Strømpriser:

Millionkrangel etter strømregning

Omsorgssenteret skulle bli et av Norges mest energieffektive bygg. Kommunen mener de vil få ekstraregning på seks millioner kroner for høyt strømforbruk.

STRIDENS KJERNE: Eidet omsorgssenter, som kommunen mener ikke holder kvaliteten som ble lovt. Foto: Ålesund kommune

STRIDENS KJERNE: Eidet omsorgssenter, som kommunen mener ikke holder kvaliteten som ble lovt. Foto: Ålesund kommune

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med solceller og grunnvarmebasert varmepumpeanlegg skulle Eidet omsorgssenter bli et av landets mest energieffektive bygg. Enova omtalte senteret som et forbildeprosjekt, og ga det banebrytende bygget over tre millioner kroner i støtte.

Da omsorgssenteret åpnet i 2017, i daværende Haram kommune, var forventningene store. Siden har konflikten med utbygger Ålesund Bygg vedvart.

Kommunen har stevnet entreprenøren for retten. Årsaken er hovedsakelig strømregninger som kommunen mener overgår all forventning - i negativ forstand.

Bare ti prosent av byggets energiforbruk skulle i utgangspunktet kjøpes inn. Det har ikke vært realiteten.

Millioner i ekstrautgifter

- Våre beregninger viser en merkostnad på seks millioner kroner. Summen er beregnet ved at man har estimert et behov for kjøp av energi på mer enn 200 000 kilowattimer mer enn forutsatt per år, sier daglig leder i Ålesund kommunale eigedom, Bjørnar Helland.

Han legger til at det i beregningene er det tatt utgangspunkt i en snittpris på én kroner per kilowattime, samt en levetid på anlegget på 40 år.

I tillegg til de seks millionene i merkostnad for strøm, er det også lagt ned krav om 600 000 kroner for reklamasjon på det kommunen mener er mangler knyttet til kjøkken og kjøledisk. Det er fremdeles uvisst om saken havner i retten, hvor den er berammet 30. november til 3. desember, eller om det blir forlik før den tid.

- Partene er fortsatt uenige om sammenhengen mellom kjøpers bestilling og oppfyllelse av kravene gjennom leveransen som er gjort. Det, sammen med fristen for foreldelse er bakgrunnen for at Ålesund kommune nå har tatt ut stevning i saken, forklarer Helland.

- Trenger pengene

Den daglige lederen hevder at Ålesund kommune, og tidligere Haram kommune, i tillegg har opplevd det som vanskelig å få tilgang på nødvendig dokumentasjon for å gjøre tilstrekkelige undersøkelser av bygget. Etter at stevningen ble tatt ut har de imidlertid mottatt mer informasjon som nå gjennomgås.

- Vi håper selvsagt på en minnelig løsning. Dette må vurderes når vi har fått gjennomgått materialet som nå er mottatt, sier Helland.

- Hvor viktig er disse pengene for Ålesund kommune?

- Pengene er selvsagt viktig fordi vi trenger de til å dekke merkostnadene vi nå får med et høyere energiforbuk enn forutsatt. Om vi ikke får disse pengene, så må de tas fra midler som skulle vært brukt til andre formål. Dette kan være drift og vedlikehold av bygget eller andre kommunale bygg, alternativt midler som skulle vært brukt i stedet til annen kommunal drift og tjenestetilbud, forklarer Helland.

Skylder på brukerne

Advokat Ole-Reinhart Notø i advokatfirmaet ADVISO representerer Ålesund Bygg i saken. Han sier at entreprenøren mener bygget er levert i henhold til kontrakten. At energiforbruket overstiger det som ble forskuttert, har ifølge advokaten sine naturlige forklaringer.

- I den grad energiforbruket er høyere enn forventet av kommunen, så handler det om måten bygget er brukt på, både av de som jobber og de som bor der, sier Notø.

Som eksempel trekker han fram at dersom beboere ønsker en høyere innetemperatur enn det som er angitt i prosjektbeskrivelsen, eller vinduer står åpne oftere enn antatt, så vil energiforbruket øke. Advokaten legger til at entreprenøren i likhet med kommunen håper på en enighet før saken havner i rettssalen.

- Men kommunen har saksøkt Ålesund Bygg, så vi er klare til å stille i retten dersom søksmålet opprettholdes, sier Notø.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer