Strømpriser:

Millionkrangel etter strømregning

Omsorgssenteret skulle bli et av Norges mest energieffektive bygg. Kommunen mener de vil få ekstraregning på seks millioner kroner for høyt strømforbruk.

STRIDENS KJERNE: Eidet omsorgssenter, som kommunen mener ikke holder kvaliteten som ble lovt. Foto: Ålesund kommune

STRIDENS KJERNE: Eidet omsorgssenter, som kommunen mener ikke holder kvaliteten som ble lovt. Foto: Ålesund kommune

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med solceller og grunnvarmebasert varmepumpeanlegg skulle Eidet omsorgssenter bli et av landets mest energieffektive bygg. Enova omtalte senteret som et forbildeprosjekt, og ga det banebrytende bygget over tre millioner kroner i støtte.

Da omsorgssenteret åpnet i 2017, i daværende Haram kommune, var forventningene store. Siden har konflikten med utbygger Ålesund Bygg vedvart.

Kommunen har stevnet entreprenøren for retten. Årsaken er hovedsakelig strømregninger som kommunen mener overgår all forventning - i negativ forstand.

Bare ti prosent av byggets energiforbruk skulle i utgangspunktet kjøpes inn. Det har ikke vært realiteten.

Millioner i ekstrautgifter

- Våre beregninger viser en merkostnad på seks millioner kroner. Summen er beregnet ved at man har estimert et behov for kjøp av energi på mer enn 200 000 kilowattimer mer enn forutsatt per år, sier daglig leder i Ålesund kommunale eigedom, Bjørnar Helland.

Han legger til at det i beregningene er det tatt utgangspunkt i en snittpris på én kroner per kilowattime, samt en levetid på anlegget på 40 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer