Mistet radioaktiv kapsel: - Sorry

Myndighetene går ut med advarsel etter at gruveselskap har mistet radioaktiv kapsel.

MISTET KAPSEL: En radioaktiv kapsel har forsvunnet under transport bort fra Gudai-Darri-gruva i Vest-Australia. Foto: Rio Tinto
MISTET KAPSEL: En radioaktiv kapsel har forsvunnet under transport bort fra Gudai-Darri-gruva i Vest-Australia. Foto: Rio Tinto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gruvegiganten Rio Tinto i Australia har, sammen med myndighetene, satt i gang en stor leteaksjon.

Grunnen? De har mistet en radioaktiv kapsel.

- Vi anerkjenner at dette åpenbart er svært bekymringsfullt, og beklager uroen det har forårsaket, uttaler selskapet til BBC.

Kapselen, som er 6 mm i diameter og 8 mm lang, inneholder det radioaktive stoffet Caesium-137, som er svært helseskadelig.

Helseskadelig

Kapselen, som var en del av et måleapparat, ble fraktet bort fra gruva Gudai-Darri i Vest-Australia 12. januar, og ble meldt savnet 25. januar.

Kapselen forsvant et sted mellom byene Newman og Perth - en distanse på 1400 km. Ifølge Reuters antar man at kapselen har falt av en lastebil.

Myndighetene er nå redde for at kapselen kan bli plukket opp av folk som ikke vet hva det er. Derfor har de gått ut med en advarsel.

- Dersom du kommer i kontakt eller har den tett på deg, kan du få hudskade, inkludert hudforbrenninger. Og hvis du har den lenge nok nær deg, kan det forårsake det som kalles akutt strålesyke, sier Andrew Robertson, helsesjef for Vest-Australia.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.