Russland

Millionærene rømmer

En fersk analyse anslår at 15.000 millionærer vil forlate Russland i løpet av året.

MISTER RIKINGER: Mange av Russlands rikeste planlegger å forlate landet, ifølge en ny analyse. Foto: Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP
MISTER RIKINGER: Mange av Russlands rikeste planlegger å forlate landet, ifølge en ny analyse. Foto: Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Det er ventet at mer enn 15.000 millionærer vil rømme fra Russland i løpet av året etter som velstående innbyggere vender ryggen til Vladimir Putins regime etter invasjonen av Ukraina, skriver The Guardian.

Tallene kommer fram i en undersøkelse utført av Henley & Partners. Det er et selskap i London, som hjelper de superrike med å få statsborgerskap andre land. Ifølge talene er det ventet at 15 prosent av russerne som har mer enn 1 million dollar i tilgjengelige midler, vil emigrere i løpet av året.

GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer

- Blør millionærer

- Russland blør millionærer. Antallet velstående personer som har emigrert fra Russland, har steget jevnet hvert år det siste tiåret. Det er en tidlig advarsel om problemene landet står overfor. Historisk har det vært en økning i emigrasjonen av velstående personer før store land kollapser. De er ofte de første til å forlate land, fordi de har midlene til å gjøre det, sier Andrew Amoils, som leder studien New World Wealth har utført for Henley, ifølge The Guardian.

Ifølge analysen er det ventet at Ukraina er landet som vil miste den største andelen av rikinger. Anslaget er at 2800 ukrainske millionærer - om lag 42 prosent av landets rikinger, vil ha forlatt landet innen utgangen av året.

Populære land

Mens USA og Storbritannia tidligere har vært de mest populære landene for rikinger å flytte til, er det nå ventet at De forente arabiske emirater vil passere dem som det mest populære stedet for millionærer som emigrerer med om lag 4000 nye rikinger.

Det er videre ventet at Australia vil tiltrekke seg 3500 nye rikinger, Singapore 2800 og Istrael 2500.

Det er også ventet at mange rikinger vil velge å flytte til Malta, Mauritius og Monaco.

Toppsjefen for Henley & Partners, Juerg Steffen, sier at 88.000 millionærer er ventet å flytte til et nytt land i løpet av 2022. Det er 22.000 færre enn 2019, som var det siste året før pandemien.

- Neste år - 2023 - blir det anslått at vi vil se en rekord i antallet millionærer som migrerer - 125.0000 - ettersom velstående personer og familiene deres forbereder seg på en ny verdensorden etter covid, sier Steffen i en pressemelding.

Den russiske programlederen Olga Skabajeva, mener at tiden har kommet for å endre betegnelsen på det russerne kaller en «spesialoperasjon». Video: AP / Reuters / Twitter. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV & Siri Åbø Wiersen / Dagbladet Vis mer

Isolert økonomi

Tidligere har Børsen skrevet om hvordan månedene med krig har ribbet, avslørt og rasert de aller rikeste oligarkenes verden. De er rammet av harde sanksjoner fra Vesten. Privatflyene er satt på bakken, yachtene er ankret opp og luksuseiendommene er tomme.

Med invasjonen i Ukraina er også Russland og den russiske økonomien blitt stadig mer isolert.

I mars beskrev Nupi-forsker Jakub M. Godzimirski de tre ulike grupperingene av rikinger i Russland overfor Dagbladet. Han forteller at den eldste gruppa av styrtike oligarker ble skremt vekk da Putin kom til makta.

Begrensete muligheter

- Situasjonen for mange av dem er at de bor i utlandet, men fortsatt tjener penger innenfor de russiske grensene, sier Godzimirski.

De nye oligarkene er imidlertid veldig lojale overfor Putin.

- De er stort sett folk han har kjent fra før av, mange er barndomsvenner av ham. De kan ha tanker om krigens grusomheter, men er samtidig avhengige av at Putin overlever, forklarer forskeren.

KOMMER MED STIKK: President Volodymyr Zelenskyj kommer med et stikk til Putin, etter at et nytt våpen skal ha blitt tatt i bruk i Ukraina. Video: Reuters Vis mer

I tillegg er det en stor gruppe andre russere, som opererer i russisk økonomi.

- Karrieremulighetene deres er i stor grad begrenset hvis de ikke har riktige forbindelser og nettverk, og sanksjonene kan derfor begrense deres videre karrieresteg i Russland. Her er det nok mange som hadde sett for seg karrierer i vestlige selskap som er etablert i Russland, og når disse selskapene trekker seg ut, kan det føre til frustrasjon fordi de mister karrieremuligheter, sa Nupi-forskeren i mars.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer