Millionbot etter munnbind-stunt

Apotek gikk på saftig smell.

VOLDSOM ETTERSPØRSEL: Kundene flokker til apotekene for å kjøpe munnbind etter utbruddet av coronaviruset - men det er nesten ikke å oppdrive. Foto: NTB Scanpix
VOLDSOM ETTERSPØRSEL: Kundene flokker til apotekene for å kjøpe munnbind etter utbruddet av coronaviruset - men det er nesten ikke å oppdrive. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verdens helseorganisasjon (WHO) har erklært global folkehelsekrise som følge av coronaviruset. Natt til fredag oppjustert kinesiske myndigheter antall døde til 213, der om lag 9 700 personer er blitt påvist smittet.

Situasjonen har ført til en enorm etterspørsel av munnbind - særlig i de mest utsatte områdene. Dette har bidratt til et betydelig prishopp enkelte steder. Denne uka fikk et apotek i Bejing så smertelig erfare at det koster å være kremmer.

Flere millioner

Ifølge nyhetsbyrået Reuters fikk apoteket Beijing Jimin Kangtai Pharmacy en millionbot som følge av et kjempejekk i prisen.

Virksomheten solgte en pakke med munnbind til 122 dollar, som ordinært ville kostet 20 dollar. Det tilsvarer om lag 1100 norske kroner.

Det ble en dyrere affære for dem enn for kunden. Lokale myndigheter har den siste tida gransket flere apoteker etter mistanke om ulovlig prising. Ovennevnte apotek ble i forbindelse med kartleggingen ilagt et straffegebyr på i underkant av fire millioner kroner.

Utsolgt

Også en rekke norske apotek melder at de er utsolgt for munnbind - til tross for at viruset ikke er påvist her til lands. Både utsalgssteder i Oslo og Tromsø bekrefter at den voldsomme etterspørselen har resultert i tomme lagre.

- Nå er det stort trykk på munnbind fra asiatiske turister. De ser oppgitt og lei seg ut når vi forteller at vi dessverre er fri for varen, uttalte bestyrer ved Apotek1 Stortorget i Tromsø, Linda Abelsen, til NRK denne uka.

Artikkelen fortsetter under:

FRYKTER SPREDNING: Helseministere Bent Høie følger utviklingen av coronaviruset og utelukker ikke at det kan komme til Norge. Video: Mats Rønning og Christian Wehus. Vis mer

I går meddelte kommunikasjonssjef for Apotek 1 at det per nå ikke er munnbind å oppdrive i noen av Apotek 1-butikkene i hovedstaden. Det melder Aftenposten.

Advarer mot bruken

Tross en eksplosjon i salget, anbefaler ikke helsemyndighetene bruken av munnbind blant friske mennesker.

- Bruk av munnbind utenfor helsetjenesten gir veldig usikker effekt, uttalte overlege Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstiuttet til NTB denne uka.

- Det vi ofte ser, er at folk som ikke er vant med å bruke munnbind, oftere tar seg til ansiktet når de bruker det. Det er ikke nødvendigvis så lurt når man skal forhindre smitte.

Påvist i Storbritannia

Professor Ørjan Olsvik ved UiT mener på sin side at det er ingen grunn til at nordmenn skal ha panikk for coronaviruset fra Kina.

- Dødeligheten er på 2 til 4 prosent. Og de som er døde, er i all hovedsak eldre. Gjennomsnittsalderen på pasienter har vært 73 år, og den yngste - på 48 år - hadde en kreftsykdom i tillegg. Veldig mange av disse døde for tidlig. De var ikke veldig friske, sa Olsvik til NRK for en uke siden.

Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina, og er seinere blitt påvist i blant annet Finland, Tyskland, Frankrike, Italia, USA, Canada, Australia og aller sist i Storbritannia.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer