NHO:

Mister troa: - Utsiktene er dystre

I et helt år har pessimismen til norske bedrifter økt.

MISTER TROA: Sola skinner ikke over norsk økonomi og næringsliv om dagen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MISTER TROA: Sola skinner ikke over norsk økonomi og næringsliv om dagen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi skal helt tilbake til juni 2022 for å se mer optimisme enn pessimisme hos NHOs medlemsbedrifter. Men over det siste året har en rekke bransjer mistet stadig mer troa på framtida.

Samtidig er det stadig flere som oppgir at nåsituasjonen er dårlig.

- En del av disse bedriftene oppfatter situasjonen som krevende og utsiktene som dystre. Dette reflekterer at over det siste året har det vært høy prisvekst og raske renteøkninger som har gitt folk dårligere råd. Det påvirker noen bedrifter mer enn andre, sier sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, til Børsen.

Flere pessimister

Det er særlig mediebedriftene, bilbransjen og bygg og anlegg som merker de dårlige tidene. 20 prosent av bedriftene oppgir at situasjonen er dårlig, mens 26 prosent sier den er god.

Hele 14 av 16 bransjer ser mørke skyer i horisonten. Bare NHO Transport og Offshore Norge er optimistiske med tanke på framtida.

Totalt venter 36 prosent svakere markedssituasjon det neste halvåret, en økning fra 17 prosent forrige måned.

- Den svake krona gjør at mange i vår medlemsmasse er bedrifter som, ikke utelukkende, men delvis, kjøper varer utenfra og selger til hjemmemarkedet. De er litt avhengig av om de klarer å sende konstnadsøkningen videre. Det kan ha negative konsekvenser for bunnlinja til disse bedriftene, sier Dørum.

Norwegian kjøper Widerøe: En historisk dag, sier styreleder i Norwegian Svein Harald Øygard. Video: NTB Vis mer

Lunken stemning

Han tror ikke stemninga kommer til å snu med det første.

- Det er ingen tvil om at renteøkningene biter, men mange går rundt og venter på at de skal bite hardere. Mange bekymrer seg over om landingen for norsk økonomi, og i verden rundt oss, blir hard og ikke myk. Da kan nedturen, eller nedgangen i etterspørselen, bli mer brutal enn det som nå ligger i kortene, sier sjeføkonomen.

Selv om det er dystre tall fra arbeidsgiverorganisasjonen, så tror Dørum at skyene vil lette.

- Jeg tror at om ett år vil i alle fall framtidsutsiktene se lysere ut. Da vil Norges Banks formodentlig ha begynt å kutte rentene igjen. Da vil prisveksten være på vei ned mot målet. Det er jeg ganske trygg på. Når det gjelder nåsituasjonen.. Den er ikke spesielt god nå, den er lunken fordi norsk økonomi har bremsa opp. Hvis du lover å ikke plage meg om dette om et år, så vil jeg tippe at nåsituasjonen er omtrent som nå, sier sjeføkonomen mens han tygger på ordene.

- Lysglimtene her er jo at vi og alle andre tror at det vi står i nå, med høy prisvekst og økende renter, er forbigående. Hvis vi snakkes om et år, så er formodentlig prisveksten på vei ned, og rentene like så, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer