Millionfest i Statnett: - Helt idiotisk

Statnett tjener store deler av inntektene på norske strømkunders nettleie. Sju toppledere i statsmonopolisten hadde i fjor høyere lønn enn statsministeren. - Veldig provoserende, mener Sofie Marhaug i Rødt.

PENGENE STRØMMER INN: Åtte toppledere hadde en samlet lønn på nesten 21 millioner kroner i fjor. Her Statnetts anlegg ved Ulven transformatorstasjon i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
PENGENE STRØMMER INN: Åtte toppledere hadde en samlet lønn på nesten 21 millioner kroner i fjor. Her Statnetts anlegg ved Ulven transformatorstasjon i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Statnett har ansvaret for de store, landsdekkende kraftlinjene i Norge, gjerne kalt «strømmens motorveier». De er i sin helhet eid av staten, og har ingen konkurrenter til sin virksomhet.

I fjor kunne konsernsjef Hilde Tonne innkassere 4,058 millioner kroner i lønn som toppleder for det statlige nettselskapet.

Det var attpåtil ikke for et helt år, men fra 15. mars - da hun begynte i jobben, og ut året. Sammen med pensjon og andre godtgjørelser kunne Tonne notere seg for 4,36 millioner kroner.

- Helt sprøtt

- Det er helt sprøtt egentlig. Jeg tror ikke egentlig folk synes det er rimelig, mener Sofie Marhaug, som representerer Rødt i Stortingets energi- og miljøkomité.

Les svaret fra Statnett nederst i saken.

Statnetts inntekter kommer fra nettleien som du og jeg betaler hver måned, i tillegg til såkalte flaskehalsinntekter knyttet til import og eksport av strøm over grensa.

Regnskapet for 2021 viser at godt over halvparten av inntektene kom fra nettleie. Nettleien har flere deler, både en fastpris, men også en som varierer ut fra strømforbruket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.