Ungarns importforbud-nei

- Moralsk uakseptabelt

Ungarns statsminister setter stadig en brems på EUs planer om et russisk oljeimportforbud. Det opprører.

SIER NEI: Viktor Orbán har i en måned sittet på bakbeina mens EU prøver å stanse russisk oljeimport. Dette til medlemslandenes og aktivisters store frustrasjon. Foto: Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP / NTB
SIER NEI: Viktor Orbán har i en måned sittet på bakbeina mens EU prøver å stanse russisk oljeimport. Dette til medlemslandenes og aktivisters store frustrasjon. Foto: Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I begynnelsen av mai ble det kjent at EU-kommisjonen går inn for å forby all import av russisk olje innen utgangen av 2022.

EUs mål er å begrense Kremls kontantstrøm og legge økonomisk press på Putins krigsmaskin, med mål om at krigen opphører.

Ungarn på bakbeina

Beskjeden ble umiddelbart møtt med harmdirrende reaksjoner fra øverste hold i Russland.

Men for å få gjennomslag må samtlige av EUs medlemsstater stille seg bak. Mens Tyskland, som selv er svært avhengige av den russiske energien, har gått med på å følge EU - har du Ungarn i andre enden av skalaen.

I nesten en måned har landets statsminister, Viktor Orban, satt seg på bakbeina. Han sier at Ungarns økonomi vil bli betydelig skadet hvis den russiske oljeforsyningen stanses, ifølge Politico.

- Sett det verste

Ungarerne har vekket raseri blant andre EU-medlemsland, ved å tilsynelatende kreve å bli fritatt for et eventuelt oljeforbud, skriver Politico.

At Tyskland er frustrerte, kom tydelig fram denne uka.

- Vi har sett det verste i Europa [ved at] bare noen stater blokkerer framgangen, sa Robert Habeck, Tysklands økonomiminister, til et panel ved World Economic Forum, ifølge CNN.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer