Køkaos:

Milliardverdier holdes igjen: - Utgjør mye

Nye, strenge forsikringsregler i kjølvannet av pristaket har ført til et stort antall oljetankere i kø Tyrkia.

ETTERSLEP: Pristaket og forsikringsregler har ført til fullt køkaos. Foto: Diego Cupolo / NurPhoto / Shutterstock editorial / NTB
ETTERSLEP: Pristaket og forsikringsregler har ført til fullt køkaos. Foto: Diego Cupolo / NurPhoto / Shutterstock editorial / NTB Vis mer
Publisert

De siste dagene har det bygget seg opp store køer av oljeskip som venter på tillatelse til å passere gjennom svært viktige handelsruter i tyrkisk farvann.

På torsdag lå 16 oljetankere liggende i Svartehavet og ventet på klarsignal til å passere gjennom Bosporosstredet på vei sørover. Ytterligere ni sto og ventet på å passere Dardanelles-stredet og inn til Middelhavet lenger sør, ifølge CNN.

- Viktige eksportårer

Thina Saltvedt, energianalytiker i Nordea, viser til at det er skip med kasakhstansk og russisk olje som er rammet av etterslepet.

- Tyrkia krever bevis på forsikring fra disse skipene, det har gjort at det har blitt en stopp i transporten gjennom disse stredene, sier Saltvedt til Børsen.

- Det er viktige eksportårer for å nå markedet, spesielt i Europa. Transporten kuttes ned ganske betydelig gjennom disse stredene. Nå ligger det et par og tjue tankskip der, og det utgjør mye.

Proppen knyttes til pristaket på russisk olje, som ble banket igjennom av EU og G7 på mandag. Pristaket var ment å begrense Putins oljeinntekter, men samtidig sørge for at russisk olje fortsatt når markedet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer