Børsen avslører:

Millionene flommet fra Russland til Norge

Etter Russlands invasjon av Ukraina har flere hundre millioner kroner funnet veien til Norge.

PENGENE STRØMMER UT: Til tross for at Russland lider under harde økonomiske sanksjoner, fortsetter pengestrømmen til Norge. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
PENGENE STRØMMER UT: Til tross for at Russland lider under harde økonomiske sanksjoner, fortsetter pengestrømmen til Norge. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

24. februar invaderte Russland nabolandet Ukraina på brutalt vis. Vesten har svart med strenge økonomiske sanksjoner, som blant annet fryser elitens midler og stopper transaksjoner fra flere banker.

Norge var tidlig ute med å slutte seg til sanksjonene, men først 18. mars ble de gjort til en del av de norske lovene.

Børsen har fått innsyn i banktransaksjoner mellom Norge og Russland i perioden 17. februar til 18. mars. Oversikten viser at det ikke har vært noen nedgang i pengeoverføringer mellom Norge og Russland - tvert i mot.

Opp 37 prosent

Målt mot samme periode hvert år tilbake til 2018 har totaltbeløpet faktisk økt. Penger som har gått fra Norge til Russland har vært relativt stabilt, mens penger inn til Norge har økt betraktelig. Sammenliknet med samme periode i 2020 og 2021 er økningen på omtrent 37 prosent.

Hvitvaskingsekspert og jurist Julie Odden gikk i slutten av februar ut i DN og advarte om at sanksjonerte russere ville bruke Norge til å sluse ut penger fra Russland.

- Dette er ren spekulasjon, men noen kan ha vært forut for sanksjonene. Det kan være en årsak til at transaksjonsvolumet har fortsatt i samme grad. Toppen er jo ikke så stor i forhold til tidligere år, men vi kunne vel forventet en reduksjon i forbindelse med krigen og sanksjonene, sier hun til Børsen, og legger til:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer