NHO-bedriftene

Mørke utsikter: - Truer aktiviteten

Et flertall av norske bedrifter ser igjen mørkt på framtidsutsiktene. Det har ikke skjedd siden januar.

DYSTERT: Flertallet av norske bedrifter ser nå mørkt på utsiktene for det neste halve året. Foto: Jil Yngland / NTB
DYSTERT: Flertallet av norske bedrifter ser nå mørkt på utsiktene for det neste halve året. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisvekst, renteøkninger og strømpriser gjør at optimismen fra i sommer er blåst bort, ifølge NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

- Det trekker opp en del mørke skyer. Bildet er preget av økte lånekostnader og økte kostnader generelt, sier Dørum til Børsen.

Han forteller at den siste undersøkelsen blant medlemsbedriftene i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) tegner et dystert bilde: Optimisme blant norske bedrifter har snudd til pessimisme.

Hele landet, alle bransjer

Dørum forklarer hva som skjer.

- De økte rentekostnadene og generell kostnadsøkning spiser av bedriftenes marginer og truer aktiviteten. Økt prisvekst og høyere renter truer husholdningenes kjøpekraft. I tillegg er det utsikter til et mildt sagt krevende energimarked en god stund framover, med en uavklart situasjon med Russland, sier sjeføkonomen.

  • Et flertall av de 2561 bedriftene som har svart, beskriver situasjonen her og nå som helt grei. Men bildet er likevel betydelig svekket fra forrige undersøkelse i juli.
  • Den største endringen er likevel når næringslivet beskriver forventningene for det neste halve året. Her synker andelen (netto optimister-pessimister) fra pluss 1 prosent i juni til minus 8 prosent nå.
  • Andelen pessimister har ikke vært større siden desember i fjor.
  • Pessimistene er i flertall i de aller fleste deler av næringslivet og over hele landet - med unntak av Troms og Finnmark som fortsatt har svak overvekt av optimister.

- Nedside-risikoen er betydelig styrket gjennom sommeren, oppsummerer NHOs sjeføkonom.

Bredt sammensatt

Dørum understreker at det ikke bare er strømprisene som påvirker bedriftenes vurdering av utsiktene framover.

- Det er et bredt sammenfall av flere faktorer. Og mye av det vi kjenner på her hjemme, preger også bildet i landene rundt oss. Det er klare og tydelige tendenser til nedkjøling både i norsk økonomi og i landene rundt oss, sier Dørum til Børsen.

- Betyr det at vi er blitt likere landene rundt oss?

- De samme faktorene som demper aktivitetsvekst ute, demper også veksten her hjemme. Men det er fortsatt en vesentlig forskjell, nemlig at vi jo eksporterer mange av de varene som går mest opp i pris. Så pengene renner jo inn i kassene til stat og kommune, gjennom kraftproduksjonen, sier Dørum.

- Et lite paradoks?

- Det er i hvert fall slik at inntektene fra olje og gass er langt høyere enn man så for seg da budsjettet ble laget. Og på grunn av disse høye inntektene, i kombinasjon med robuste husholdninger og et relativt sterkt næringsliv, så vil vi «stå han av» også i denne omgangen. Akkurat som vi gjorde under pandemien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer