Mister grepet

USA har i flere tiår dominert som verdens økonomiske stormakt. Det vil det snart være slutt på, skal vi tro internasjonal bankgigant.

PÅ HELL: USAs økonomi vil snart bli tatt igjen av både Kina og India, skal vi tro Goldman Sachs. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB
PÅ HELL: USAs økonomi vil snart bli tatt igjen av både Kina og India, skal vi tro Goldman Sachs. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Både Kina og India vil bli rikere enn USA, hevder Goldman Sachs, verdens nest største investeringsbank, i en rapport.

Ifølge banken vil Kina ta igjen USAs BNP og overta som verdens økonomisk stormakt, allerede i 2035.

Spådommen er basert på en forventning om at den økonomiske utviklingen Kina har hatt de siste tiårene, ikke vil stoppe opp.

India, som i dag har en BNP på cirka en tiendedel av USA, anslås å bli verdens nest største etter Kina, i 2075.

BNP (bruttonasjonalprodukt) er den totale verdien av alle varer og tjenester som produseres i et land i løpet av ett år.

- Teknologi i spissen

I den ferske rapporten skriver Goldman Sachs at det er spesielt to årsaker til at Indias økonomi ventes å ta av: Massiv befolkningsvekst og teknologisk innovasjon.

- Teknologisk innovasjon vil stå i spissen for den enorme veksten, skriver banken.

Inntektene innen teknologi er forventet å øke med 245 milliarder dollar innen utgangen av 2023, skriver CNBC.

Samtidig er «investeringer i kapital en avgjørende driver for veksten», skriver banken.

Den massive befolkningsveksten vil også bidra til den økonomiske utviklingen.

- I løpet av de neste to tiåra vil «avhengighetsforholdet» i India være en av de laveste blant regionale økonomier, sier Goldman Sachs' India-økonom, Santanu Sengupta.

Med avhengighetsforholdet mener han størrelsen på de som er pensjonert eller går på skole, i forhold til størrelsen på arbeidsstyrken.

Sengupta mener dette avhengighetsforholdet vil være blant verdens laveste de neste 20 åra.

- Dette er virkelig vinduet til India for å gjøre ting riktig når det gjelder å sette opp produksjonskapasitet, fortsette å utvide tjenester, og fortsette veksten innen infrastruktur, sier han.

Mannsdominert

Det finnes imidlertid noen hindringer i veien for Indias vekst.

- Bare 20 prosent av arbeidsdyktige kvinner i India er sysselsatt, og arbeidsledigheten har økt de siste åra, skriver Goldman Sachs og legger til:

- Landet importerer mer enn de eksporterer, slik at de får et handelsunderskudd som bidrar til å bremse den økonomiske veksten.

Samtidig er landets økonomi i stor grad drevet av innenlandsk etterspørsel. Opptil 60 prosent av landets vekst skyldes hovedsakelig innenlands forbruk og investeringer, ifølge banken.

Indias økonomiske vekst blir derfor mindre berørt av globale økonomiske svingninger sammenliknet med mer eksportavhengige økonomier.

Andre finansinstitusjoner, inkludert S & P Global og Morgan Stanley, har også forutsett at India er på vei til å bli verdens tredje største økonomi innen 2030, skriver CNBC.

Indias økonomiske vekst ble målt til 6,1 prosent per år i vår. Det var en nedgang fra fjorårets 9,1 prosent, ifølge CNBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer