styret, ifølge stevningen fra EAM Solar som Børsen har fått tilgang til.

Totalt er det satt av to dager før tingrettsdommer Erland Flaterud skal avgjøre om saken slippes gjennom for full behandling eller om den avvises.

- Forledet og villedet

Senioradvokat Espen Ostling i Advokatfirmaet Thommessen er prosessfullmektig for den saksøkte energigiganten.

- Enovos Luxemburg ønsker ikke å kommentere pågående rettsprosesser, lyder Ostlings knappe kommentar i forkant av det forberedende rettsmøtet.

På motsatt side står Elden-advokatene Thomas Skjelbred og Arnt Angell, begge med bakgrunn fra Økokrim.

Skjelbred sier til Børsen at privat straffesak er ment som en sikkerhetsventil i rettssystemet.

- Sakens kjerne er at norske investorer er blitt forledet og villedet til å inngå en avtale der motparten satt på opplysninger som ville ført til at kontrakten aldri ville blitt undertegnet, dersom disse opplysningene hadde vært kjent for investorene, sier han.

- Betydelig vinning

I selve svindelsaken ble fem personer i 2019 dømt til fengsel for bedrageri av den italienske stat, for deretter å bli frikjent i ankesaken i januar i fjor. Denne dommen er seinere blitt opphevet av Italias høyesterett og sendt i retur til ankedomstolen.

I stevningen av Enovos heter det blant annet at «EAM har utført en omfattende internasjonal etterforskning over flere år med profesjonelle etterforskningsressurser som har frembrakt fellende bevismateriale for bedrageriet utført på vegne av Enovos».

Videre hevdes det at bedrageriet «må anses som grovt» og at det er gjennomført med forsett. Dette ga både en «betydelig vinning» og sørget dessuten for at Enovos «ble kvitt en betydelig gjeldsforpliktelse», heter det.

LANGER UT: Tideligere president Donald Trump langer ut mot president Joe Biden under valgkampen. Vis mer

EAM Solar krever 1,5 milliarder kroner (anslått tap i subsidier) - pluss 200 millioner kroner som italienske myndigheter har krevd tilbakebetalt fra berørte datterselskaper.

- Jeg antar at Enovos Luxemburg allerede har hatt større utgifter til advokater i denne saken enn hva det ville kostet dem å gjøre opp med oss. Ut fra bevisene vi har fremskaffet, er det underlig at de ikke har valgt å gjøre opp for seg, sier Jakobsen til Børsen.

Under radaren

EAM Solar anmeldte Enovos til Økokrim i desember 2019, men saken ble henlagt i mai 2021. Økokrim viste da til pågående rettsprosesser i andre land, og til at bevismaterialet i stor grad befant seg i utlandet, skriver Advokatbladet.

Etter alt å dømme ligger det an til at saken mot Enovos kan bli den siste i sitt slag. Stortinget har nemlig opphevet muligheten til å gå til privat straffesak, men vedtaket er ikke trådd i kraft ennå.

Advokat Skjelbred sier at Stortingets vedtak har gått under radaren for de fleste.

- Det er synd. Vi trenger en sikkerhetsventil som blant annet fanger opp denne type saker. Vi vet jo at norsk politi har begrensede ressurser til å etterforske grenseoverskridende økonomisk kriminalitet, sier Skjelbred.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer