Hanne Madsen vant fram i ankesak:

Millionerstatning til Princess-arving

Bygget ulovlig i strandsonen. Nå tilkjennes Princess-arving Hanne Madsen millionerstatning i lagmannsretten, men motparten varsler anke.

HYTTEPARADIS?: Hanne Madsen overtok eiendommen på Hesnes i Grimstad av sine foreldre. Der bygget hun både tennisbane og underjordisk tunnel, uten tillatelse. Foto: Google Maps
HYTTEPARADIS?: Hanne Madsen overtok eiendommen på Hesnes i Grimstad av sine foreldre. Der bygget hun både tennisbane og underjordisk tunnel, uten tillatelse. Foto: Google Maps Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Princess-arving Hanne Madsen ble i fjor sommer dømt til 45 dagers fengsel for å ha bygget en tennisbane og underjordisk tunnel uten tillatelse i strandsonen på sin egen eiendom på Hesnes i Grimstad. Det skjedde etter at høyesterett skjerpet straffene, etter behandling i to tidligere rettsinstanser.

Madsen, som er styreleder i Princess-kjeden, har hele veien ment at hun aldri ble informert om at arbeidet var ulovlig. Derfor gikk hun også til søksmål mot Hemato Eiendom AS, som anla tennisbanen på fritidseiendommen.

Madsen har krevd erstatning for tapene hun hevder å ha blitt påført som følge av at tennisbanen var ulovlig anlagt, og at den måtte fjernes etter krav fra kommunen, skriver Agderposten, som først omtalte saken.

Da den sivile saken var oppe i Aust-Agder tingrett i april i fjor, tapte Madsen på alle punkter. Men etter en ankebehandling i Agder lagmannsrett i mars i år, har Princess-arvingen nå vunnet fram.

Ifølge dommen må entreprenør Hemato Eiendom betale Madsen 1 090 000 kroner innen to uker fra forkynnelsen av dommen. Selskapet blir imidlertid frifunnet for kravet om erstatning for utgifter til advokat.

«Lagmannsrettens flertall er etter en samlet vurdering, riktignok under tvil, kommet til at Hemato ikke oppfylte sin plikt som tjenesteyter etter håndverkertjenesteloven § 5 første ledd til å ivareta Madsens interesser med tilbørlig omsorg», heter det i dommen fra Agder lagmannsrett.

Videre konkluderer lagmannsretten med at selskapet heller ikke oppfylte «plikten til å fraråde Madsen å anlegge tennisbanen uten at det var søkt om nødvendige offentlige tillatelser. Hemato måtte av den grunn anta at tjenesten ikke ville bli til rimelig nytte for Madsen, jf. håndverkertjenesteloven § 7 første ledd.»

«Vesentlig å bebreide»

I dommen heter det også at «selv om også Madsen er vesentlig å bebreide for å ha fått tennisbanen bygget uten at det var søkt om det, er det etter flertallets syn ikke tilstrekkelig dekning for å si at partene var enige om at tiltaket skulle gjennomføres til tross for risikoen knyttet til søknadsplikt.»

Dommen ble avsagt under dissens, med et mindretall som motsatte seg utfallet av saken.

Sakskostnader for tingretten og lagmannsretten tilkjennes ikke noen av partene i saken.

Hanne Madsen (50) er datter av investor Per Werner Madsen (79), som ifølge Kapital i 2018 var god for 750 millioner kroner. Dagbladet skrev i 2019 at 50-åringen hadde en formue på 188 millioner kroner.

Princess-arvingen overtok den idylliske eiendommen på Hesnes fra foreldrene sine. Både far og datter er særdeles mediesky, og Madsen er knapt nok avbildet eller omtalt i norske medier før den ulovlige byggesaken.

- Tar feil

Advokat Halvard Helle, som representerer Hemato Eiendom AS, sier til Børsen at det ligger i kortene at dommen vil bli anket.

- Lagmannsrettens flertall tar feil. De har nok ikke tenkt seg godt nok om over konsekvensene av en slik dom, nemlig at en byggherre som selv opptrer grovt uaktsomt kan kreve erstatning fra entreprenøren. Her er det nok tingretten og lagmannsrettens mindretall som har grepet saken riktig an, sier Helle.

Han sier det ikke er tatt formelt stilling til om dommen vil bli anket, men på spørsmål om det er aktuelt å ta saken videre, sier Helle:

- Det ligger i kortene.

Børsen har så langt ikke fått svar på våre henvendelser til advokat Erling Keyser, som representerer Hanne Madsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer