Milliongaver: - Må ha balanse

Så langt i 2021 har Stein Erik Hagen gitt 4,5 millioner i bidrag til Venstre og Høyre.

STØTTE: Stein Erik Hagen gir milliongaver til borgerlige partier. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STØTTE: Stein Erik Hagen gir milliongaver til borgerlige partier. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Det drar seg til mot valgkamp i valgåret 2021, og til høsten får vi svaret på om Erna Solberg og Høyre klarer noe så sjeldent som å sikre seg ytterligere en periode med hånda på rattet, etter å ha regjert i to stortingsperioder.

En som håper på at de borgerlige får beholde makten etter høstens valg er Norges 7. rikeste mann Stein Erik Hagen. Det forsøker han også å bidra til på sin måte.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 02.10.2015 HER SLIPPER HAN BOMBEN: Forretningsmann Stein Erik Hagen (59) forteller hvordan han gjennom oppveksten forsto at han var homofil. Hagen har i mange år engasjert seg for homofiles rettigheter og for en åpen kirke. Video: NTB Scanpix / NRK Vis mer

Millionstøtte

Så langt i år har Orkla-eieren, gjennom sin stiftelse Canica, gitt 3,5 millioner kroner til Høyre, og én million kroner til Venstre.

- Det er fordi vi er opptatt av at det skal være balanse i norsk politikk. Venstresiden, og spesielt Ap, får mye støtte fra blant annet LO. Siden NHO ikke gir partibidrag synes jeg det er viktig at vi har demokrati og balanse, lyder Hagens forklaring på støtten.

Han legger på ingen måte skjul på at han personlig foretrekker at de borgerlige får fortsette å styre landet, selv om han «ikke er enig med disse partiene i absolutt alt».

Når det gjelder støtten til Ap fra LO så utgjorde den i kommunevalgåret 2019 sju millioner kroner, og ved forrige stortingsvalg var den samlede støtten på 17 millioner kroner. I tillegg har Fagforbundet bidratt med henholdsvis sju og fem millioner til Ap de to siste åra.

Utelukker ikke Frp-støtte

I forkant av det forrige stortingsvalget tilgodeså Hagen også Frp med 2,5 millioner kroner. Så langt i år har Hagen ikke gitt støtte til det tidligere regjeringspartiet, men det er ikke sånn at Hagen har strøket dem fra lista i løpet av de siste fire åra.

- Om de kommer og spør meg, så er det noe jeg er villig til å ta stilling til. Da er jeg åpen for å diskutere, sier Hagen.

- Det har vært mye endringer i ledelsen blant de borgerlige partiene siden forrige valg. Sist ut er at Sylvi Listhaug skal ta over som Frp-leder. Har du gjort deg opp noen tanker om det?

- Nei, jeg har ikke gjort meg opp noen tanker om det.

Når det gjelder Hagens personlige preferanse om at de borgerlige, med Erna Solberg i spissen, skal få beholde makten i fire år til, så har de siste målingene ikke akkurat gitt grunn for optimisme.

Frykter ikke Ap-seier

Torsdag kom en ny måling fra Opinion, som, hvis det hadde blitt valgresultatet, hadde gitt venstresiden et solid flertall. Mandatfordelingen hadde blitt 80 stortingsrepresentanter til Ap og Sp alene. Regner man også med MDG, Rødt og SV får de rødgrønne og venstresiden 110 av 169 seter på Stortinget.

Vinden skal med andre ord snu for at Hagen skal få det som han vil.

- Det ser ganske mørkt ut for borgerlig valgseier akkurat nå?

- Det gjør det. I moderne tid har vel ingen regjeringen sittet i mer enn to perioder heller. Det er fint at vi har balanse, at det skiftes litt på. Det er jo det som er demokrati, sier Hagen, og fortsetter:

- Jeg håper på borgerlig seier, men det er ingen katastrofe med Ap og Sp heller, det er ikke det.

- Så du frykter ikke det?

- Nei, jeg gjør ikke det.

Hagen er for øvrig ikke den eneste som bidrar med støtte til Høyre. Også investor Christen Sveaas har gjennom selskapet Kistefos bidratt med to millioner kroner til Høyres partiorganisasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer