Millionunderskudd for kvinnemagasin

Storsatsingen til kvinnemagasinet Altså, med komiker Sigrid Bonde Tusvik i spissen, har så langt ikke gitt klingende mynt i kassen.

UNDERSKUDD: Kvinnemagasinet Altså har så langt ikke nådd abonnementsmålene sine, og gikk dermed med et millionunderskudd i 2021 også. Komiker Sigrid Bonde Tusvik er en av medeierne i magasinet. Foto: Terje Pedersen / NTB
UNDERSKUDD: Kvinnemagasinet Altså har så langt ikke nådd abonnementsmålene sine, og gikk dermed med et millionunderskudd i 2021 også. Komiker Sigrid Bonde Tusvik er en av medeierne i magasinet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Kvinnemagasinet Altså ble lansert med brask og bram i 2019. Tanken var at det skulle være et folkefinansiert kvinnemagasin, og det var god respons i starten.

Magasinet, startet av Ida Eliassen-Coker, med god hjelp fra komiker Sigrid Bonde Tusvik, kunne allerede før første utgave var utgitt notere seg for 4000 abonnenter, ifølge Kampanje.

- Målet er å sette dagsorden hvert nummer, med å ta opp saker som ingen andre har, sa Eliassen-Coker til DN, mens hennes kompanjong Bonde Tusvik fulgte opp:

- Det er et bidrag til at kvinner ikke bare vil lese om pjatt. Hvilken hudkrem man må ha, hvordan man skal legge rouge – og den der highlighter-greia jeg aldri har skjønt hva man skal bruke til.

Milliontap

Det langsiktige målet for magasinet var å ha 13 000 abonnenter slik at de kunne gå i pluss. Så langt har de ikke kommet ennå.

I 2020 viste tallene for utgiverselskapet IEC Publishing, der Eliassen-Coker eier 62,5 prosent og Tusvik 21,7 prosent, et underskudd på 1,5 millioner kroner det første utgivelsesåret. Da var også egenkapitalen tapt, kunne Nettavisen fortelle.

Bladet gjennomgikk derfor en aksjeemisjon for å få inn friske penger i systemet. Målsettingen var å få inn 6,25 millioner kroner, mens fasit til slutt viste 3,7 millioner kroner.

Nå er tallene for 2021 klare, og de viser et tap på 2,5 millioner kroner, en dobling på den negative siden fra året før. Siden oppstart har magasinet tapt 5,9 millioner kroner, ifølge Nettavisen.

Utestengt fra Facebook

Ida Eliassen-Coker forklarer de røde tallene med en utestengelse fra Facebook og Instagram. Etter at magasinet viste et nakent bryst på forsiden i forbindelse med en sak om brystkreft i 2020, ble de blokkert fra de sosiale mediene.

Den utestengelsen preget også fjoråret, og først i desember var de operative igjen.

- Det var et veldig vanskelig år, fordi vi var utestengt nesten hele året. Nesten alle salgene går gjennom sosiale medier. Siden magasinet er helt fritt for reklame, er det der vi får inntektene fra, sier Eliassen-Coker til Nettavisen.

Så langt er magasinet også et stykke unna å nå målet om 13 000 abonnenter. Opplaget for 2021 var i snitt 9457.

- Vi er ikke helt fornøyd med abonnementsutviklingen og burde helst ha hatt 13 000, sier Eliassen-Coker.

I tillegg har også de, som de fleste andre, enten det er bedrifter eller privatpersoner, utfordringer med stadig høyere kostnader. For bladets del merkes det ekstra godt at papirkostnadene har gått opp.

Ved utgangen av 2021 hadde IEC Publishing AS 78 000 kroner på konto, og Eliassen-Coker svarer følgende på spørsmål om hvordan likviditeten er:

- Den er veldig vanskelig hver måned, men det er nokså normalt for oppstartsselskaper.

Fikk pris

På tross av den litt anspente økonomien, har kvinnemagasinet høstet anerkjennelse. I 2021 fikk Eliassen-Coker prisen for «Årets nyskaper» av Norsk Redaktørforening.

I begrunnelsen slo redaktørforeningen fast at Eliassen-Coker viste at det finnes et marked for dem som fortsatt ønsker seg et magasin i papirformat.

«Når bladet i tillegg lover at det skal være fritt for reklame, retusjerte bilder, skjønnhetsprodukter, bademote og slankekost, skulle man tro det var en oppskrift på fiasko. Dét har Altså-redaktør Ida Eliassen-Coker til de grader motbevist», het det i begrunnelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer