Oljekutt:

Mistenker Trump-innblanding: - Mye raseri

OPEC+ beslutning om å kutte oljeproduksjonen, rammer USAs president, Joe Biden, hardt og hjelper Russlands president, Vladimir Putin. Amerikanske eksperter mistenker at Donald Trumps svigersønn, Jared Kushner, kan ha spilt en rolle.

NÆRT FORHOLD: Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, har utviklet et nært forhold til USAs tidligere president, Donald Trump, og svigersønnen Jared Kushner. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo
NÆRT FORHOLD: Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, har utviklet et nært forhold til USAs tidligere president, Donald Trump, og svigersønnen Jared Kushner. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): De ikke-vestlige oljeproduserende landene i OPEC+ besluttet onsdag å kutte produksjonen med to millioner fat per dag. Det betyr økte oljepriser.

Beslutningen ble tatt på et møte ledet av Russland og Saudi-Arabia i Wien.

Biden-administrasjon har reagert sterkt på beslutningen. De oppfatter dette som et svik fra en nær alliert.

Dette kan også ramme Biden og demokratene hardt. Få uker før mellomvalget i november ligger det nå an til høyere bensinpriser for amerikanere. Dessuten bidrar beslutningen til å gi Putin og Russland høyere oljeinntekter til å finansiere krigen i Ukraina.

- Raseri

- Det er en skuffelse, og det er problemer, sa Biden i en kort kommentar til pressen torsdag om beslutningen fra OPEC+.

Samtidig sa han at han ikke angret på at han dro og besøkte kronprins Mohammed bin Salman (MBS) og Saudi-Arabia for tre måneder siden.

Saudi-Arabia er en alliert av USA, og USA forsyner landet med store mengder militært utstyr. Den siste tida har også USA lagt et stort diplomatisk press på Saudi-Arabia for å unngå oljekutt. Derfor framstår beslutningen om oljekutt ganske uforståelig sett fra et amerikansk ståsted.

- USA har strukket seg langt, og Saudi-Arabia viser seg som en alliert som ikke er til å stole på. MBS har valgt å stille seg på linje med Putin i det som ser ut som profittjag. Dette var ikke en tabbe fra Saudi-Arabia, men en fiendtlig handling. Det må være mye raseri i Det hvite hus nå, sier professor i statsvitenskap ved Rutgers University, Ross Baker, til Dagbladet.

TAR FARVEL: Ukrainas etterretningstjeneste har delt det som skal være en telefonsamtale mellom en russisk soldat og hans kone. Reporter: Emma Dalen. Lyd / video: Ukrainas etterretningstjeneste / GUR / Faktisk Verifiserbar. Vis mer

Svigersønnen

Han mener OPEC+-beslutningen vil få stor betydning for det kommende mellomvalget. Den siste tida har nemlig Biden og demokratene kunnet vise til synkende bensinpriser, men nå snur dette.

- Dette er ikke positivt for Biden. Dette gjør det vanskeligere for Biden å argumentere for at inflasjonsveksten bremser. Dessuten skal Saudi-Arabia være en alliert. Og allierte skal ikke gjøre dette sammen med en fiende som Russland, sier den demokratiske meningsmålingseksperten og historieprofessoren John Zogby til Dagbladet.

I jakten på en forklaring på beslutningen har flere amerikanske eksperter begynt å spekulere på om Trumps svigersønn, Jared Kushner kan ha spilt en rolle.

Gjennom Trumps presidentperiode utviklet Kushner et nært forhold til MBS. Siden Biden tok over, har kretsen rundt Trump bevart et nært forhold til Saudi-Arabia.

Fikk milliardbeløp

Kushner selv fikk MBS til å gi 2 milliarder dollar (om lag 21 milliarder kroner) til investeringsfondet sitt. Trump er også vertskap for den kontroversielle nye golftouren LIV Golf, som finansieres av Saudi-Arabia og konkurrerer med den tradisjonsrike PGA-touren.

PRIVATE MELDINGER: I denne eksklusive reportasjen fra CNN får man se det som skal være private meldinger delt på WhatsApp mellom den drepte journalisten Jamal Khashoggi og aktivisten Omar Abdulaziz. Meldingene kaster et nytt lys over Khashoggis meninger om Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salmans politikk. Video: CNN Vis mer

- Kan MBS ha lyttet til Kushner og tatt beslutningen for å hjelpe Trump her?

- Jeg ville ikke blitt overrasket om de lyttet til Jared Kushner på vegne av eks-president Trump med mål om å blande seg inn mellomvalget. For Trump er det mye som står på spill med mellomvalget, sier Baker.

Zogby mener det er vanskelig å skjønne Saudi-Arabias beslutning.

- Jeg klør meg i hodet. Jeg antar at de ønsker å markere at de er en regional stormakt. Ellers gir ikke dette noen mening, sier han.

- Tror du MBS kan ha lyttet til råd fra Kushner?

- Det er alltid en potensiell implikasjon. Det er sant at MBS and Kushner har et forretningsforhold og et vennskap. Men foreløpig har vi ingen dokumentasjon på den slags konspirasjon, sier Zogby.

Taus Trump

Så langt har Trump selv forholdt seg påfallende taus om oljekuttet. Det kan være for å la Biden ta støyten for dette.

- Gitt at beslutningen fra Saudi-Arabia kommer etter Bidens svært profilerte besøk til landet tidligere i år, kan det være klokt av Trump å holde seg unna, sier professor i statsvitenskap ved Universitetet i Chicago, Austin Carson, til Newsweek.

Den saudiske kronprinsen er en svært kontroversiell skikkelse. Amerikansk etterretning mener blant annet han beordret drapet på Washington Post-kommentatoren Jamal Khashoggi i 2018.

Samtidig har Biden-administrasjonen forsøkt å bevare et forhold til MBS. Ifølge CNN er det nå panikk i Biden-administrasjonen etter OPEC+-beslutningen.

- Total katastrofe

- Amos Hochstein, som er Bidens øverste energiutsending, har spilt en ledende rolle i lobbyinnsatsen, som har vært langt mer omfattende enn det som tidligere er rapportert mens det har vært en ekstrem bekymring i Det hvite hus for et potensielt kutt, skriver CNN.

Mandag før møtet i Wien sendte Det hvite hus noen talepunkter til det amerikanske finansdepartementet. Ifølge CNN beskrev disse talepunktene et produksjonskutt som en «total katastrofe» og advarte om at det kunne bli tolket som en «fiendtlig handling».

Nå vurderer Biden-administrasjonen hvordan de skal respondere til Saudi-Arabia.

- Det er begrenset hva USA kan gjøre. Biden-administrasjonen kan gi en sint kommentar. Det er også mulig å stoppe forsyningen av militært utstyr, sier Baker.

- Biden har veldig begrensede muligheter til å gjøre noe. Han befinner seg rett og slett i en posisjon som ikke er veldig god, sier Zogby.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer