Oljetanker bordet av ukjent menn

«Mistet kontakt»

Oljetankeren St. Nikolas er blitt bordet av flere menn i svarte uniformer i Omanbukta. Mannskapet består av 18 filippinere og én greker.

MISTET KONTAKT: Oljetankeren St. Nikolas er blitt bordet av menn i svarte uniformer. Foto: Marine Traffic
MISTET KONTAKT: Oljetankeren St. Nikolas er blitt bordet av menn i svarte uniformer. Foto: Marine Traffic Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De uniformerte mennene som bordet skipet torsdag morgen, beskrives som «uautoriserte» av United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), som er en del av det britiske forsvaret.

Det greske rederiet Empire Navigation bekrefter via en ikke navngitt talsmann at de har mistet kontakten med fartøyet mens det befant seg utenfor byen Sohar i Oman.

Torsdag ettermiddag melder et iransk nyhetsbyrå at det var Iran som sto bak kapringen.

Tankskipet var lastet med 145.000 tonn olje, og var på vei fra Basra i Irak til Aliaga i Tyrkia, ifølge talsmannen.

Også det private britiske sikkerhetsselskapet Ambrey melder om hendelsen. Både Ambrey og UKMTO opplyser at skipet ser ut til å ha endret kurs i retning Iran.

Fraktet iransk olje

Omanbukta ligger mellom Oman og Iran, og brukes av skip som seiler gjennom Hormuz-stredet.

Skipet er identifisert som St. Nikolas, som tidligere het Suez Rajan, og som i 2023 fikk lasten sin beslaglagt av USA. Skipet var da lastet med 980.000 tonn iransk råolje.

Amerikanske myndigheter begrunnet beslaget med at Den iranske revolusjonsgarden hadde forsøkt å eksportere olje til Kina i strid med amerikanske sanksjoner.

Rederiet Empire Navigation har innrømmet å ha smuglet sanksjonert iransk råolje, og i september godtok rederiet en amerikansk bot på 2,4 millioner dollar.

Stemmer over telefonen

Ifølge UKMTO ble de klar over bordingen etter å ha fått beskjed fra skipets sikkerhetssjef om at det ble hørt ukjente stemmer i en telefonsamtale med skipets kaptein. Han skal også ha sagt at skipet har endret retning og har nå kurs mot Iran. Forsøk på å komme i kontakt med skipet har ikke lyktes.

Inntrengerne skal ha hatt på seg svarte militære uniformer og svarte ansiktsmasker.

Ifølge Ambrey har «seks militære menn» bordet skipet. De skal ha dekket til overvåkingskameraene idet de gikk om bord i skipet.

Skipet fikk første gang offentlig oppmerksomhet i februar 2022, da den amerikanske gruppen United Against Nuclear Iran (UANI) offentliggjorde mistanker om at skipet fraktet olje fra en oljeterminal på den iranske øya Khargh.

Skrotet atomavtale

USA skrotet atomavtalen med Iran mens Donald Trump var president. Avtalen skulle sikre at Iran ikke brukte atomprogrammet sitt til å utvikle atomvåpen. Til gjengjeld ble de internasjonale sanksjonene mot landet fjernet.

Men Trump sørget for å gjeninnføre sanksjonene, og for ikke selv å bli rammet, må også selskaper fra andre land rette seg etter de amerikanske straffetiltakene. Det har rammet Irans oljeindustri hardt.

Verken den amerikanske marinen, Iran eller Oman har så langt kommentert hendelsen torsdag morgen.