Millionsmell: - Ble advart

Sørlandschips-gründeren forlot potetgullkjempen og startet ny konkurrent. Så mottok han et søksmålsvarsel: - Smålig.

AVSLØRER GIGANTAVTALE: Sørlandschips-gründeren Terje Marcussen startet opp den konkurrerende chipsfabrikken på Sørlandet i fjor. Selv om årsrapporten foreløpig er lite å skryte av, røper Marcussen at han har et ess i ermet. Foto: Tor Erik Schrder / NTB Scanpix
AVSLØRER GIGANTAVTALE: Sørlandschips-gründeren Terje Marcussen startet opp den konkurrerende chipsfabrikken på Sørlandet i fjor. Selv om årsrapporten foreløpig er lite å skryte av, røper Marcussen at han har et ess i ermet. Foto: Tor Erik Schrder / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Når du passerer 60 år og velger å satse på nytt, tenderer det sikkert mest til dumskap. Jeg ble advart om at «det kommer til å gå dårlig for deg», sier Terje Marcussen (60) til Børsen.

I fjor startet «potetgullkongen» opp en ny chipsfabrikk på Sørlandet. Ambisjonen var å vise muskler i møte med gigantaktører som Kims, Maarud - og ikke minst Sørlandschips, som han selv var med å starte i sin tid.

Nå har Fædrelandsvennen tatt en nærmere kikk på regnskapet for 2019, som viser at Den lille chipsfabrikken gikk på en millionsmell i første produksjonsår.

- For en oppstartsbedrift tar det tid å komme inn på markedet. Kostnadene vil alltid være større enn det man forutser. Men vi har en plan, sier Marcussen med en lur og optimistisk tone til Børsen.

MED BRASK OG BRAM: Statsminister Erna Solberg deltok på åpninga av Den lille chipsfabrikken på Mjåvann i Kristiansand i fjor.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
MED BRASK OG BRAM: Statsminister Erna Solberg deltok på åpninga av Den lille chipsfabrikken på Mjåvann i Kristiansand i fjor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer

- Smålig

Avisa skriver at inntektene endte på 4,9 millioner kroner i fjor, mens resultatet før skatt ble på minus 2,3 millioner. Marcussen peker blant annet på foreløpig begrenset distribusjon som årsak, men svinger samtidig pisken mot storebror.

- Jeg har ingenting imot min tidligere arbeidsplass, men Sørlandschips hindret oss litt i fjor, sier han.

Det var kort tid etter oppstart i mai at Sørlandschips sendte et søksmålsvarsel til Den lille chipsfabrikken. Potetgullgiganten mente enkelte elementer i markedsføringen - knyttet til produktets fettprosent - var feil.

- Det var litt smålig, men for å unngå problemer i starten valgte vi å endre posene. Vi måtte stoppe produksjonen i de ukene vi ventet på nye. Jeg tror det alene kostet oss opp mot en halv million kroner.

- Råd til å tape

Marcussen har derimot et ess i ermet som skal sørge for langt hyggeligere overskrifter om ett år.

- Vi har inngått tre avtaler, som innebærer at vi får nasjonal distribusjon til høsten. Fram til nå har produktet vært mer eller mindre lokalt, men dette gir oss helt andre muligheter. Vi venter en helt annen omsetning i neste regnskapsår.

Og med «vi» sikter 60-åringen til Frode Birkenæs og Vetle Misje - som begge pakket snippesken hos Sørlandschips og ble med Marcussen på den nye satsinga i fjor.

Artikkelen fortsetter under:

- Du satt fint i det rent økonomisk hos Sørlandschips. Hvorfor ønsket du å satse på noe nytt?

- Når jeg ser tilbake, spesielt på det første produksjonsåret hos Sørlandschips, var det et av de gøyeste i mitt liv. Jeg er et stort barn i en gammel kropp, sier han og fortsetter:

- Jeg har råd til å tape hvis dette går galt, men jeg er sikker på at det ikke vil skje. Advarslene gjør meg bare mer ivrig etter å lykkes. Ting tar tid, men jeg er sikker på produktet vårt.

I en e-post til Børsen forklarer daglig leder i Sørlandschips, Trond Haug, bakgrunnen for at virksomheten tok grep:

- Det var enkelte elementer i markedsføringen som var feil som vi så oss nødt til å varsle DLC om. Vi gjorde det ryddig og ordentlig.

- Det er bra at de endret posene og at det nå er riktig, skriver Haug.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer