Etter invasjonen:

Milliardras: - Sikkert svært misfornøyde

I møte med noen av landets fremste milliardærer, hevdet Putin at han ikke hadde annet valg enn å gå til krig. Milliardærene har tapt enorme summer de siste ti dagene.

MILLIARDÆR: En av dem som har tapt enorme summer er oljemilliardæren Vagit Alekperov, her i et møte med Vladimir Putin i 2019. Foto: Alexey Nikolsky / Sputnik / AFP / NTB
MILLIARDÆR: En av dem som har tapt enorme summer er oljemilliardæren Vagit Alekperov, her i et møte med Vladimir Putin i 2019. Foto: Alexey Nikolsky / Sputnik / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Russlands president innkalte torsdag til et møte i Kreml med russiske næringslivsledere etter invasjonen av Ukraina. Til stede var minst 13 milliardærer, ifølge det statlige nyhetsbyrået TASS, skriver Forbes.

- Det som skjer nå er et nødvendig tiltak. Vi hadde simpelthen ikke et valg om å gjøre noe annerledes, skal Putin ha fortalt de frammøtte om avgjørelsen om å gå til krig.

Milliarder forsvant

Russland har cirka 116 dollarmilliardærer, og denne gruppen skal ha tapt hele 90 milliarder dollar - svimlende 807,6 milliarder kroner, bare siden 16. februar, ifølge magasinet.

Rundt 39 milliarder dollar av disse forsvant etter at Putin gikk til en fullskala invasjon torsdag. Det settes i sammenheng med det kolossale raset på Moskvas børser, samt at den russiske rubelen sank som en stein mot dollaren.

En tilstramming i vestlige sanksjoner kaster nå flere faretruende skyer over formuen til Russlands rikeste.

- Kan utgjøre en fare

Spørsmålet flere stiller seg er hvorvidt en misnøye blant landets økonomiske elite, kan sette Putin under press. FFI-forsker Tor Bukkvoll viser til forskning når han til Dagsavisen sier at «70 prosent av alle autoritære ledere som faller, gjør det som et resultat av elitesplittelse».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.