Økokrim bekrefter:

- Mistenkelige Russland-transaksjoner

Økokrim har den siste tida mottatt varsler om mistenkelige transaksjoner mellom Norge og Russland.

MISTENKELIG: Enhetsleder Sven Arild Damslora i Økokrim forteller om innkomne varsler knyttet til mistenkelige transaksjoner mellom Russland og Norge den siste tida. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
MISTENKELIG: Enhetsleder Sven Arild Damslora i Økokrim forteller om innkomne varsler knyttet til mistenkelige transaksjoner mellom Russland og Norge den siste tida. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

Transaksjonene som Økokrim har fått varsler om, knytter seg både til sanksjoner og overføringer mellom Russland og Norge.

Det bekrefter enhetsleder Sven Arild Damslora overfor Børsen.

Han vil ikke røpe ytterligere detaljer om disse varslene, ut over at de er kommet inn i løpet av de siste ukene.

Opplagt mulighet

Økokrim har også tidligere slått alarm om milliarder som flommer ut av Norge uten tilsyn.

Damslora er leder for Enheten for finansiell etterretning i Økokrim. Han advarte i 2020 om risiko for hvitvasking, terrorfinansiering og annen overføring av illegale midler gjennom Norge.

Damslora sier nå at det nå er spesielt viktig å være årvåken på mistenkelige transaksjoner mellom Norge og Russland.

- Norge har et stabilt og godt finansvesen, og det er opplagt at de som har behov for å flytte midler kan vurdere å bruke Norge, sier han til Børsen.

Siste på plass

Torsdag denne uka ble EUs siste sanksjonspakke mot Russland innført i norsk rett.

UKRAINA-KRIGEN: Russlands utenriksminister Sergej med klar beskjed da han gjorde et engelsk intervju på russisk TV fredag 18. mars. Video: AP. Vis mer

Disse omfatter sanksjoner som EU vedtok 15. mars, og kommer i tillegg til sanksjoner som ble innført i norsk rett 18. mars, ifølge Utenriksdepartementet.

- Hvorvidt sanksjonerte russere har brukt Norge, blir ren spekulasjon. Men muligheten er der, og man må være veldig oppmerksom på dette, sier Damslora til Børsen.

Hvitvasking og kriminalitet

Damslora vil ikke kommentere spesifikt på rapportene om mistenkelige transaksjoner den siste tida mellom Norge og Russland.

Han forklarer på generelt grunnlag at selskaper satt opp gjennom «truster», skatteparadiser og kompliserte eierstrukturer, gir indikasjoner på at det foreligger risiko for å omgå sanksjonene.

- I utgangspunktet er det mange av de samme kjennetegnene ved transaksjoner knyttet til omgåelse av sanksjoner, som en ser når det gjelder hvitvasking og flytting av midler som stammer fra utbytte av kriminalitet. Det er utfordringer med å finne ut av hvem som egentlig står bak, og aktørene må undersøke om det også er grunn for å rapportere til oss, sier han til Børsen.

Enheten for finansiell etterretning ved Økokrim har primært veiledning og bistand til rapporteringspliktige som sin oppgave i forbindelse med sanksjonene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer