Mister trua på norsk økonomi

Nordmenn er mer skeptiske med tanke på Norges økonomi nå enn for tre måneder siden, men har klokkertro på sin egen privatøkonomi, viser Forventningsbarometeret.

PESSIMISTISKE: Nordmenn er noe mer pessimistiske i sine forventninger til norsk økonomi framover, men har fortsatt stor tro på en positiv utvikling i sin egen privatøkonomi. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
PESSIMISTISKE: Nordmenn er noe mer pessimistiske i sine forventninger til norsk økonomi framover, men har fortsatt stor tro på en positiv utvikling i sin egen privatøkonomi. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er et bredt stemningsskifte i negativ retning i alle grupper av befolkningen, viser Forventningsbarometeret for fjerde kvartal.

– Det har vært mye snakk om svak norsk krone blant økonomene nå i høst, og det er mulig det har påvirket folks vurdering av norsk økonomi. På den annen side har man antakelig også fått med seg at en svak norsk krone er bra for eksportindustrien, noe som kan gi økt jobbtrygghet, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

Forventningsbarometeret er et kvartalsvis samarbeid mellom Finans Norge og Kantar TNS. Barometeret måler norske husholdningers forventninger til egen og landets økonomi og består av fem enkeltindikatorer (spørsmål) som samles i en hovedindikator.

Svak krone påvirker

Et positivt tall betyr at det er flere optimister enn pessimister, og størrelsen på tallet viser hvor mange flere det er i den ene eller den andre gruppen. For fjerde kvartal, som vi nå er halvveis gjennom, er hovedindikatoren på 13,4, ned fra 15,0 for tre måneder siden.

Siden 2013 har trenden vært at norske kroner har svekket seg. I 2013 var prisen rundt 7.50 kroner for en euro, mens nå må du ut med litt over 10 kroner. Det er en kraftig svekkelse og et uttrykk for at utlendinger i stadig større grad velger bort norske kroner. Nedgangen i forventningene kan tyde på at dette er i ferd med å synke inn, ifølge Kreutzer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.