NHO-bedriftene

Mørke utsikter: - Truer aktiviteten

Et flertall av norske bedrifter ser igjen mørkt på framtidsutsiktene. Det har ikke skjedd siden januar.

DYSTERT: Flertallet av norske bedrifter ser nå mørkt på utsiktene for det neste halve året. Foto: Jil Yngland / NTB
DYSTERT: Flertallet av norske bedrifter ser nå mørkt på utsiktene for det neste halve året. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisvekst, renteøkninger og strømpriser gjør at optimismen fra i sommer er blåst bort, ifølge NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

- Det trekker opp en del mørke skyer. Bildet er preget av økte lånekostnader og økte kostnader generelt, sier Dørum til Børsen.

Han forteller at den siste undersøkelsen blant medlemsbedriftene i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) tegner et dystert bilde: Optimisme blant norske bedrifter har snudd til pessimisme.

Hele landet, alle bransjer

Dørum forklarer hva som skjer.

- De økte rentekostnadene og generell kostnadsøkning spiser av bedriftenes marginer og truer aktiviteten. Økt prisvekst og høyere renter truer husholdningenes kjøpekraft. I tillegg er det utsikter til et mildt sagt krevende energimarked en god stund framover, med en uavklart situasjon med Russland, sier sjeføkonomen.

  • Et flertall av de 2561 bedriftene som har svart, beskriver situasjonen her og nå som helt grei. Men bildet er likevel betydelig svekket fra forrige undersøkelse i juli.
  • Den største endringen er likevel når næringslivet beskriver forventningene for det neste halve året. Her synker andelen (netto optimister-pessimister) fra pluss 1 prosent i juni til minus 8 prosent nå.
  • Andelen pessimister har ikke vært større siden desember i fjor.
  • Pessimistene er i flertall i de aller fleste deler av næringslivet og over hele landet - med unntak av Troms og Finnmark som fortsatt har svak overvekt av optimister.

- Nedside-risikoen er betydelig styrket gjennom sommeren, oppsummerer NHOs sjeføkonom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer