Oljebransjen

Monsterprofitt: - Opprørende

De største oljeselskapene - inkludert norske Equinor - håver inn enorme summer mens verden sliter med skyhøye energipriser, inflasjon, krig, forsyningsproblemer og ekstremvær.

PRODUKSJON: Oljeselskapene håver inn enorme summer på energikrise og høye priser. Foto: NTB
PRODUKSJON: Oljeselskapene håver inn enorme summer på energikrise og høye priser. Foto: NTB Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): De største vestlige oljeselskapene - BP, Chevron, Equinor, Exxon Mobil, Shell og TotalEnergies - doblet overskuddet i 2022 sammenliknet med året før. Ifølge Reuters ble det samlede overskuddet på svimlende 219 milliarder dollar (mer enn 2200 milliarder kroner).

Det skjer samme år som Russlands invasjon av Ukraina har ført til enorm usikkerhet med energiforsyningen og skyhøye energipriser.

Den voldsomme inntektsveksten til selskapene har ført til at flere øker satsingen på nye olje- og gassprosjekter, mens fornybare prosjekter bremser opp.

Selskapene har også fylt lommene til eierne sine. Ifølge Reuters har selskapene betalt ut rekordstore utbytter på til sammen 110 milliarder dollar.

HAGEFEST: Aktivister blokkerer inngangen til Equinors hagefest under energimessa ONS i Stavanger 30. august. Video: Dagbladet. Vis mer

Det har utløst protester og krav om at myndighetene skattlegger gevinsten for å hjelpe forbrukere med voksende energipriser.

Største resultat noensinne

Denne uka kunne blant andre Equinor rapportere om rekordoverskudd. Årsresultatet endte på svimlende 74,94 milliarder dollar (om lag 766 milliarder kroner). Det er det største årsresultatet lever av et norsk selskap noensinne.

- I 2022 responderte vi på energikrisen og bidro til energisikkerhet. Vi leverte solid drift med rekordhøye resultater og kontantstrøm, sier Equinor-sjef Anders Opedal i en pressemelding.

Franske TotalEnergies melder samtidig om et rekordresultat på 36,2 milliarder dollar.

Krigen i Ukraina har ført til at europeiske land ikke lenger stoler på olje- og gassforsyninger fra Russland. I tillegg har Kina den siste tida fjernet mange covid-restriksjoner. Det har økt etterspørselen etter fossil energi.

- Vi blir ikke overrasket om prisen på olje stiger tilbake til 100 dollar fatet, sier toppsjefen for TotalEnergies, Patrick Pouyanne, til Reuters.

I dag er oljeprisen på om lag 85 dollar fatet.

Exxon hadde et resultat for 2022 på 55,7 milliarder. Chevron endte med 36,5 milliarder dollar, mens Shell endte med 39,9 milliarder.

- Pragmatisme

Den usikre, globale energisituasjonen har også fått noen av selskapene til å gå tilbake til å satse mer på fossile prosjekter framfor fornybare prosjekter som vil redusere klimautslippene.

- Vi trenger å redusere karbonenergien, men vi trenger også sikker energi, og vi trenger rimelig energi. Det er det myndigheter og samfunn rundt omkring i verden spør etter, sier BP-sjef Bernard Looney, ifølge Reuters.

BPs aksjer nådde onsdag den høyeste kursen på 3,5 år som følge av signalene om at selskapet vil endre strategi og satse mer på fossil energi igjen.

- Pragmatisme får prioriteten denne uka ettersom verden trenger energi og myndigheter trygler om mer fra selskaper som BP. BP vil lene seg mer på olje og gass i resten av dette tiåret, sier analytiker Oswald Clint hos selskapet Bernstein til nyhetsbyrået.

TAP: Oljefondet og Nicolai Tangen hadde en negativ avkastning på 1637 milliarder kroner. Her med nestleder Trond Grande. Video: Anabelle Bruun, Dagbladet TV. Vis mer

Refser

Mange reagerer imidlertid sterkt på oljeselskapenes rekordinntekter.

- Ifjor tjente de 200 milliarder dollar midt i en global energikrise. Det er opprørende. De har investert for lite av den profitten på å øke hjemlig produksjon og å holde gassprisene nede. I stedet har de brukt rekordprofittene på å kjøpe tilbake sine egne aksjer og belønne sine toppsjefer og aksjeeiere, sa USAs president, Joe Biden, denne uka under State of the Union-talen.

FNs generalsekretær, António Guterres, refset bransjen i en tale mandag, ifølge The Guardian. Han er opprørt over at selskapene håver inn en «monsterprofitt» på fossil energi mens verden trenger dramatiske kutt i klimautslippene.

- Dersom dere ikke kan legge en troverdig plan for å nå nullutslipp med mål i 2025 og 2030 for alle operasjonene deres, bør dere ikke være i bransjen. Kjerneproduktet deres er kjerneproblemet vårt. Vi trenger en fornybar revolusjon, ikke en selvdestruktiv fossil gjenoppblomstring, sier Guterres.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer