Tom Hagen

Millionkonflikt i hytteparadiset

Midt blant luksushytter på Kvitfjell raser en konflikt. Sentralt står en avtale signert av Tom Hagen i 1992. Nå skal det ryddes opp en gang for alle.

BETENT: Kvitfjellåsen Velforening mener Tom Hagen i flere tiår har nektet å bygge ut området slik han er forpliktet. Foto: Privat
BETENT: Kvitfjellåsen Velforening mener Tom Hagen i flere tiår har nektet å bygge ut området slik han er forpliktet. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens hyttemarkedet til fjells de siste åra har vært brennhett og prisene har skutt i været, har en konflikt på Kvitfjellåsen tatt stadig mer fyr. Bakteppet for uenigheten er langt ifra ny.

Et dokument fra 90-tallet står i stridens kjerne. En utbyggingsavtale signert to dager før nyttårsaften i 1992 av milliardær Tom Hagen og kommunen ved daværende ordfører i Ringebu, har ført til den betente situasjonen.

Nesten 30 år etter at de to satte pennene på papiret, er langt ifra alle fornøyde med hvordan utviklinga av infrastruktur og fasiliteter har vært i området. Det kommer fram i flere brev som Dagbladet har fått innsyn i, sendt til Ringebu kommune fra Kvitfjellåsen Velforening.

LEDER: Liv Anniken Berg i Kvitfjellåsen Velforening. Foto: Mona Nordhøy
LEDER: Liv Anniken Berg i Kvitfjellåsen Velforening. Foto: Mona Nordhøy Vis mer

- Skjer ingenting

Leder i velforeninga, Liv Anniken Berg, bekrefter overfor Dagbladet at det har vært en fastlåst og betent prosess mellom dem og milliardæren. Berg beskriver en langtekkelig prosess hvor det er brukt mye tid på å forsøke å finne løsninger med Hagen - uten hell.

- Tilsynelatende er vi enige i møtene, men i etterkant skjer dessverre ingenting. Ville Tom Hagen virkelig utviklet dette området, så hadde han klart det på de siste 30 åra. Dette har blitt trenert i en årrekke. År som har vært fylt med forsøk på å finne løsninger og som har endt i konflikter, turbulens og manglende gjennomføringsvilje, sier Berg, og fortsetter:

- Nå er tålmodigheten slutt. Hvis avtalen fra 1992 er juridisk bindende, har vi som velforening blitt ført bak lyset, da vi har blitt fortalt at Tom Hagens avtale manglet rekkefølge krav fra Ringebu kommune til bl.a. infrastruktur. Realiteten er at arbeidet på Kvitfjell Øst har stoppet helt opp, og dette har vært negativt for eiendomsverdier på øst, og folk har solgt hyttene sine for å kjøpe hytte andre steder på Kvitfjell i stedet.

Dagbladet har via Hagens advokat, Svein Holden, oversendt en rekke spørsmål i forbindelse med kritikken, og flere ganger etterspurt svar. Hagen har ikke besvart henvendelsene.

HAGEN-SAKEN: Tom Hagens hytte på Kvitfjell er plombert. Video: Øistein Monsen Vis mer

Utbedringer i millionklassen

Tom Hagens selskap, Kvitfjell Eiendom, eier over 50 eiendommer på Kvitfjell. 71-åringen har også sin egen private hytte i samme område. Men det uforløste potensialet som ligger i tomteområdene som anses som indrefileten på Kvitfjell Øst, har fått flere til å reagere på grunn av manglende utvikling og framdrift.

Flere hytteeiere har tatt til orde etter å ha kjøpt fritidsbolig, for så å vente i flere år uten å få fasilitetene de ble forespeilet. De opplever at området ikke har utviklet seg i tråd med det som har vært beskrevet da de kjøpte hytta.

ØSTSIDA: Kvitfjellåsen Velforening er misfornøyde med utviklinga på østsida av Kvitfjell. Foto: Gorm Kallestad / NTB
ØSTSIDA: Kvitfjellåsen Velforening er misfornøyde med utviklinga på østsida av Kvitfjell. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Ifølge Dagbladets opplysninger har det i løpet av åra vært gjort flere forsøk på å komme til enighet om videre utbedringer av fasilitetene i hytteområdet. Utbedringer som vil koste i millionklassen å få på plass.

Før OL på Lillehammer i 1994 var Tom Hagen mannen som garanterte for etterbruken av skianlegget på Kvitfjell - og la med det grunnlaget for hytteutvikling i området. Han kjøpte rettighetene til store områder ved mellomstasjonen i Kvitfjell-løypa, bygget Kvitfjell hotell og en rekke utleiehytter.

Hevder løftebrudd

Men med på kjøpet kom også krav fra kommunen. «Det er en forutsetning at utbyggingen skal skje kontinuerlig og etter nærmere avtalt framdriftsplan», heter det i avtalen signert i 1992.

Ifølge brev sendt til kommunen hevder derimot velforeninga at det som har vært gjort i området på 2000-tallet, ikke samsvarer med løftene som ble gitt og avtalen som i sin tid ble undertegnet.

Primært pekes det nå på manglende investeringer i millionklassen. Bygging av p-plasser, dårlig utbygging av infrastruktur, og dårlig utvikling av området, blant annet i form av manglende bygging av ski-veier, er bare noen av punktene i konflikten. I tillegg etterlyses det både flere tomtesalg, utvikling av hotell og bygging av hytter på Kvitfjellåsen.

INGEN LØSNING: Vil vi noen gang få vite hva som skjedde med kona til en av Norges rikeste menn? Reporter: Audun Hageskal. Video: Kristoffer Løkås / Lars Eivind Bones Vis mer

«Liv kan gå tapt»

I et brev som Dagbladet har fått innsyn i, sendt til Tom Hagen og kommunen, skriver velforeninga til Kvitfjell Eiendom at utfordringer knyttet til blant annet ski-veiene og underganger har eksistert og frustrert hytteeierne i området i mer enn 20 år.

Både barn og eldre har ifølge brevet fått lide som følge av manglende trafikksikkerhet når de skal krysse Kvitfjellveien for å komme til skiløypene. Blant annet etterlyses det underganger og overganger slik at de som ferdes på ski i området lettere kan krysse veien trygt.

«Alvoret er stort; liv kan gå tapt - og nå er det på høy tid at både kommunen og Kvitfjell Eiendom tar ansvar», heter det i brevet.

Ifølge Dagbladets opplysninger skal markedsføringen av tomter også ha vært en gjenganger i diskusjonene mellom velforeninga og Kvitfjell Eiendom. Tomtene i området har i en årrekke vært solgt med lovnad om såkalt ski in/ski out. Et tilbud som ifølge brevet ikke oppfylles per i dag.

«Vi har nå verken vilje eller anledning til å se på at dette punktet utsettes lenger», heter det i brevet signert velforeninga. Nå etterlyses en endelig avklaring på hva Kvitfjell Eiendom faktisk vil gjøre med infrastrukturen og fasilitetene i området.

- Lite framdrift

Kilder Dagbladet har vært i kontakt med, opplyser at kommuneledelsen i fjor høst var samlet til et møte med Kvitfjellåsen Velforening. Der ble det bedt om en endelig oppklaring av hva som egentlig kan kreves av Hagen når det gjelder utvikling i Kvitfjell Øst.

På møtet skal det blant annet ha blitt påpekt at den manglende framdriften har medført et tapt potensial i både arbeidsplasser og inntekter lokalt.

Kommunedirektør i Ringebu, Håvard Gangsås, sier til Dagbladet at kommunen har satt i gang et reguleringsarbeid hvor de ser på området sammen med Hagen. Målet er å se på hvordan østsida skal utvikles videre, blant annet innen infrastruktur.

- Jeg opplever at det har vært et godt samarbeid mellom Tom Hagen og kommunen, men likevel lite framdrift. Samtidig har det vært en forståelse av at ting skal skje, men så har det likevel ikke skjedd, sier Gangsås.

Nå eller aldri

Den nevnte avtalen fra 1992 er blant dokumentene kommunen nå vil gjennomgå, for å kunne avklare hva den egentlig medfører av forpliktelser for Hagen. Samtidig letes det blant annet i kommunens fjernarkiv for å avdekke om det er inngått avtaler som påvirker eller overlapper 1992-avtalen.

Eventuelle funn vil bli undersøkt juridisk for å sikre at de holder mål, opplyser kommunen.

KOMMUNEDIREKTØR: Håvard Gangsås sier kommunen forstår hytteeiernes frustrasjon. Foto: Ringebu kommune
KOMMUNEDIREKTØR: Håvard Gangsås sier kommunen forstår hytteeiernes frustrasjon. Foto: Ringebu kommune Vis mer

- Kvitfjell har hatt en rivende utvikling, men ikke i samme grad i øst. Vi opplever at det som skal gjøres ikke er gjort, sier kommunedirektøren og legger til:

- Utgangspunktet er avtalen fra 1992, som nok ikke er like detaljert som det man ville inngått i dag med tanke på rekkefølge på utbygging av infrastruktur eller fasiliteter. Jeg er ikke kjent med at det er inngått noen avtale etter 1992.

STØTTER KOMPISEN: Tom Nilsen har kjent Tom Hagen i 40 år. Han støtter kompisen fullt ut. Video: Marie Røssland / Angelica Hagen Vis mer

Gangsås er ikke kjent med årsaken til at det ikke er solgt og utviklet mer i området Hagen eier, og henviser til milliardæren selv for svar på det spørsmålet. Han kan imidlertid fortelle at Kvitfjell har hatt omkring 30 prosent økning i prisene på fritidsboliger det siste året.

- Så det er i alle fall en stor verdiøkning i området. Hvis det ikke løsner med utbygging i Kvitfjell øst nå, så skjønner jeg egentlig ikke når det skal løsne, sier kommunedirektøren, som har full forståelse for at hytteeiere på Kvitfjell øst begynner å bli utålmodige.

- Det er bra de følger opp og legger litt press på kommunen. Vi skal ha et nytt møte med Tom Hagen etter sommeren, og vi har i tillegg koblet på et arealplanleggingsfirma. Jeg er ganske sikker på at dette skal la seg løse uten å involvere rettssystemet - det er i alle fall målet, forsikrer Gangsås.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer