Millionregning: - Betaler med glede

Oljefondssjef Nicolai Tangen måtte i fjor skatte elleve ganger årslønna han får av Norges Bank.

BETALER MED GLEDE: Nicolai Tangen dukket opp på skattelistene i Norge igjen for 2020, da han hentet formuen hjem igjen i forbindelse med at han tok over jobben som sjef for Oljefondet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BETALER MED GLEDE: Nicolai Tangen dukket opp på skattelistene i Norge igjen for 2020, da han hentet formuen hjem igjen i forbindelse med at han tok over jobben som sjef for Oljefondet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Han føyde seg lenge inn i rekka over ansiktsløse milliardærer. De som bygger gigantformuer i det stille og som skyr pressen.

Men det endret seg brått for Nicolai Tangen (55) den 26. mars 2020. Tangen, som etter egne ord «setter veldig pris på privatlivets fred», ble da kjent for å være mannen som skal forvalte Norges oljeformue på rundt 10 000 milliarder kroner.

- Å bli oljefondssjef er for meg selve drømmejobben, som jeg på en måte har trent til hele livet, sa toppsjefen til Kapital.

Stor formue

Norsk presses dekning av et mye omtalt tredagers seminar i Philadelphia, førte imidlertid til at inngangen til jobbyttet framsto som alt annet enn en drøm for 55-åringen.

Flere måneder med bråk rundt ansettelsen av Nicolai Tangen som oljefondets nye sjef, ga seg da den norske mangemilliardæren fortalte at han hadde bestemt seg for å selge seg helt ut av Ako Capital og at formuen skulle plasseres på bankkonto.

Og det var ingen ubetydelig formue han tok med seg hjem. Skattelistene for 2020 som ble offentliggjort onsdag, viser at Tangen tok med seg en formue på 8,1 milliarder kroner da han flyttet til Norge i fjor.

Det er nok til å sende Tangen rett inn på en tredjeplass på lista over Norges rikeste personer, basert på likningstallene for 2020. Der ligger han bak Norges rikeste person, Kjell Inge Røkke og Salmar-arvingen Gustav Magnar Witzøe.

Saftig skatteregning

De ferske likningstallene for 2020 viser at Tangens likningsformue i Norge har økte fra knappe 600 000 kroner i 2019, til 8,1 milliarder i fjor.

Mer oppsiktsvekkende er kanskje Tangens inntekter for fjoråret. Som toppsjef i Oljefondet får Tangen en årslønn på 6,65 millioner kroner, en inntekt han i fjor hadde fra han tiltrådte 1. september.

For 2020 står han imidlertid oppført med en skattbar inntekt til Norge på knappe 46 millioner kroner. Skatteregninga endte på saftige 78,7 millioner kroner.

- Du står oppført med en årslønn for 2020 på 45 mill., og i Oljefondet får du 6,65 millioner. Kan han du si noe om resten av inntektene for 2020?

- Resten av inntektene er relatert til gevinstbeskatning da alle mine eierandeler i Ako-fondene ble solgt, sier Tangen til Dagbladet.

- Betaler med glede

Da den tidligere hedgeforvalteren omsider ble ansatt som sjef i Oljefondet, var en av forutsetningene at han blant annet måtte gi bort rundt 6 milliarder kroner til stiftelsen AKO Foundation. Dette var penger han satt på i form av eierandeler i AKO Capital.

- Du betaler langt mer skatt enn du hadde i ren inntekt, skal vi tro skattelistene. Har du noen refleksjoner rundt det?

- Jeg betaler min skatt med glede.

- Hvordan stiller du deg til åpne skattelister?

- Jeg synes åpenhet er veldig positivt.

For arveavgift

Hvert år viser skattelistene, spesielt for de rikeste under 30 år, at den er dominert av arvinger. Men på tross av at Tangen selv har en stor formue, er det på ingen måte gitt at hans egne barn noen gang vil komme inn på en slik liste.

Da han ble ansatt i Oljefondet sa nemlig Tangen under en pressekonferanse at han ønsket en 100 prosent arveavgift, en uttalelse han seinere måtte beklage, fordi «en leder for oljefondet skal helt klart ikke komme med uttalelser som kan tolkes politisk».

Men nylig kom temaet igjen på banen da Tangen ble intervjuet av BBC-programmet «Hard Talk».

Denne gangen gjentok Tangen standpunktet. Han ramset opp en rekke ting han mener skaper forskjeller, også om man holder pengene utenfor.

- Å putte masse penger på toppen av den urettferdigheten mener jeg ikke er bra. Derfor mente jeg det og mener det fortsatt, sterkere enn noensinne, sa Tangen om arveavgiften.

Overfor E24 forklarte Tangen, via pressesjef Line Aaltvedt, at han mener det samme i dag som i 2020.

- Jeg ønsker ikke at mine barn skal arve masse penger. Dette sa jeg også i intervjuet med BBC, i tillegg til at jeg forklarte hvorfor, er Tangens forklaring.

Det blir presisert at utspillet ikke er ment politisk, men at det bare var et svar på hvorfor han ikke ønsket at egne barn skal arve.

Omstridt kunstgave

Tangen dukket for alvor opp på norsk offentlighets rada i forbindelse med en omstridt kunstgave til fødebyen Kristiansand i 2015. Deretter gikk teppet ned, før han i mars ble i fjor ble introdusert som ny oljefondssjef.

De 28 åra før det bodde Tangen i London sammen med kona Katja Tangen og tre barn.

I mai 2019 sluttet han og kona seg også til The Giving Pledge - et initiativ startet av de amerikanske milliardærene Warren Buffett og Bill Gates ti år tidligere. Her oppfordres velstående personer til å gi bort minst halvparten av sin formue til veldedige formål i løpet av sin levetid.

- Etter å ha vokst opp i Norge, et generelt egalitært samfunn, er Katja og jeg veldig klar over hvor heldige vi har vært. Vi vet at livet er urettferdig og at barna våre allerede er privilegerte gjennom utdannelse og en trygg oppvekst.

- Videre tror vi at deres lykke hovedsakelig vil avhenge av faktorer som ikke kan kjøpes. Derfor, og av mange andre grunner, føles det som det eneste rette å bli medlem av Giving Pledge, skrev paret i en uttalelse den gang

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer