Oljebransjen

Monsterprofitt: - Opprørende

De største oljeselskapene - inkludert norske Equinor - håver inn enorme summer mens verden sliter med skyhøye energipriser, inflasjon, krig, forsyningsproblemer og ekstremvær.

PRODUKSJON: Oljeselskapene håver inn enorme summer på energikrise og høye priser. Foto: NTB
PRODUKSJON: Oljeselskapene håver inn enorme summer på energikrise og høye priser. Foto: NTB Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): De største vestlige oljeselskapene - BP, Chevron, Equinor, Exxon Mobil, Shell og TotalEnergies - doblet overskuddet i 2022 sammenliknet med året før. Ifølge Reuters ble det samlede overskuddet på svimlende 219 milliarder dollar (mer enn 2200 milliarder kroner).

Det skjer samme år som Russlands invasjon av Ukraina har ført til enorm usikkerhet med energiforsyningen og skyhøye energipriser.

Den voldsomme inntektsveksten til selskapene har ført til at flere øker satsingen på nye olje- og gassprosjekter, mens fornybare prosjekter bremser opp.

Selskapene har også fylt lommene til eierne sine. Ifølge Reuters har selskapene betalt ut rekordstore utbytter på til sammen 110 milliarder dollar.

Det har utløst protester og krav om at myndighetene skattlegger gevinsten for å hjelpe forbrukere med voksende energipriser.

Største resultat noensinne

Denne uka kunne blant andre Equinor rapportere om rekordoverskudd. Årsresultatet endte på svimlende 74,94 milliarder dollar (om lag 766 milliarder kroner). Det er det største årsresultatet lever av et norsk selskap noensinne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.