Ungarns importforbud-nei

- Moralsk uakseptabelt

Ungarns statsminister setter stadig en brems på EUs planer om et russisk oljeimportforbud. Det opprører.

SIER NEI: Viktor Orbán har i en måned sittet på bakbeina mens EU prøver å stanse russisk oljeimport. Dette til medlemslandenes og aktivisters store frustrasjon. Foto: Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP / NTB
SIER NEI: Viktor Orbán har i en måned sittet på bakbeina mens EU prøver å stanse russisk oljeimport. Dette til medlemslandenes og aktivisters store frustrasjon. Foto: Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I begynnelsen av mai ble det kjent at EU-kommisjonen går inn for å forby all import av russisk olje innen utgangen av 2022.

EUs mål er å begrense Kremls kontantstrøm og legge økonomisk press på Putins krigsmaskin, med mål om at krigen opphører.

Ungarn på bakbeina

Beskjeden ble umiddelbart møtt med harmdirrende reaksjoner fra øverste hold i Russland.

Men for å få gjennomslag må samtlige av EUs medlemsstater stille seg bak. Mens Tyskland, som selv er svært avhengige av den russiske energien, har gått med på å følge EU - har du Ungarn i andre enden av skalaen.

I nesten en måned har landets statsminister, Viktor Orban, satt seg på bakbeina. Han sier at Ungarns økonomi vil bli betydelig skadet hvis den russiske oljeforsyningen stanses, ifølge Politico.

- Sett det verste

Ungarerne har vekket raseri blant andre EU-medlemsland, ved å tilsynelatende kreve å bli fritatt for et eventuelt oljeforbud, skriver Politico.

At Tyskland er frustrerte, kom tydelig fram denne uka.

- Vi har sett det verste i Europa [ved at] bare noen stater blokkerer framgangen, sa Robert Habeck, Tysklands økonomiminister, til et panel ved World Economic Forum, ifølge CNN.

Habeck erkjente at ethvert land har ulik avhengighet av russisk olje, og forventer at Ungarn får spesialbehandling i et eventuelt oljeimportforbud.

- Men samtidig forventer jeg at alle - også Ungarn - jobber for å finne en løsning og ikke sier «OK, vi har et unntak, og da vil vi lene oss tilbake og bygge videre på partnerskapet vårt med Putin.»

- Moralsk uakseptabelt

Orbans importforbud-nei har vekket harme blant demonstranter i hele Europa. Fra Norge til Ukraina har Greenpeace og Ecoaction-aktivister stilt seg utenfor Ungarns ambassader denne uka, ifølge Euronews.

AMBASSADE: Greenpeace-aktivister setter opp bannere utenfor Ungarns ambassade i Polen, 25. mai. Foto: AGENCJA WYBORCZA.PL / Reuters / NTB
AMBASSADE: Greenpeace-aktivister setter opp bannere utenfor Ungarns ambassade i Polen, 25. mai. Foto: AGENCJA WYBORCZA.PL / Reuters / NTB Vis mer

Demonstrantenes budskap er at Orbán er den største barrieren for et forbud i EU. De kaller den ungarske regjeringens handlinger «moralsk uakseptable», ifølge nettstedet.

Greenpeace stilte seg utenfor den ungarske ambassaden i Oslo denne uka med «Nok av den blodige olja!» skrevet på banneret, framkommer det på deres Facebook-side.

Trenger tid og penger

Ungarn trenger fem år for å tilpasse energisystemene sine til å klare seg uten den russiske olja, har regjeringa tidligere sagt. Det nåværende systemet får rundt 65 prosent av oljen sin fra Russland, ifølge Reuters.

Selv om EU ønsker et totalt forbud innen året er omme, ga de Ungarn et tilbud om et år ekstra. Da dette ikke førte fram, la kommisjonen et nytt forslag på bordet: Å gi Ungarn fram til 2024.

Heller ikke dette vil Ungarn gå med på.

Utenriksminister Peter Szijjarto anslår at det vil koste mellom 15 og 18 milliarder euro millioner euro å tilpasse energisystemet sitt til et liv uten russisk oljetilførsel, samt håndtere prisstigningene.

EU har øremerket 2 milliarder euro for infrastrukturinvesteringer for land som er særlig utsatt for en brå russisk oljestans.

Den irske statsministeren tok til orde for at EU i framtida kanskje må gå inn for sanksjoner uten at alle medlemslandene er enige.

Det er flere diplomater negative til, blant annet fordi det vil være et slag mot konseptet om en samlet europeisk front, ifølge Politico.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer