Mistenker haiking for å «harryhandle»

Grensekommunen mistenker at nordmenn trosser coronastengte grenser ved å haike med lastebilsjåfører.

VIL HARRYHANDLE: Kommunen mistenker at flere nordmenn trosser coronastengte grenser ved å haike med lastebilsjåfører på grensestasjonen i Ørje. Her fra Magnor grensestasjon. Foto: Terje Pedersen / NTB
VIL HARRYHANDLE: Kommunen mistenker at flere nordmenn trosser coronastengte grenser ved å haike med lastebilsjåfører på grensestasjonen i Ørje. Her fra Magnor grensestasjon. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svært få nordmenn får komme inn i Sverige etter at innreiseforbudet for nordmenn, dansker og briter ble forlenget ut mars måned.

Det finnes imidlertid unntak - blant annet for yrkessjåfører, som verken trenger å teste eller registrere seg ved grenseovergangene.

Observert nordmenn i Sverige

Grensekommunen Marker i Viken har den siste tida «fått signaler» om at flere nordmenn trosser coronastengte grenser for å «harryhandle» i Sverige.

Nordmenn skal angivelig haike med lastebilsjåfører over grenseovergangen på Ørje til Sverige for å unngå kontroll.

- Det ikke er grenser for menneskers kreativitet for å dra til Sverige for å handle. Her er det noen som har funnet en løsning på en utfordring de har hatt, sier kommunalsjef i Marker, Vidar Østenby, til Børsen.

Han sier at de har fått skriftlig informasjon fra innbyggere i Marker kommune og grensependlere som mener at de har observert norske kunder på kjøpesentre i Sverige.

- Vi har fått noen meldinger om at det bare er å låne seg et sete i en trailer eller låne seg en lastebil, og så kan du reise over å handle uten å bli underlagt kontroll, sier Østenby til P4-nyhetene, som omtalte saken først.

- Vi har nå en økning i den britiske coronavarianten, sier Löfven, og sier at det er grunnen til at Sverige har innført innreiseforbud mot blant annet Norge, Danmark og Storbritannia. Vis mer

De fleste er lovlydige

Grenseovergang på Ørje er Norges nest største grenseovergang. Østenby opplyser at 2200 lastebiler passerte forrige uke.

- Kommunen er pålagt å følge opp at regelverket overholdes. Vi har fått signaler om at dette skjer, men vi har ikke fått vite om noen navngitte personer, sier Østenby.

Kommunalsjefen understreker at det er ulovlig å trosse reglene, og anmoder til å følge myndighetenes regler.

- De aller fleste er lovlydige, og så er det alltid noen som ønsker å tøye grensene, sier han.

- Jo flere som følger reglene, jo raskere blir vi ferdige med situasjonen vi er i, sier han.

Marker kommune har bare hatt 14 smittetilfeller blant de 3600 fastboende hele corona-perioden, til tross for stor trafikk over Ørje av svensker som vanligvis jobbpendler til Norge. 6000 svenske statsborgere dagpendler vanligvis til jobb i Norge.

- Veldig alvorlig

I en e-post til Børsen skriver Tolletaten at de ikke har erfart nordmenn som haiker med lastebiler i tollkontrollen på Ørje, men at de vil holde et øye med det framover.

- Tolletaten vil selvfølgelig følge med og være oppmerksomme på forholdet i den ordinære tollkontrollen og i vår bistand til politiets personkontroll på grensen, skriver Thore Simenstad, pressevakt i Tolletaten.

- Tolletaten setter også stor pris på tips fra publikum som ser eller mistenker denne typen handelsvirksomhet i tilknytning til grensepasseringer, skriver han.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) sier til P4-nyhetene at hun ikke kjenner til at nordmenn haiker over grensa med lastebiler, men at hun håper at politiet tar stikkprøver framover.

- Dette er veldig alvorlig. Vi er avhengig av at alle forholder seg til de reglene som gjelder, og det gjør jo de aller, aller fleste, sier hun.

Mæland sier at de som blir tatt for å trosse reglene, vil bli straffet.

ALVORLIG: Justis- og beredskapsminister (H) Monica Mæland mener det er «veldig alvorlig» om nordmenn ikke følger reglene som gjelder. Foto: Terje Pedersen / NTB
ALVORLIG: Justis- og beredskapsminister (H) Monica Mæland mener det er «veldig alvorlig» om nordmenn ikke følger reglene som gjelder. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Rammes hardt

Østenby sier at mange av innbyggerne i grensekommunen rammes hardt av stengte grenser til Sverige - både sosialt og jobbmessig.

- Tradisjonelt sett er trafikken over grensen veldig stor, og det er nære bånd og relasjoner sosialt sett mellom dem som bor på begge sider av grensen, sier han.

Stengte grenser medfører at mange av kommunens dagpendlere er coronafaste, opplyser Østenby.

- Da grensen stengte 29. januar, hindret det flere yrkesgrupper fra å reise til sin normale jobb. Det gir store utfordringer for næringslivet i grenseregionen, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer