NHO:

Mister troa: - Utsiktene er dystre

I et helt år har pessimismen til norske bedrifter økt.

MISTER TROA: Sola skinner ikke over norsk økonomi og næringsliv om dagen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MISTER TROA: Sola skinner ikke over norsk økonomi og næringsliv om dagen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi skal helt tilbake til juni 2022 for å se mer optimisme enn pessimisme hos NHOs medlemsbedrifter. Men over det siste året har en rekke bransjer mistet stadig mer troa på framtida.

Samtidig er det stadig flere som oppgir at nåsituasjonen er dårlig.

- En del av disse bedriftene oppfatter situasjonen som krevende og utsiktene som dystre. Dette reflekterer at over det siste året har det vært høy prisvekst og raske renteøkninger som har gitt folk dårligere råd. Det påvirker noen bedrifter mer enn andre, sier sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, til Børsen.

Flere pessimister

Det er særlig mediebedriftene, bilbransjen og bygg og anlegg som merker de dårlige tidene. 20 prosent av bedriftene oppgir at situasjonen er dårlig, mens 26 prosent sier den er god.

Hele 14 av 16 bransjer ser mørke skyer i horisonten. Bare NHO Transport og Offshore Norge er optimistiske med tanke på framtida.

Totalt venter 36 prosent svakere markedssituasjon det neste halvåret, en økning fra 17 prosent forrige måned.

- Den svake krona gjør at mange i vår medlemsmasse er bedrifter som, ikke utelukkende, men delvis, kjøper varer utenfra og selger til hjemmemarkedet. De er litt avhengig av om de klarer å sende konstnadsøkningen videre. Det kan ha negative konsekvenser for bunnlinja til disse bedriftene, sier Dørum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.