Ambassadørenes aksjer:

Minglet med makteliten - handlet i kulissene

Gallamiddager, møter med selskapstopper og begeistrede meldinger på Twitter. Ambassadør Morten Paulsen har skrytt av norske børsgiganter - og tjent penger på dem.

ENGASJERT: Norges ambassadør til Malaysia, Morten Paulsen (til venstre), fikk nylig laget en rapport om mulighetene for hydrogen i Malaysia. I rapporten nevnes Yara - et selskap Paulsen investerer i privat - som et selskap med stort potensiale . Foto: Twitter / @NorwayMy
ENGASJERT: Norges ambassadør til Malaysia, Morten Paulsen (til venstre), fikk nylig laget en rapport om mulighetene for hydrogen i Malaysia. I rapporten nevnes Yara - et selskap Paulsen investerer i privat - som et selskap med stort potensiale . Foto: Twitter / @NorwayMy Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mai 2017, generalkonsulens residens i Houston:

Morten Paulsen viser sin jovialitet da han ønsker ei stor gruppe, de fleste dresskledde menn med øl og vinglass i hånda, velkommen til Offshore Technology Conference (OTC).

Konferansen er den største i verden av sitt slag.

- Det er en ære for meg å ønske velkommen den norske delegasjonen, sier generalkonsulen, Norges ledende diplomat i USAs oljehovedstad Houston.

Han konstaterer, tørt, at gjestene nesten bare er menn.

Hvem de er går ikke fram av videoen, men ifølge Paulsens rapporter hjem til Norge har de et viktig oppdrag.

I rapportene beskriver han offshorekonferansen - med alle sine sosiale møtesteder - som sentral for nettverksbygging i bransjen.

Et par dager etter arrangementet i residensen kan Paulsen puste ut. Han har lyttet på ekspertseminarer, presentert nyttige forbindelser for hverandre, og minglet og skålt med 200 gjester hjemme i residensen.

Dessuten har han tvitret heftig, slik han har gjort helt siden han ble utstasjonert i Houston.

OLJE-METROPOL: Houston er en av verdens olje- og energihovedsteder. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
OLJE-METROPOL: Houston er en av verdens olje- og energihovedsteder. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

I to Twitter-innlegg har han tagget Statoil (nå Equinor) og Kongsberg Gruppen. I meldingene står det ingenting om at han selv investerer i selskapene.

Nå kan Dagbladet avsløre at Paulsen har tjent minst 100 000 kroner på disse aksjene.

UD strammer inn

Da Dagbladet nylig ringte Paulsen, sa han at aksjene ikke har skapt interessekonflikter.

- Ambassadører sitter jo veldig sjelden med informasjon som kan ha noen påvirkning på en aksje, sa Paulsen.

Han har ikke rapportert om aksjene til Utenriksdepartementet.

UD bekrefter å ha manglet et system for dette. I et intervju med Dagbladet la utenriksråd Torgeir Larsen seg nylig flat, og lovet innstramminger og et register i løpet av en måned.

Det skjer etter at vi har kartlagt ambassadørenes aksjer, og blant annet avslørt at Tormod Endresen, Singapore-ambassadør fram til 2017, tjente 250 000 kroner på et selskap han bisto gjennom jobben.

- Ikke spøk med riksvåpenet

Før han kom til Houston, hadde Morten Paulsen diplomatisk fartstid fra Berlin og Hamburg tidlig på 2000-tallet.

I fire år hadde han vært avdelingsdirektør i Utenriksdepartementet hjemme i Norge.

KONGELIG BESØK: I oktober 2006 var kronprinsesse Mette Marit på sitt første offisielle besøk i Tyskland i forbindelse med gjenåpningen av det norske generalkonsulatet i Hamburg. Daværende generalkonsul Morten Paulsen står til venstre for henne. Foto: Lise Åserud / NTB
KONGELIG BESØK: I oktober 2006 var kronprinsesse Mette Marit på sitt første offisielle besøk i Tyskland i forbindelse med gjenåpningen av det norske generalkonsulatet i Hamburg. Daværende generalkonsul Morten Paulsen står til venstre for henne. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Han fikk medieoppmerksomhet i 2012, da UD ville ha fjernet en logo i et TV2-program fordi den liknet riksvåpenet.

- Det er et par ting man ikke skal spøke med; Muhammed og riksvåpenet, sa TV2s Stein Kåre Kristiansen til Dagbladet.

I Houston fikk Paulsen ansvaret for et av verdens viktigste forretningsknutepunkter. Flere enn 200 norskrelaterte selskaper er etablert i dette området, sto det på nettsida til det daværende generalkonsulatet.

RESIDENSEN: Her holdt Morten Paulsen flere sammenkomster for næringslivstoppene i Houston. Foto: «Vedlikeholdsplan Generalkonsulat og Residens Houston 2016 - 2021» / Statsbygg
RESIDENSEN: Her holdt Morten Paulsen flere sammenkomster for næringslivstoppene i Houston. Foto: «Vedlikeholdsplan Generalkonsulat og Residens Houston 2016 - 2021» / Statsbygg Vis mer

«Vårt mål ved konsulatet er å hjelpe norske selskaper å lykkes, og å være en tilgjengelig partner», slo Paulsen fast på samme nettside.

Mange av selskapene i Houston er energiselskaper - en bransje hvor Paulsen eier aksjer privat.

@StatoilASA

Aksjonærregisteret viser bare aksjeeierskap siste børsdag hvert år. Derfor vet vi ikke hva som skjer i mellomtida.

Det vi vet, er at Paulsen 31. desember året før han kom til Houston, eide aksjer i tre børsnoterte selskaper. Etter sitt første hele år i byen, eide han aksjer i seks slike selskaper - fire med operasjoner innen olje- og offshore.

Postene i Statoil og Kongsberg Gruppen var nye av året i aksjonærregisteret, med en samlet verdi på drøye 50 000 kroner i desember 2016.

To måneder seinere nevner han de to selskapene i meldinger på Twitter (nå X).

Poserte med toppsjefen

At han også hadde personlig kontakt med ledelsen, går fram av flere bilder og meldinger.

Fra mars til mai 2017 tvitret Paulsen seks meldinger hvor selskaper i Kongsberg Gruppen var nevnt, tre av dem med reklamevideoer.

Fire meldinger i samme periode gjaldt Statoil.

Et bilde viser ham og Statoils daværende toppsjef Eldar Sætre, smilende side om side på et lunsj-arrangement:

Selv sier Paulsen at han ikke fikk informasjon som kunne komme til nytte når han investerte i Statoil-aksjen.

- Ikke mer enn det man kan lese i ei avis. Vi hadde ikke så detaljerte samtaler. Eldar Sætre var innom som foredragsholder, og vi hadde ikke samtaler utover det. Han ga et foredrag som var helt generelt, og alle i rommet fikk den samme informasjonen, sier han til Dagbladet.

I juni 2017 var Statoils USA-sjef Torgrim Reitan nevnt i to av Paulsens fem meldinger på Twitter.

Noen år seinere kom samme Reitan for øvrig under lupen i Dagens Næringsliv, for Statoils høye sigarføring i USA. Et høydepunkt i artiklene var en kalkun selskapet var med og kjøpe for rundt 700 000 kroner.

FROKOSTSEMINAR: Generalkonsul Morten Paulsen re-tvitret dette innlegget etter et frokostseminar i Houston i juni 2017. Statoils USA-sjef Torgrim Reitan (nederst til venstre) var en av foredragsholderne. Foto: Twitter / @thorleifegeli
FROKOSTSEMINAR: Generalkonsul Morten Paulsen re-tvitret dette innlegget etter et frokostseminar i Houston i juni 2017. Statoils USA-sjef Torgrim Reitan (nederst til venstre) var en av foredragsholderne. Foto: Twitter / @thorleifegeli Vis mer

Olje og offshore på agendaen

De neste åra gikk Paulsen i mange møter, og på seminarer og konferanser.

Som i mars 2019, da generalkonsulatet var med og arrangerte energikonferansen «Norwegian Energy Day».

Blant sponsorene var Kongsberg Gruppen.

I panelet satt folk fra både Kongsberg og Statoil - som nå hadde skiftet navn til Equinor.

Da Paulsen dro hjem fra Houston, hadde han økt aksjebeholdningen i de to selskapene. I desember 2019 var samlet verdi mer enn 130 000 kroner.

ENERGIKONFERANSE: Da generalkonsulatet, i samarbeid med Innovasjon Norge og Norwep, arrangerte «Norwegian Energy Day», var Kongsberg og Equinor involverte - begge selskaper som Morten Paulsen eide aksjer i. Foto: Skjermdump / Innsyn i Rapporteringsskjema for bruk av midler til internasjonaliseringstiltak ved utenriksstasjonene
ENERGIKONFERANSE: Da generalkonsulatet, i samarbeid med Innovasjon Norge og Norwep, arrangerte «Norwegian Energy Day», var Kongsberg og Equinor involverte - begge selskaper som Morten Paulsen eide aksjer i. Foto: Skjermdump / Innsyn i Rapporteringsskjema for bruk av midler til internasjonaliseringstiltak ved utenriksstasjonene Vis mer

Høsten 2021 begynte et nytt kapittel for Morten Paulsen - som ambassadør i den sørøstasiatiske forretningsbyen Kuala Lumpur.

Han skulle snart få kontakter inn mot noen av Norges viktigste børslokomotiver.

«Hans eksellense»

Norges ambassade i Kuala Lumpur ligger ifølge malaysiske Business Today i toppetasjen av en fasjonabel bygning i Ampang-distriktet. Forretningsbladet skrev i mars 2022 at den gir gjester en «varm mottakelse-følelse med nordisk interiørdesign».

Bladet beskrev den nye ambassadøren, «hans eksellense» Morten Paulsen, som livlig, entusiastisk og formell, men ikke tilknappet.

Igjen var han sentral i et internasjonalt forretningsknutepunkt. I Malaysias hovedstad jobbet Paulsen slik han gjorde i Houston, med møter, konferanser og nettverksbygging.

SMELTEDIGEL: Malaysia har et marked i vekst som er svært viktig for norsk næringsliv, ifølge regjeringen. Bildet av skylinen i hovedstaden Kuala Lumpur er tatt i september. Foto: SADIQ ASYRAF / AFP)
SMELTEDIGEL: Malaysia har et marked i vekst som er svært viktig for norsk næringsliv, ifølge regjeringen. Bildet av skylinen i hovedstaden Kuala Lumpur er tatt i september. Foto: SADIQ ASYRAF / AFP) Vis mer

Dessuten investerte han privat.

I tillegg til Kongsberg og Equinor, hvor han hadde eid aksjer siden 2016, hadde han ved årsslutt i 2021 kjøpt aksjer i to andre børsgiganter: Yara og Telenor.

Aksjene i de to selskapene hadde en samlet verdi på rundt 130 000 kroner.

Telenors tur

I november 2021, en drøy måned før hans Yara-aksjer dukker opp i aksjonærregisteret, delte Paulsen et innlegg om Yaras nye stolthet «Yara Birkeland» på Twitter.

Der inngikk Yaras reklamevideo for «verdens første elektriske og snart selvkjørende konteinerskip». Ambassaden postet på Facebook om det samme, og tagget både Yara Malaysia og Kongsberg Gruppen.

Forvaltningsekspert Jan Fridthjof Bernt stiller spørsmål ved Paulsens Twitter-meldinger om blant annet Yaras selvkjørende containerskip.

- Det kan medføre at han blir inhabil i etterfølgende saker om disse skipene, sier Bernt, professor emeritus ved UiB til Dagbladet.

Bernt mener at det er «svært uheldig» hvis diplomater har større aksjeposter i selskaper som så promoteres gjennom utenrikstjenesten.

Resten av vurderingen hans finner du her.

«Storartet» Telenor-besøk

I mars 2022 var det tid for Kuala Lumpurs motstykke til Houstons Offshore Technology Conference (OTC). I forhåndsomtalen står det at Kongsberg Digital skulle være blant utstillerne i den norske paviljongen.

Som i Houston ble det minglet i Paulsens residens.

«Det var en god anledning til å føre sammen norske og malaysiske aktører som arbeider i offshoreindustrien», skrev ambassaden på Facebook.

BAKGÅRDSHYGGE: Deltakere på Asias offshore-konferanse minglet i residensen til Morten Paulsen i mars 2022. Foto: Facebook / Ambassaden i Kuala Lumpur
BAKGÅRDSHYGGE: Deltakere på Asias offshore-konferanse minglet i residensen til Morten Paulsen i mars 2022. Foto: Facebook / Ambassaden i Kuala Lumpur Vis mer

Samme måned inviterte Paulsen til mottakelse for aktører i sikkerhets- og forsvarsindustrien, blant dem Nammo, Kongsberg Defence og Telenor Maritime.

«Mottakelsen ga de tre norske bedriftene mulighet til nettverksbygging med relevante aktører innen forsvarssektoren», rapporterte ambassaden hjem til Norge.

Ambassadørens eierinteresser i Kongsberg Defence og Telenor Maritime ble ikke nevnt.

I juli 2022 var det Telenor-eide Digis tur til å få oppmerksomhet av ambassadøren.

«Storartet å besøke Digi og lære mer om 5G og digitalisering, som kommer til å bidra til Malaysias vekst og framgang i kommende år», skrev Paulsen over et bilde med Telenors velkjente logo.

Tredoblet i Yara

Det siste drøye året har Paulsen engasjert seg i mulighetene for hydrogenproduksjon i Malaysia.

I mai 2023 meldte Paulsen på Twitter om en ny hydrogen-rapport fra DNV (tidligere Veritas). På ambassadens oppdrag hadde DNV kartlagt muligheter og utfordringer på området.

TAGGET: I denne Facebook-posten fra oktober 2022, tagget den norske ambassaden blant annet Yara, Telenor-eide Digi og Kongsberg Gruppen. I alle tre hadde ambassadør Morten Paulsen aksjer ved årsslutt 2022. Vikingskipet over sjømatbordet likner til forveksling Yara-logoen. Foto: Facebook / Ambassaden i Kuala Lumpur

TAGGET: I denne Facebook-posten fra oktober 2022, tagget den norske ambassaden blant annet Yara, Telenor-eide Digi og Kongsberg Gruppen. I alle tre hadde ambassadør Morten Paulsen aksjer ved årsslutt 2022. Vikingskipet over sjømatbordet likner til forveksling Yara-logoen. Foto: Facebook / Ambassaden i Kuala Lumpur


Vis mer

I rapporten nevnes Yara flere ganger som et norsk selskap med stort hydrogen-potensial.

Paulsen avviser at videoen han la ut om Yara var å reklamere for et selskap hvor han selv hadde eierinteresse.

- Hvis det var et veldig lite selskap, så kanskje, men du kjenner til hvor stort Yara er. Det er videoer som er helt generiske, som de selv har laget, som jeg bare har re-tvitret, sier Paulsen.

Han legger til at videoen ikke inneholdt informasjon som ikke var kjent fra før.

Ifølge siste tilgjengelige opplysninger fra aksjonærregisteret, fra desember 2022, hadde Paulsen da tredoblet sin beholdning av Yara-aksjer fra året før.

Samlet verdi av aksjene hans i Yara, Kongsberg, Telenor og Equinor var da til sammen nesten 600 000 kroner.

Til Dagbladet opplyser ambassadøren at han nå har solgt seg ut av Kongsberg Gruppen, med en avkastning på 100 000 kroner. I de tre andre selskapene eier han fortsatt aksjer, og oppgir en samlet avkastning på omtrent 40 000 kroner.

Svarer: - Medførte ikke habilitetsspørsmål

Dagbladet har stilt Paulsen en lang rekke skriftlige spørsmål om det vi omtaler i denne artikkelen.

I en e-post til oss redegjør han for sitt aksjeeierskap i periodene som generalkonsul og ambassadør.

«Høsten 2015 arvet jeg noen aksjer i daværende Statoil og Sparebanken Øst. Dette ble grunnlaget for en primært langsiktig sparing i aksjer. Kongsberg og andre aksjer ble gradvis tilført porteføljen, igjen for langsiktig sparing. Som generalkonsul og ambassadør har jeg ikke vært involvert i noen offentlig behandling av saker knyttet til disse selskapene som ville medført habilitetsspørsmål», skriver han.

Han skriver at det er viktig å «være klar over at en ved arv overtar historiske inngangskurser. Avkastningen reflekterer inngangsverdien for aksjen og ikke min inngangsverdi. Videre er aksjene holdt over mange år og avkastning må ses i lys av det».

- Føringer fra UD

Ifølge den nåværende Malaysia-ambassadøren er omtale av norske bedrifter på sosiale medier en naturlig del av arbeidet med å fremme norsk næringsliv.

Han skriver at hans omtale gjaldt selskaper hvor han hadde noen aksjer og mange andre hvor han ikke har aksjer.

«Hvilke selskaper vi skal fremme er basert på føringene vi får fra Utenriksdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet (som har det konstitusjonelle ansvaret for internasjonalt næringsfremme), samt samarbeidet med det øvrige virkemiddelapparatet. De norske selskapene jeg har møtt i rollen som generalkonsul og ambassadør har ikke delt informasjon som ikke er offentlig kjent», skriver Morten Paulsen.

Selv om ambassadører skal hjelpe næringslivet, mener Paulsen denne oppgaven er på mer generelt grunnlag: «Å legge til rette for møteplasser og for at de lykkes».