Millionkrav etter grove brudd

Fiskebukene leide inn arbeidere fra Litauen og rapporterte det til myndighetene som en selvstendig underleverandør. Målet var å kutte kostnader. Nå får de innsparingen i retur fra Skatteetaten.

SMELL: Fiskebruk i Nord-Norge får skattesmell etter å ha forsøkt å kutte kostnader ved å kalle innleie for entreprise. Illustrasjonsfoto: Runar Larsen
SMELL: Fiskebruk i Nord-Norge får skattesmell etter å ha forsøkt å kutte kostnader ved å kalle innleie for entreprise. Illustrasjonsfoto: Runar Larsen Vis mer
Publisert

Fiskebrukene i Nord-Norge satte ut alt arbeid til østeuropeiske bemanningsbyrå, og rapporterte det inn til Skatteetaten som entreprisekontrakter. Det betyr at selskapene som formidlet arbeidskraften også hadde et selvstendig ansvar for produksjonen.

Målet var å spare penger. Men nå får de innsparingen i rekyl og må gjøre opp for det bemanningsselskapene ikke har innbetalt av skatter og avgifter, skriver Frifagbevegelse.

Skatteetaten opplyser i en pressemelding at det i realiteten dreide seg om innleid arbeidskraft.

- Ved arbeidsinnleie kan oppdragsgiver bli ansvarlig for oppdragstaker ved manglende betaling av skatter og avgifter, sier divisjonsdirektør Odd Woxholt i Skatteetaten.

Avdekket grove brudd

Det hele startet med at a-krimsenteret i Bodø dro på tur med kystvaktskipet K/N Andenes i mars 2019. På totalt 20 kontroller ble det avdekket grove brudd på arbeidsmiljøet ved fiskebruk.

Børsen har omtalt flere av disse sakene, blant annet historien om litauiske Vaidas Sakalauskas som fikk to tusen kroner i erstatning for to fingre som ble kuttet av i en arbeidsulykke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer