Corona og skjenkeregler

- Min stille protest

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier skjenkereglene er til for å holde restaurantene åpne - ikke utesteder som ikke ellers serverer mat. Marius Heitmann serverer suppe til 50 øre, og er hjertens enig.

SKJENKESUPPE: Fresh bar og restaurant i Hammerfest har kjøkken og stor meny, men har lagt til én spesiell rett: Tomatsuppe til 50 øre. - Min stille protest mot alt som serveringssteder har vært ilagt hele veien, sier eieren. Foto: Privat / Fresh bar og restaurant
SKJENKESUPPE: Fresh bar og restaurant i Hammerfest har kjøkken og stor meny, men har lagt til én spesiell rett: Tomatsuppe til 50 øre. - Min stille protest mot alt som serveringssteder har vært ilagt hele veien, sier eieren. Foto: Privat / Fresh bar og restaurant Vis mer
Publisert

Lørdag skrev Dagbladet om Marius Heitmann, eier og daglig leder av Fresh restaurant og bar i Hammerfest.

I slutten av januar åpnet regjeringen for alkoholservering i kommuner med lavt smittetrykk - men bare i sammenheng med matservering.

Da bestemte Heitmann seg for å legge tomatsuppe til 50 øre til menyen, som allerede inkluderte en rekke andre retter i mer standard prisklasse.

- Når regjeringen pålegger oss at det skal være en transaksjon for å overlevere mat til en gjest, har vi rettet oss etter det, sa Heitmann til Dagbladet i helga.

- Ikke for skjenkesteder

På spørsmål om hva han synes om Heitmanns 50-øressuppe, svarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad følgende i en e-post til Dagbladet:

- Reglenes formål er at det skal være mulig å holde åpent for matservering på serveringssteder med god plass mellom gjestene og godt smittevern, der et glass øl eller vin til maten ikke utgjør noen økt smitterisiko i seg selv.

Serveringssteder med eget kjøkken og kokk vil normalt falle inn under denne kategorien, ifølge Nakstad. Dette inkluderer Fresh i Hammerfest.

- Reglenes formål er ikke å holde skjenkesteder åpne der det normalt sett ikke er matservering og derfor ikke like godt tilrettelagt for bespisning med god avstand mellom kundene, skriver Nakstad videre.

Han legger til at det viktigste er at regler om munnbind og avstand mellom kunder overholdes, samt oppfølging av øvrige smittevernrutiner.

LOCKDOWN: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad om hvorfor det innføres lockdown i Bergen og omegn. Programleder: Christian Roth Christensen Vis mer

- Enig

Heitmann forteller at Fresh har holdt åpen helt siden mars 2020.

- Så langt det har latt seg gjøre har vi hatt normal drift med åpent kjøkken hele veien. Når det ikke har vært lov å skjenke, har vi ikke gjort det, men vi har fortsatt hatt åpent bestandig, sier Heitmann til Dagbladet.

Han sier kjøkkenet har samme åpningstid som tidligere.

- Siste innslipp er klokka 22.00. Alle som kom inn før det har vært nødt til å spise for å få servering. Etter klokka 22.00 stenger vi kjøkkenet, for da får vi jo ikke slippe inn flere folk.

EIER: Marius Heitmann er daglig leder og eier av Fresh. Foto: Privat
EIER: Marius Heitmann er daglig leder og eier av Fresh. Foto: Privat Vis mer

Heitmann er enig med Nakstad i at steder som normalt ikke serverer mat ikke bør innføre servering for å omgå reglene.

- Vi er et serveringssted og har vært det hele veien, og vi opplever at folk liker å komme og spise. Alt Nakstad sier er jeg enig i, og vi har gjort alt han ønsker. Kapasiteten vår er mer enn halvert, og vi har leid inn vakthold for å håndheve det, sier han.

- Suppe til fornuftig pris

Han fastholder at Fresh har drevet i henhold til smittevernregler siden dag én.

- Vi er utrolig stolte over at vi aldri har stengt ned, unntatt i mars. Vi åpna igjen rett etter påske. Siden da har vi aldri hatt stengt og aldri permittert. Jeg er helt enig med Nakstad, og har gjort alt han sier. Så det er hyggelig at vi er enige.

- Du tenker ikke at det å innføre en symbolsk rett på menyen er litt i samme kategori som å innføre servering der det normalt ikke er det?

- Suppa til 50 øre er min stille protest mot alt som serveringssteder har vært ilagt hele veien. Nye regler som vi må rette oss etter på ned til tolv timers varsel - og vi gjør det hver gang, og har tatt det svært seriøst. Det er trist at noen finner muligheter til å holde åpent når de ikke skulle - det er dem som ødelegger for alle andre.

- Og suppe til 50 øre er noe annet enn det?

- Det er det. Vi har et kjøkken, og vi opplever at folk kommer hit for å spise. Men de som bare vil ha seg en øl og prate litt skit med venner, og kanskje ikke er så sultne, de har muligheten til å kjøpe suppe fornuftig pris.

- Du legger ikke opp til at folk kan drikke uten å spise, da?

- De spiser jo. De har jo kjøpt seg tomatsuppe.

Matsvinn

Én annen konsekvens av skjenkekravet, er matsvinn. Det opplever også mange andre utesteder i landet, blant andre Prelaten kro og scene i Tromsø. Forrige lørdag måtte de kaste 90 pølser som enten var halvspist eller ikke spist i det hele tatt, skrev iTromsø.no.

- Det er trasig, og dumt at vi må kaste det, men vi kan jo ikke tvinge noen til å spise opp, sa krovert Arthur Mack til Dagbladet i helga.

Nakstad er ikke overbevist om at denne problemstillingen primært rammer serveringsstedene.

- Hvis man tar inn over seg formålet med reglene, vil man se at problemet ikke er matsvinn på serveringssteder der folk kommer for å spise, men at det innføres bespisning på steder som i utgangspunktet ikke er bespisningssteder eller der gjester i utgangspunktet ikke kommer for å spise, skriver han til Dagbladet.

Mack er uenig.

- Prelaten starta opp i 1975, og har servert mat siden det. Mange av våre gjester velger å kjøpe pølser fordi det er det rimeligste vi har på menyen. De kjøper det for å oppfylle spiseplikten, og legger det igjen. Men de kan velge mellom burger og pasta og alt mulig, sier han til Dagbladet.

Han forteller at Pretalen hadde matservering helt til stengetid, 03.00, før pandemien.

- Det er grønn sone her oppe i nord. Det synes jeg de kan ta inn over seg. Det er jo sånn at hvis det brenner på loftet, så trenger man ikke begynne å slokke i kjelleren, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer