Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige:

Mormonkirke skjulte milliarder: Får gigantbot

Kirka må punge ut etter at amerikanske myndigheter oppdaget milliarder i skattselskap.

SKJULTE MILLIARDER: Mormonkirka i Salt Lake City. Foto: Rick Bowmer / AP / NTB
SKJULTE MILLIARDER: Mormonkirka i Salt Lake City. Foto: Rick Bowmer / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Salt Lake City i Utah, USA, er kjent for å være hjembyen til mormonene, som tilhører trossamfunnet Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige. Det er også her mormonene har sitt hovedsete, og hvor kirka Salt Lake Temple troner over byen.

Troen stammer fra kristendommen, men menigheten er grunnlagt av Joseph Smith, som hevdet at han oppdaget Mormons bok etter veibeskrivelse fra en engel.

Mormonene tror også tilsynelatende på kapitalismen.

Securities and Exchange Commission (SEC) er et amerikansk, føderalt tilsyn over verdipapirer. De har nå gitt kirka en bot på en million dollar, samt kirkas investeringsselskap Ensign Peak bot på fire millioner.

Det skyldes at myndighetene oppdaget hele 13 skallselskaper fordelt utover USA, skriver BBC.

Disse skal skjult en aksjeportefølje for en samlet sum på 32 milliarder dollar, tilsvarende 330 milliarder norske kroner.

Skallselskaper er som regel forbundet med bruk i skatteparadis for å holde eierskap og verdier skjult, men trenger ikke nødvendigvis å brukes til ulovlige formål.

- Vi hevder at kirkas investeringssjef, med kirkas viten, gikk langt for å unngå å avsløre kirkas investeringer, samt å frata kommisjonen og offentligheten nøyaktig markedsinformasjon, sier Gurbir Grewal, direktør for SECs etterforskningsavdeling i en uttalelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer