Bedrageri med corona-midler:

Mistenker Rolex-hvitvasking av coronajuks-penger

Politiet mistenker at disse pengene og rolex-klokkene kan ha blitt ble brukt til å hvitvaske coronajuks-penger.

DYRE KLOKKER: Det som framstår som tre rolexer, til en verdi av nærmere en halv million og cirka 16 000 kroner i kontakter har blitt beslaglagt av Økokrim i saken. Foto: Økokrim.
DYRE KLOKKER: Det som framstår som tre rolexer, til en verdi av nærmere en halv million og cirka 16 000 kroner i kontakter har blitt beslaglagt av Økokrim i saken. Foto: Økokrim. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi beslagla disse Rolex-klokkene da vi ransaket huset til en av de siktede. Vi undersøker nå hvor de kommer fra og om de skulle brukes til å hvitvaske profitt fra straffbare handlinger, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim til Dagbladet.

Økokrim bekrefter nå overfor Dagbladet at de har siktet en ny person på grunn av mistenkt svindel av den såkalte lønnskompensasjonsordningen, som skulle kompensere bedrifters og ansattes første periode med lønnsutbetalinger etter permitteringer på grunn av corona-utbruddet.

SER TREND: - I tillegg til at mange kriminelle liker å flashe med denne typen gjenstander, ser vi generelt at gullvarer, kryptovaluta og nettopp dyre klokker blir brukt som betalingsmidler av kriminelle, og til å hvitvaske penger, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim til Dagbladet. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet
SER TREND: - I tillegg til at mange kriminelle liker å flashe med denne typen gjenstander, ser vi generelt at gullvarer, kryptovaluta og nettopp dyre klokker blir brukt som betalingsmidler av kriminelle, og til å hvitvaske penger, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim til Dagbladet. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet Vis mer

Potensielt var det mulig å få ut 42 141 per lønnsforhold (18 dager med lønn tilsvarende 6G). Ordningen blir forvaltet av Nav.

- Nav har i denne saken anmeldt bedrageri av cirka en halv million kroner, sier Nordeng i Økokrim til Dagbladet. Det betyr at mannen minst har svindlet med 11 stillinger.

- Mannen har erkjent. Han skapte fiktive ansatte og brukte deres personnumre til hente inn Nav-støtte, sier Nordeng.

Siktede er i midten av 20-åra, opplyser Økokrim. Han er registrert bosatt i Oslo. Foretaket har også forretningsadresse i Oslo.

Virksomheten er registrert som «konsulentvirksomhet og rådgiving innenfor … renhold, oppussing og renovering, PR- tjenester og bud virksomhet».

Dagbladet kjenner ikke identiteten på personen som er siktet i Rolex-saken, og har derfor heller ikke lyktes i å komme i kontakt med ham.

Klokke-hvitvasking

Førstestatsadvokaten forteller at de nettopp bruk av dyre klokker til hvitvasking er velkjent modus blant kriminelle.

- I tillegg til at mange kriminelle liker å flashe med denne typen gjenstander, ser vi generelt at gullvarer, kryptovaluta og nettopp dyre klokker blir brukt som betalingsmidler av kriminelle, og til å hvitvaske penger, sier Nordeng.

Søndag skrev Dagbladet at politiet mistenker et nettverk for corona-juks. Denne saken, har etter det Dagbladet kjenner til, ingen kobling til Rolex-saken.

Politiet har nå siktet det de mener er et kriminelt nettverk, med blant annet en norsk-pakistansk forretningsmann og en seriekriminell, for å ha bedratt en corona-ordning for millioner av kroner.

I sommer ble totalt fire personer siktet for bedrageri med corona-midler av Økokrim. Tre av dem ble varetektsfengslet.

Over 50 saker

Dagbladet har fått tak i a-meldinger og andre dokumenter som viser at nettverket skal ha gjort om lavtlønte til 95 «bedriftsrådgivere» med lønn opp til 1,2 millioner kroner.

De siktede skal ha brukt personnumre til både avdøde mennesker og kjente personer, som visepolitimesteren i Oslo, Sveinung Sponheim.

Dagbladet har tidligere skrevet at politiet etterforsker mer enn 50 saker som gjelder misbruk av corona-midler, og mistenker misbruk av flere hundre norske personnumre.

- Vi kommer til å etterforske disse sakene i årevis framover, sier Økokrim.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer