Sam Bankman-Fried:

Mistet alt: - Prøvde aldri å svindle

Kryptoeventyret ble en skrekkfilm.

STYGT FALL: Sam Bankman-Fried gikk fra gullgutt til syndebukk på et blunk. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB
STYGT FALL: Sam Bankman-Fried gikk fra gullgutt til syndebukk på et blunk. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Sam Bankman-Fried (30) var vidundergutten som skulle renvaske krypto. Med kryptobørsen FTX har han gjort enorm suksess de seinere åra, og bygget opp en milliardbedrift. Selv var han på det meste god for 26 milliarder dollar.

I sosiale medier har han fått kallenavnet «Bankman-Fraud».

Over natta forduftet nesten hele formuen, og nå har han «nesten ingenting» igjen, sier han selv i et videointervju under New York Times DealBook Summit.

Bankman-Fried forteller at han bare har ett bankkort tilhørende en konto med 100 000 dollar, tilsvarende en million norske kroner.

Avviser svindelforsøk

Her forteller han også om kryptokatastrofen. 30-åringen hevder at han opererer med full åpenhet og at han ikke har noen skjulte verdier.

- Jeg har gjort mange feil. Det er ting jeg ville gjort alt for å gjøre om igjen. Jeg prøvde aldri å svindle noen, sier han.

Anklagene skal ha det til at FTX lånte bort kunders penger til Bankman-Frieds kryptovekslingsplattform Alameda Research. Saken etterforskes av myndighetene. Selv hevder han å aldri ha vært ansvarlig for Alameda i frykt for interessekonflikter.

- Jeg feilet i å gi i nærheten av nok oppmerksomhet til posisjon og posisjonsrisiko i vekslingen og spesielt Alameda. Jeg undervurderte hvordan skalaen og hastigheten av markedskrakket ville se ut, sier han videre.

BITCOIN: Ordføreren i Lugano, Sveits, sier han ser fram til å snakke med Kjell Inge Røkke om Bitcoin og kryptovaluta. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Anniken Aaronsen. Vis mer

- Kjip måned

30-åringen innrømmer å ha blitt bedt av advokater om å ikke snakke med journalister i midten av etterforskningen og pågående søksmål.

- Jeg mener at jeg har en plikt til å snakke og forklare hva som skjedde. Jeg ser ikke hva godt det gjør å sitte i et rom og late som om verden utenfor ikke eksisterer, sier han.

Det er ingen tvil om at de siste ukene har vært tøffe for den falne kryptoengelen, noe han selv innrømmer på humoristisk vis:

- Jeg har hatt en kjip måned.

Kryptogründeren gikk av som sjef for FTX i midten av november, samtidig som selskapet søkte om konkursbeskyttelse - såkalt Chapter 11. Kollapsen til selskapet har samtidig dratt med seg store deler av kryptomarkedet i dragsuget, og flere aktører har søkt om konkursbeskyttelse.

Samtidig har verdien av ulike kryptovalutaer falt spektakulært. Verdens største, Bitcoin, var under stusslige 16 000 dollar da FTX gikk rett vest, men har hentet seg inn svakt den siste uka. Også Ether har falt stygt i november.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer