Roman Abramovitsj katastrofeår:

Mistet over 100 milliarder

Få har fått kjenne Russlands brutale invasjon av Ukraina mer på lommeboka enn oligarken Roman Abramovitsj.

KOLLAPS: Han har fremdeles til salt i såret, oligarken Roman Abramaovits, men siden Russlands invasjon av Ukraina har han mistet over halve formuen. Foto: AP Photo / Martin Meissner / NTB
KOLLAPS: Han har fremdeles til salt i såret, oligarken Roman Abramaovits, men siden Russlands invasjon av Ukraina har han mistet over halve formuen. Foto: AP Photo / Martin Meissner / NTB Vis mer
Publisert

Da Russland invaderte Ukraina 24. februar i år var det starten på en lang rekke dårlige nyheter for oligarkene som med Vladimir Putins velsignelse kunne tjene seg stadig rikere utover 2000-tallet.

For det tok ikke lang tid før EU, USA og Storbritannia begynte å sanksjonere alle rike russere med tette bånd til Putins regime.

Det er spesielt en som har fått føle Vestens vrede på lommeboka; tidligere Chelsea-eier Roman Abramovitsj.

Måtte selge Chelsea

Da nyttårsrakettene smalt i været for et år siden så verden en helt annen ut for Abramovitsj. Han eide fremdeles fotballklubben Chelsea, og hadde ifølge Bloomberg en formue på 18 milliarder dollar - 179 milliarder norske kroner.

Siden den gang har det gått skikkelig på tverke for Abramovitsj.

Russlands invasjon satte i gang en serie hendelser, som førte til at Abramovitsj ble påført store tap, samtidig som han også var den oligarken som en periode var mest synlig i mediene.

Bare to dager etter invasjonen annonserte Abramovitsj at han ga fra seg kontrollen over Chelsea, og ytterligere noen dager seinere kom beskjeden som etter hvert var uunngåelig: Abramovitsj ville selge London-klubben.

- Det smerter meg å forlate klubben på denne måten. Jeg har alltid tatt beslutninger for klubbens beste. For klubben, supportere, ansatte og sponsorer mener jeg det nå er best å selge, sto det i uttalelsen.

Dette markerte starten på en flere måneder lang salgsprosess, men det var ikke bare salget av Chelsea som ga oligarken spalteplass i vår.

Dukket opp i forhandlinger

I slutten av mars dukket han nemlig overraskende opp ved forhandlingsbordet under fredsforhandlinger mellom Ukraina og Russland i Istanbul. Under forhandlingene ble også Abramovitsj, og noen ukrainske forhandlere, syke, og det var mistanke om forgiftning. Alle kom seg relativt raskt til hektene igjen.

På dette tidspunktet hadde Abramovitsj blitt satt på EU, Storbritannia og Canadas sanksjonsliste, noe som førte til at han fikk sine verdier fryst og blir nektet innreise.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

I slutten av mai kom den endelige bekreftelsen på at Abramovitsj hadde solgt Chelsea etter 19 år som eier - noe han i praksis var tvunget til å gjøre som følge av britiske sanksjoner.

Kjøpslauget var ledet av amerikaneren Todd Boehly, og de måtte punge ut med 50 milliarder kroner for å sikre seg klubben.

Abramovitsjs fortalte samtidig at han ikke ville kreve tilbakebetalt noen av pengene han hadde lånt til klubben, som ifølge Forbes var på cirka 18 milliarder norske kroner.

London-imperiet raknet

Samtidig raknet Abramovitsjs London-imperium. Det var her 55-åringen, som vokste opp i Sibir, slo rot etter at han kjøpte Chelsea for 140 millioner pund i 2003.

Abramovitsj eiendeler i landet har enten blitt solgt eller tatt i arrest.

I tillegg førte EU-sanksjonene til at Abramovitsj mistet tilgang til seks milliarder dollar han har plassert i hedgefond. Midlene ble fryst.

Så seint som tidligere denne måneden offentliggjorde Canada at de har planer om å beslaglegge eiendeler til en verdi av 26 millioner dollar, som de vil bruke til finansiering av gjenoppbyggingen av Ukraina.

Over halv formuen borte

I løpet av året har Roman Abramovitsjs formue krympet med 10,2 milliarder dollar - 101 milliarder norske kroner - og den er nå ifølge Bloombergs milliardærindeks på 7,8 milliarder dollar.

Oligarken har med andre ord fremdeles til salt i såret, men ifølge Bloomberg er en god porsjon av disse midlene illikvide, altså verdier Abramovitsj ikke kan få brukt til noe.

Han kommer definitivt ikke til å motta et rødt øre av pengene fra salget av Chelsea. Disse pengene skal gå til nødhjelp i Ukraina.

Samtidig er oligarkens bevegelsesfrihet sterkt begrenset. Han oppholder seg nå i Tyrkia, Moskva, Israel og området rundt Persiabukta, og han har ifølge rapportene vært på jakt etter bolig i Dubai og Tyrkia.

Abramovitsjs superyachter, Solaris og Eclipse, ligger til kai i Tyrkia. Skulle Abramovitsj driste seg ut på tur med en av dem, risikerer han nemlig at de blir beslaglagt som følge av sanksjoner.

Enorme tap

Det er Abramovitsj det har gått verst ut over av oligarkene, men han er ikke den eneste som har sett formuen skrumpe inn til det ugjenkjennelige i år.

Bloomberg har fulgt med på rundt to dusin russiske milliardærer, og de har til sammen tapt 95 milliarder dollar i år - eller over 330 millioner dollar hver dag siden krigens utbrudd.

Felles for de som er rammet av sanksjoner er at de hadde store deler av formuen sin utenfor Russland.

- Innflytelsen denne eliten hadde utenlands avtar, og valgmuligheten for hvor de skal plassere formuen har blitt stadig mer begrenset, sier Liana Semtsjuk, etterretningsanalytiker ved rådgivningsfirmaet Sibylline.

- Den trygge havna som mange europeisk jurisdiksjoner tilbød eksisterer ikke på samme måte lenger, og til syvende og sist betyr det at rikdommen deres ikke er så trygg utenfor Russland lenger - der den i stor grad alltid har vært prisgitt Kreml.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer