Märtha Louise:

Millionunderskudd

Prinsessen har vært med på å starte flere selskaper, men har ikke de store tallene å vise til.

FLERE SELSKAPER: Prinsesse Martha Louise har de siste åra vært involvert i flere selskaper. Foreløpig uten de store inntektene. Foto: Robin Utreicht / PA Photos / NTB
FLERE SELSKAPER: Prinsesse Martha Louise har de siste åra vært involvert i flere selskaper. Foreløpig uten de store inntektene. Foto: Robin Utreicht / PA Photos / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nyforlovede prinsesse Märtha Louise (50) har startet flere selskaper etter at hun i 2001 sa fra seg tittelen «deres høyhet» og apanasjen.

Blant annet drev hun den omstridte engleskolen, som ble lagt ned i 2018.

Siden har hun startet selskapene Hest360 AS, Hèst AS, PML International AS og nå nylig Dragonflies AS med blant andre «Åndenes Makt»-Lilli Bendriss.

Regnskapstallene for selskapet Hést AS, som selger gensere og har gitt ut strikkebok, viser at selskapet gikk i kraftig underskudd i fjor.

Skyldes store varekjøp

Driftresultatet endte på 1,33 millioner i minus. I selskapets noter står det at underskuddet etter skatt er drøye 1,1 millioner.

«Aksjekapitalen er tapt, og styret er kjent med sin handlingsplikt. Løpende kostnader er dekket av eier, og slik vil det fortsette til selskapet genererer tilfredsstillende omsetning», står det.

Videre står det at Hést AS har langsiktig gjeld til selskapets aksjonærer, som Märtha Louise, på 1,5 millioner. Selskapet dro inn 3,6 millioner i fjor, men hadde kostnader på nesten fem millioner.

- Oppstarten er selvfølgelig litt tøff med tanke på store varekjøp, så det ser jo litt trist ut i regnskapet. I 2021 var det mye varekost, uten at man fikk så mye omsetning igjen, og det synes på tallene. Mye skyldes også forsinket vareflyt på grunn av corona, og at varekostnaden overstiger omsetningen er den store årsaken til underskuddet, sier daglig leder i Hèst, Marianne Kjærnli Fossum, til Børsen.

OPPRØRTE: Durek Verrett og Märtha Louise fortalte om motstanden de har møtt etter at de annonserte forlovelsen. Video: Instagram/@shamandurek Vis mer

Hun kan imidlertid røpe at omsetningen har tatt seg stort opp i første halvdel av 2022, og at de har utvidet markedet til Sverige og Danmark.

- Jeg skal jo være litt forsiktig med å si noe om hvordan det går så langt, men jeg kan si at jeg kan smile når jeg skal levere tall til styret for i mai. Det er en helt annen fart i selskapet nå, men vi har et lite underskudd så langt, sier hun.

Ingen inntekter i nystartet selskap

Selskapet PML International ble startet i 2020, med formål om å drive kurs og foredragsvirsomhet på ulike plattformer, samt arrangere reiser og tilby programleder- og konferansiertjenester.

Prinsessen var blant annet konferansier for magasinet Tara under deres prisutdeling og Tara-weekend i fjor. PML International oppgir imidlertid ingen inntekter for fjoråret, kun en lønnskostnad på 18 000 kroner.

Det har med andre ord ikke skjedd stort i selskapet, som blant annet fikk kritikk da det ble opprettet. Årsaken er at Märtha Louise skulle droppe bruken av prinsessetittel i kommersielle sammenhenger, men likevel valgte forkortelsen PML - princess/prinsesse Märtha Louise.

KJENDISFEST: Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett er forlovet. Disse kjendisene forventer vi i bryllupet. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Prinsessens manager, Carina Scheele Carlsen, oppgir til Børsen at PML International er et nystartet holdingsselskap.

- Inntekter for konferansier-oppdrag og liknende er foreløpig tatt i enkeltmannsforetak, skriver hun i en SMS.

Selskapet har investert i aksjer og andeler med 120 600 kroner. Pengene er fordelt i henholdsvis Dragonflies AS, Hést AS og H360 Norway AS.

Sistnevnte har et driftsresultat for 2021 på 28 451 kroner. Selskapet oppgir 1,13 millioner i inntekter, og kostnader på nesten det samme.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer