Lovløs bilpleiebransje

Milliardtallet sjokkerer

Den svarte omsetningen i bilpleiebransjen er årlig på opptil 1,5 milliarder kroner, viser ny rapport.

FÅ SERIØSE: Torbjørn Røe Isaksen er sjokkert over massiv useriøsitet i bilvaskbransjen. Han varsler nye og strengere tiltak å rydde opp i den svarte økonomien. Reporter/Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

- Jeg må vel si at jeg har blitt sjokkert. Jeg visste at det var ille, men ikke så ille, sier arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Sist torsdag møtte han Dagbladet og Børsen på Alnabru for å diskutere «verstingsbransjen» innenfor bilbransjen.

Svart milliardomsetning

En ny rapport fra samfunnsøkonomisk analyse viser at svart omsetning innen bilvask kan beregnes til mellom 114 og 267 millioner kroner i året, mens svart omsetning for verkstedtjenester beregnes til mellom 250 millioner og 1,3 milliarder kroner i året.

Det betyr en samlet omsetning på opptil 1,5 milliarder i året.

- Dette er tapte penger som kunne blitt investert i norske arbeidstakere, men som i stedet går til kriminelle, sier Isaksen, som legger til:

- Du kan godt kalle det for frontlinjen i kampen mot arbeidskriminaliteten.

I SJOKK: Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I SJOKK: Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Lovløs bransje

Dagbladet har gjentatte ganger de siste sju åra skrevet om de lovløse tilstandene i bilpleiebransjen. Vi har skrevet om livredde polske ansatte, slaver, uverdige boforhold med utedo midt i bilvaskehallen, og etterforskning av organisert kriminalitet.

- Rapporten viser at det ikke bare er en bransje hvor det begås kriminalitet, men hvor det kan være vanskelig å opptre lovlig, sier arbeidsministeren.

Han peker på A-krimsenterets rapport om bilpleiebransjen:

  • I halvparten av virksomhetene fant kontrollørene personer som ikke har vært registrert som ansatte eller fått innberettet lønn.
  • I 65 prosent av virksomhetene har man informasjon om at det kan være utbetalt svart lønn.
  • 68 prosent av virksomhetene har minst én aksjonær eller rollehavere som tidligere straffedømt i hovedsak for arbeidslivskriminalitet.
  • Uten unntak ble det funnet brudd på arbeidsmiljøloven.

Kriminalitet som norm

- Dette har blitt en bransje hvor useriøse aktører nærmest har blitt normen, og å bryte loven har blitt en vanlig måte å gjøre det på, sier Isaksen.

- Hvorfor kommer du til å lykkes der alle før deg har mislyktes?

- Vi trenger klarere og tøffere tiltak. Her er jeg villig til å vurdere alle gode forslag. Vi vurderer blant annet å innføre obligatoriske HMS-kort, godkjenningsordning, sanksjonere lønnstyveri og å skjerpe straffansvaret, sier Isaksen.

- Kan du garantere at vi ikke står her igjen om ti år og diskuterer en lovløs bransje?

- Nei, det tør jeg ikke. Men jeg er hvert fall helt sikker på at vi nå har en reell sjanse for å få gjort noe, sier Isaksen.

KLAR TALE: Erna ser seg lei på at noen arbeidsgivere trikser med tall og får det til å se ut som arbeidstakere tjener mer enn de i virkeligheten gjør. Nå varsler hun tiltak. Reporter: Jon Even Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Vasker selv

Da Dagbladet / Børsen møtte arbeidsministeren besøkte han en av de få hvite bedriftene i bransjen, Møller Medvind.

De jobber med å inkludere unge mennesker ved å gi dem hvite jobber i bilbransjen. De slåss nå for å få en hvitere bransje.

De aller fleste som starter i Møller Medvind får tilbud om en full, fast stilling sammen med de beste i bilbransjen. Og drømmen om et fagbrev i bilpleie ser ut til å bli realisert fra høsten 2022.

- Det er jo nettopp det arbeidet som Medvind gjør som viser hva som er løsningen, sier Isaksen.

- Har du selv vasket bilen svart?

- Ikke som jeg vet, men jeg vasker vel bilen som regel selv. Så det er akkurat nå en ganske skitten bil, sier Isaksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer