Jonas Gahr Støre

Misbrukt i svindel - politiet varslet

- Vi håper ingen har latt seg lure av dette, sier kommunikasjonssjefen ved Statsministerens kontor.

RIKDOM: Statsminister Jonas Gahr Støre snakker angivelig om en kjapp vei til rikdom i den falske nettsaken som er utformet som en nyhetssartikkel. Det hele er altså svindel. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
RIKDOM: Statsminister Jonas Gahr Støre snakker angivelig om en kjapp vei til rikdom i den falske nettsaken som er utformet som en nyhetssartikkel. Det hele er altså svindel. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Jonas Gahr Støre er siste kjente nordmann i rekken av personligheter som er blitt misbrukt i svindelforsøk på nettet.

Falskneriet gir seg ut for å være en nyhetsartikkel. Her hevdes det feilaktig at Støre skal ha deltatt på NRK-programmet «Lindmo» og fortalt om en rask måte å bli rik på.

Den oppdiktede historien er bygget opp på en tilsvarende lest som tidligere eksempler, der blant andre Olav Thon og Petter Stordalen har fått sine navn misbrukt.

Kontaktet politiet

- Det er dessverre et kjent problem at uvedkommende utgir seg for å være kjente personer i sosiale medier og i såkalte artikler. Artikkelen det vises til her er falsk, fastslår kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse ved Statsministerens kontor (SMK) til Børsen.

SKJERMDUMP: Den falske artikkelen inneholder juks og bløff og svindel, og har ikke noe med Nettavisen å gjøre, selv om deres logo ligger øverst. Dagbladet er blant en lang rekke norske aviser som har fått sin logo og layout misbrukt på lignende måte i tilsvarende svindelforsøk.
SKJERMDUMP: Den falske artikkelen inneholder juks og bløff og svindel, og har ikke noe med Nettavisen å gjøre, selv om deres logo ligger øverst. Dagbladet er blant en lang rekke norske aviser som har fått sin logo og layout misbrukt på lignende måte i tilsvarende svindelforsøk. Vis mer

Børsen har også spurt Støre om en kommentar, om han vil advare mot svindelforsøket og om han vil foreta seg noe.

- Vi håper ingen har latt seg lure av dette. SMK har gjort politiet oppmerksom på saken, svarer kommunikasjonssjef Hjukse på Støres vegne.

Raskt og uten å nøle

I den falske artikkelen hevdes det at Støre angivelig skal ha uttalt på «Lindmo» at han kan gjøre hvem som helst til millionær i løpet av et par måneder.

- FANGET OPPMERKSOMHETEN MIN: Linn Ness (t.h.) hadde nylig en sær opplevelse på Facebook - som skulle involvere riksrevisor Per-Kristian Foss og Cicero-leder Kristin Halvorsen. Foto: NTB Scanpix / Privat Vis mer

Støre er blant annet sitert på følgende oppdiktede utsagn:

- Det som har gjort meg rik, er at jeg har benyttet meg at nye muligheter raskt, uten å nøle. Og akkurat nå er det en ting jeg tjener mest penger på.

Deretter nevnes en tjeneste som heter Bitcoin Code.

Dette er nesten ordrett formuleringene i tilsvarende tidligere falske artikler der navn som Stordalen og Thon er misbrukt. Noen nyanseforskjeller finnes, som at Stordalen skal ha fortalt sin angivelige historie på NRK-programmet «Skavlan». Uten at det ble mindre oppdiktet av den grunn.

Arvet pengene

Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre er ifølge skattelistene for 2020 god for 51,4 millioner kroner. Formuen har krympet de siste åra, etter at Støre valgte å sette alle pengene i banken.

Ifølge ligningstallene hadde Støre en inntekt på 2,6 millioner kroner i 2020.

Støre har absolutt ikke tjent sin formue på kryptospekulasjoner, slik det hevdes i den falske meldingen. Pengene stammer først og fremst fra arv etter hans bestefar, og i seinere tid fra moren Unni Støre.

Falsk og oppdiktet

Børsen fant lenken til den falske Nettavisen-artikkelen utformet som en annonse i en helt ordinær nyhetsartikkel hos anerkjente CNBC. Norge var omtalt i CNBCs oppslag.

Tidligere svindelsider har blant annet skaffet seg eksponering gjennom betalte oppslag på Facebook.

De fleste større norske mediehus har opplevd å få både logo og layout misbrukt i tilsvarende svindelforsøk. Den falske saken med Støre og kryptoinvesteringer har altså ikke noe med den ekte Nettavisen å gjøre. Selve url-en - nettadressen - skiller seg da også fra Nettavisens domene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer