Stoltenberg-ansettelsen:

Mistenker avtalt spill

Tirsdag samles kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget for å diskutere utnevnelsen av Jens Stoltenberg. For Høyre koker det ned til om det hele var forutbestemt.

KORTENE PÅ BORDET: Kontrollkomiteen krever en rekke svar fra finansminister Trygve Slagsvold Vedum om ansettelsen av Jens Stoltenberg som sentralbanksjef. - Alle kortene må på bordet, mener Rødt. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet
KORTENE PÅ BORDET: Kontrollkomiteen krever en rekke svar fra finansminister Trygve Slagsvold Vedum om ansettelsen av Jens Stoltenberg som sentralbanksjef. - Alle kortene må på bordet, mener Rødt. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har etterspurt forsikringer om at ansettelsen ble gjort på en skikkelig og ryddig måte, men jeg synes ikke vi har fått gode svar.

Det sier Rødts Seher Aydar som sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Tirsdag starter komiteen sin behandling av tilsettelsen av Jens Stoltenberg som ny sjef for Norges Bank.

Dagbladet er kjent med at det sentrale spørsmålet for Høyre, som har lederen i komiteen, er om prosessen som ledet til utnevnelsen av Stoltenberg har vært rigget, eller om den har vært åpen.

Flere av spørsmålene partiet ønsker å stille regjeringen er rettet mot når Stoltenbergs navn kom opp og om innspill utenfra, i tillegg til organiseringen av hele prosessen.

I tillegg vil de ha svar på hvilken innvirking de mye omtalte middagene og samtalene med blant annet oljefondsjefen og Ap-nestleder Hadia Tajik har hatt.

- Forhåndsutvelgelse

Rødts Seher Aydar stiller spørsmål ved at Stoltenberg ble kontaktet av Finansdepartementet med oppfordring til å søke på jobben, før det ble gjort en habilitetsvurdering av ham.

- Vi må få klarhet i hvem som har snakket med hvem. Hvilke vurderinger ble gjort i forkant av kontakten mellom Finansdepartementet og Stoltenberg?

Aydar slår fast:

- Med det vi vet nå får man følelsen av at det har skjedd en forhåndsutvelgelse. Derfor er det viktig at regjeringen legger alle kortene på bordet.

Flere medlemmer i komiteen som Dagbladet har vært i kontakt med nevner tidslinjen som et avgjørende spørsmål i den videre granskingen. Blant tidspunktene de vil ha svar på er når Stoltenberg ble oppfordret til å søke, og når stillingsbeskrivelsen var klart.

Hva som har skjedd når er viktig for å få et bilde av hva som har skjedd, sier Venstres Grunde Almeland.

- Når ble han oppfordret til å søke, når ble habilitetsvurderingen gjort? Tidslinjen kan rydde opp i misforståelser, sier Almeland til Dagbladet.

Et annet spørsmål flere er opptatt av er stillingsutlysningen. Den skiller seg delvis tydelig fra den som ble skrevet da Øystein Olsen ble ansatt i 2016. Blant annet legger Finansdepartementet nå større vekt på å kunne håndtere internasjonale kriser.

Blant kritikere er stillingsutlysningen trukket fram som designet for Stoltenberg.

- Omstridt utnevnelse

Leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Peter Frølich (H), sier det er viktig å komme til bunns i hva som har skjedd.

- Dette er en veldig omstridt utnevnelse, med mange spørsmål. Jeg har et håp om at det finnes gode svar på spørsmålene. Det er svaret fra regjeringen som bestemmer hva vi gjør videre, sier Frølich.

Det neste steget fra kontrollkomiteen er å sende over spørsmål til finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) om prosessen.

BYTTER JOBB: Jens Stoltenberg blir ny sentralbanksjef - det hadde han ikke sett for seg da han ble generalsekretær i Nato i 2014. Vis mer

Frølich sier til Dagbladet at hans ambisjon er å samle spørsmålene fra alle partiene i et samlet brev fra hele komiteen.

Etter det Dagbladet forstår er det snakk om at det kan bli oversendt opp mot 20 spørsmål fra komiteen til Vedum og Finansdepartementet.

Han understreker at kontrollkomiteens jobb ikke er å ta en omkamp om utnevnelsen av Stoltenberg.

- Kontrollkomiteen skal ikke omgjøre utnevnelser regjeringen har gjort. Vår jobb er å undersøke om de har fulgt lover å regler, sier Frølich.

Venstres Sveinung Rotevatn har også vært klar på at partiet hans vil ha svar på kontakten mellom Jens Stoltenberg og Ap-nestleder Hadia Tajik.

Snakket med Tajik

I forkant av ansettelsen har en rekke samtaler Stoltenberg har hatt med ulike samfunnstopper havnet i fokus og blitt kritisert.

Dagbladet er kjent med at Høyre også vil ha svar på hvilken rolle disse uformelle møtene har spilt i arbeidet med å utnevne ny sentralbanksjef.

Det er kjent at jobben var tema på en middag med oljefondsjef Nicolai Tangen. Statsminister Jonas Gahr Støre benektet først at han hadde snakket med Stoltenberg om jobben, men det kom senere fram at stillingen kom opp under en gåtur.

Støre har erklært seg inhabil i saken, og deltok ikke i kongen i statsråd da Stoltenberg ble utnvent.

På pressekonferansen fredag opplyste Stoltenberg at han kontaktet Tajik i fjor høst, og at hun kom tilbake til ham seinere.

Tajik opplyser til Dagbladet at hun hadde to telefonsamtaler med Stoltenberg høsten 2021.

- Det var to telefonsamtaler, én tidlig høst og én sein høst. I disse samtalene ga jeg uttrykk for at det ikke var noe i veien for at han kunne søke stillingen og at jeg ville ta denne informasjonen til etterretning. Jeg oppfordret ham ikke til å søke, skriver Tajik til Dagbladet gjennom sin rådgiver.

Dagbladet har stilt et rekke spørsmål om hvilke undersøkelser Tajik gjorde mellom de to samtalene, men ikke fått svar på det.

- Utover dette ga jeg uttrykk for at det var ryddig at han forholdt seg til Finansdepartementet dersom han søkte. Jeg vil ikke gå inn på hvilke samtaler vi har hatt internt i regjeringen om denne saken, skriver Tajik.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer