Mistet radioaktiv kapsel: - Sorry

Myndighetene går ut med advarsel etter at gruveselskap har mistet radioaktiv kapsel.

MISTET KAPSEL: En radioaktiv kapsel har forsvunnet under transport bort fra Gudai-Darri-gruva i Vest-Australia. Foto: Rio Tinto
MISTET KAPSEL: En radioaktiv kapsel har forsvunnet under transport bort fra Gudai-Darri-gruva i Vest-Australia. Foto: Rio Tinto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gruvegiganten Rio Tinto i Australia har, sammen med myndighetene, satt i gang en stor leteaksjon.

Grunnen? De har mistet en radioaktiv kapsel.

- Vi anerkjenner at dette åpenbart er svært bekymringsfullt, og beklager uroen det har forårsaket, uttaler selskapet til BBC.

Kapselen, som er 6 mm i diameter og 8 mm lang, inneholder det radioaktive stoffet Caesium-137, som er svært helseskadelig.

Helseskadelig

Kapselen, som var en del av et måleapparat, ble fraktet bort fra gruva Gudai-Darri i Vest-Australia 12. januar, og ble meldt savnet 25. januar.

Kapselen forsvant et sted mellom byene Newman og Perth - en distanse på 1400 km. Ifølge Reuters antar man at kapselen har falt av en lastebil.

Myndighetene er nå redde for at kapselen kan bli plukket opp av folk som ikke vet hva det er. Derfor har de gått ut med en advarsel.

- Dersom du kommer i kontakt eller har den tett på deg, kan du få hudskade, inkludert hudforbrenninger. Og hvis du har den lenge nok nær deg, kan det forårsake det som kalles akutt strålesyke, sier Andrew Robertson, helsesjef for Vest-Australia.

Ødelagt måler

Den radioaktive kapselen, som var en del av en måler, ble sendt fra gruva 12. januar. Da måleren skulle inspiseres 25. januar, ble det oppdaget at den var ødelagt. Én av fire monteringsbolter manglet, og skruer fra måleren var også borte.

Myndighetene antar at vibrasjoner fra lastebiler har ført til at boltene og skruene har blitt slått løs.

Det pågår nå en storstilt aksjon for å lokalisere det radioaktive materialet.

- Vi har fullført radiologisk undersøkelser av alle områder på steder der enheten har vært, og undersøkt veier innenfor gruveområdet, samt adkomstveien som fører bort fra Gudai-Darri-gruveområdet, sier Simon Trott i Rio Tinto.

Det radioaktive problemet til Rio Tinto kommer på et litt uheldig tidspunkt, da de allerede sliter med å håndtere et litt dårlig omdømme.

I 2020 ødela de nemlig to eldgamle, hellig huler i Pilbara-regionen i Vest-Australia da de skulle anlegge en ny gruve.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer