Stengt grense

Morgentrøtt jobbsøker: - Misforstått

- Da har du ikke forstått hva det er å være arbeidssøker.

SLITER LITT: Daglig leder Torbjørn Eide i fiskeriforedlingsgiganten Jangaard Export fikk en søker som ikke ville stå opp om morgenen og en annen som bare ville jobbe helg. Foto: Privat
SLITER LITT: Daglig leder Torbjørn Eide i fiskeriforedlingsgiganten Jangaard Export fikk en søker som ikke ville stå opp om morgenen og en annen som bare ville jobbe helg. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Det høres ut som vi ikke stiller krav i det hele tatt. Men det gjør vi selvfølgelig. Derfor vil jeg også være tydelig og si at reelle arbeidssøkere må innrette seg etter kravene i arbeidslivet og «stå opp om morran», sier direktør for Nav Nordland, Cathrine Stavnes, til Børsen.

Vinterfisket etter den innvandrede skreien i Lofoten og Vesterålen har i år fått ekstra oppmerksomhet i mediene. Deler av omtalen treffer ikke helt, mener Stavnes. Mer om det litt senere.

Nå er sesongen i startgropa. Men fortsatt står minst 220 sesongjobber på den landbaserte fiskeindustrien ubesatt, ifølge et notat fra Røst-ordfører Elisabeth Mikalsen til Nærings- og fiskeridepartementet.

Etter at grensa ble stengt natt til 29. januar har bedriftene gått på jakt etter norske sesongarbeidere - ikke alltid med like stort hell.

Ærlig, men ...

Daglig leder Torbjørn Eide i fiskeriforedlingsgiganten Jangaard Export avdeling Røst luftet sin frustrasjon på denne måten overfor Børsen:

- Jeg fikk ni søkere på 40 jobber. Tre av dem hadde relevant erfaring fra før. Blant dem som har meldt sin interesse, var det en som ga beskjed om at han ikke kunne begynne før 11 om formiddagen og en annen som bare ville jobbe helg. Altså, de kan ikke komme hit og tro de skal på ferie.

Stavnes har brakt på det rene at Nav ikke har formidlet kandidater til Jangaard fordi bedriften ikke har meldt stillinger inn til dem. Men på generelt grunnlag gir hun likevel tydelig beskjed:

- Det beste du kan si er at her har det vært en ærlig dialog mellom arbeidsgiver og arbeidssøker. For dersom du sier at du ikke kan være på jobb før klokka 11 om formiddagen, da har du ikke forstått hva det er å være reell arbeidssøker.

STORE INNTEKTER: I sesongen er det ventet å bli fisket rundt to hundre tusen tonn fisk til en førstehåndsverdi for fiskerne på ca. fire milliarder norske kroner. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: Henning Lillegård. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

Ønsker tilbakemelding

Nav Nordland har til så langt formidlet over 50 kandidater til fiskeindustrien i Lofoten og Vesterålen, og forventer ytterligere pågang nå som skreiens ankomst er meldt. I tillegg har mange fått jobb etter selv å ha tatt direkte kontakt, ifølge Stavnes.

- Det er viktig for oss å finne de riktige personene. Og det inntrykket man kan få gjennom media om at det ikke er mange som er interessert i disse jobbene, det kan jeg ikke stille meg bak. Så er det noen som må flytte på seg, og da handler det også om rent praktiske utfordringer, sier Stavnes.

Som likevel er krystallklar:

- Dersom en arbeidsgiver får formidlet en kandidat gjennom Nav, og vedkommende gir uttrykk for at det er en forutsetning å få sove lenge om morgenen, så ønsker Nav å få beskjed om dette.

- For det kan få konsekvenser?

- Jeg har forstått at noen arbeidsgivere synes det er litt ubehagelig å gi den tilbakemeldingen til Nav. Altså om deres ord skulle føre til at noen mister ytelsene sine. Men vi trenger den tilbakemeldingen for følge opp arbeidssøkeren, sier Stavnes til Børsen.

Krevende

Hun er ikke i tvil om at fiskeindustrien opplever krevende dager når tonnevis med skrei de neste ukene skal leveres på land - uten at mottakene er bemannet slik de pleier.

Eller for å si det med Røst-ordfører Mikalsens ord til Børsen tirsdag:

- Vi snakker om uante konsekvenser dersom vi ikke får løst de utfordringene som stengt grense gir.

Mikalsen peker videre på ringvirkninger for lokalsamfunnene - og det faktum at også helårsarbeidsplasser står i fare dersom hjula ikke holdes i gang under sesongfisket.

UBESATT: Nå er sesongen i startgropa. Men fortsatt står minst 220 sesongjobber på den landbaserte fiskeindustrien ubesatt, ifølge et notat fra Røst-ordfører Elisabeth Mikalsen. Illustrasjonsfoto fra Røst: Jørn H Moen / Dagbladet
UBESATT: Nå er sesongen i startgropa. Men fortsatt står minst 220 sesongjobber på den landbaserte fiskeindustrien ubesatt, ifølge et notat fra Røst-ordfører Elisabeth Mikalsen. Illustrasjonsfoto fra Røst: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Kompetansejobber

Jangaard-leder Torbjørn Eide peker på utfordringene med at han trenger folk med kompetanse. At de som skal operere maskinparken også må kunne skru og fikse og reparere de samme maskinene.

- Inntrykket av at Nav ikke stiller krav i denne krevende coronasituasjonen stemmer ikke. Så forstår jeg selvfølgelig at det er krevende for bransjen som må finne løsninger på kort varsel. Den akutte krisen som nå oppleves i fiskeindustrien kan vi løse sammen, og Nav vil bistå så godt som mulig i dette samarbeidet, sier Stavnes.

Hun åpner også for løsninger for kommende sesonger med vinterfiske:

- På lengre sikt stiller vi i Nav gjerne opp for å løse tilgang til mer stabil arbeidskraft ved å være mer i forkant med for eksempel kvalifiserende tiltak, sier Stavnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer