Milliardtap for oljefondet

Fra historiens svakeste til historiens sterkest kvartal. Tapte 188 milliarder kroner gjennom turbulente coronamåneder.

SE NÅ: Trond Grande, nestleder for Norges Bank Investment Management, vil kommentere fondets utvikling i første halvår. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oljefondet er på 10 400 milliarder etter å ha tapt 188 milliarder kroner første halvår i år, viser halvårsrapporten som ble lagt fram klokka 9 tirsdag.

Oljefondets nestleder Trond Grande kommenterer tallene på en pressekonferanse klokka 10 i dag. Før pressekonferansen her.

Tangen-spørsmål

I forkant av pressekonferansen ble det understreket at temaet var oljefondets halvårige resultat.

Grande fikk likevel noen spørsmål som knyttet seg til turbulensen i kjølvannet av ansettelsen av hedgefondmilliardær Nicolai Tangen som ny oljefondssjef.

- Det er et hypotetisk spørsmål. Vi har en påtroppende direktør som begynner 1. september, og det er det vi planlegger for, sa Grande på spørsmål om han er beredt til å overta som fungerende toppsjef.

Ansettelsen av Tangen er blitt en het politisk potet fordi Norges Banks tilsynsorgan, representantskapet, har stilt flere kritiske spørsmål både knyttet til Tangens uavhengighet og til selve ansettelsesprosessen.

Grande søkte selv på toppjobben, men avviste å svare på spørsmål om hvordan han reagerte da han ikke fikk den.

Snudd brått

Grande forteller om en halvår med store svingninger:

– Året startet optimistisk, men stemningen i markedet snudde brått da coronaviruset begynte å spre seg globalt. Det kraftige børsfallet i første kvartal ble imidlertid bremset av en massiv penge- og finanspolitisk respons, sier Grande i en pressemelding.

Coronakrisa kom i kjølvannet av et rekordår for oljefondet, som i 2019 fikk en rekordavkastning på 19,9 prosent, eller 1 692 milliarder kroner.

Den samlede verdien av Statens pensjonsfond - utland (oljefondet) er på 10 400 milliarder kroner ved utgangen av 30. juni.

Hentet seg inn

I årets første kvartal, da coronapandemien eksploderte over store deler av verden, fikk oljefondet en avkastning på minus 14,6 prosent, tilsvarende minus 1 350 milliarder kroner.

I årets andre kvartal isolert fikk fondet en avkastning på 13,1 prosent, tilsvarende 1 162 milliarder kroner.

Det er historisk sett både det svakeste og det sterkeste kvartalet i oljefondets 25-årige historie, sier Grande under pressekonferansen.

Økonomiske tiltak verden over i kombinasjon med en gradvis gjenåpning i flere land, bidro til å øke optimismen blant investorene fram mot sommeren, skriver fondet i pressemeldingen tirsdag.

Betydelig usikkerhet

- Det var et dramatisk fall i alle verdens aksjemarkeder da pandemien slo inn. Det var også en uventet rask tilbakehenting i markedene. Det var det amerikanske som særlig har klart seg best, sier Grande.

Han understreker at det fortsatt er betydelig usikkerhet.

Avkastningen på fondets aksjeinvesteringer var minus 6,8 prosent i årets seks første måneder.

Også investeringene i unotert eiendom gikk med tap - nærmere bestemt minus 1,6 prosent. Derimot fikk fondet hjelp fra renteinvesteringer med en avkastning på 5,1 prosent.

Valutagevinst

Kronekursen svekket seg mot flere av hovedvalutaene i løpet av halvåret.

Valutabevegelsene bidro til å øke fondets verdi med 672 milliarder kroner. I første halvår ble det tatt ut 167 milliarder kroner fra fondet.

Oljefondet har nå 69,6 prosent av samlet verdi investert i aksjer, 2,8 prosent i unotert eiendom og 27,6 prosent i rentepapirer.

Trakk på fondet

Grande sier at oljefondet har finansiert de norske krisepakkene:

- Fondet har to formål. Det er en buffer mot statsbudsjettet. Å avdempe svingningene på kort sikt. Så er det å ivareta verdier for framtidige generasjoner. Det første er dette en illustrasjon på. Myndighetene annonserte betydelige tiltak mot coronapandemien, og på den måten trakk de på fondet. Det er en reserve og en buffer som kan tæres på i vanskelige tider, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer