Millionkrav etter grove brudd

Fiskebukene leide inn arbeidere fra Litauen og rapporterte det til myndighetene som en selvstendig underleverandør. Målet var å kutte kostnader. Nå får de innsparingen i retur fra Skatteetaten.

SMELL: Fiskebruk i Nord-Norge får skattesmell etter å ha forsøkt å kutte kostnader ved å kalle innleie for entreprise. Illustrasjonsfoto: Runar Larsen
SMELL: Fiskebruk i Nord-Norge får skattesmell etter å ha forsøkt å kutte kostnader ved å kalle innleie for entreprise. Illustrasjonsfoto: Runar Larsen Vis mer
Publisert

Fiskebrukene i Nord-Norge satte ut alt arbeid til østeuropeiske bemanningsbyrå, og rapporterte det inn til Skatteetaten som entreprisekontrakter. Det betyr at selskapene som formidlet arbeidskraften også hadde et selvstendig ansvar for produksjonen.

Målet var å spare penger. Men nå får de innsparingen i rekyl og må gjøre opp for det bemanningsselskapene ikke har innbetalt av skatter og avgifter, skriver Frifagbevegelse.

Skatteetaten opplyser i en pressemelding at det i realiteten dreide seg om innleid arbeidskraft.

- Ved arbeidsinnleie kan oppdragsgiver bli ansvarlig for oppdragstaker ved manglende betaling av skatter og avgifter, sier divisjonsdirektør Odd Woxholt i Skatteetaten.

Avdekket grove brudd

Det hele startet med at a-krimsenteret i Bodø dro på tur med kystvaktskipet K/N Andenes i mars 2019. På totalt 20 kontroller ble det avdekket grove brudd på arbeidsmiljøet ved fiskebruk.

Børsen har omtalt flere av disse sakene, blant annet historien om litauiske Vaidas Sakalauskas som fikk to tusen kroner i erstatning for to fingre som ble kuttet av i en arbeidsulykke.

I den samme kontrollen oppdaget Skatteetaten at konstruksjonen med å sette vekk hele produksjonen som en entreprise. Ved entreprise må en bare følge det som er minstelønna i bransjen, allmenngjort lønn. Arbeidstilsynet avdekket videre at heller ikke minimumsstandarden ble fulgt, skriver Frifagbevegelse.

Ikke uvanlig metode

Skatteetaten har forsøkt å drive inn skatt og avgift fra utleiefirmaene, men disse er gått konkurs.

- Dermed er det ingen verdier å hente i utlandet, og vi retter derfor kravene til de norske fiskebrukene, sier Woxholt.

Samlet skattesmell for de ni fiskebrukene blir 2,5 millioner kroner, som må betales for unndratt forskuddstrekk og arbeidsgiveravgift.

Skatteetaten framholder at det ikke er en helt ukjent metode at utenlandske selskap blir opprettet og avviklet innenfor et kort tidsrom.

- Vi ser at dette blir gjort for å gjøre kontroll og plassering av ansvar vanskeligere, sier Woxholt.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer