Morsk Erna: - Ganske stygt

Erna Solberg ga klar beskjed da Sp-lederen antydet at hun var «ganske ubekymret» for norske arbeidsplasser i luftfarten.

SLO TILBAKE: Erna Solberg ga klar beskjed til Sp-lederen under dagens spørretime på Stortinget. Video: Stortinget. Klipp: Jeanette N. Vik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tar ikke med letthet på noen arbeidsplasser i luftfarten, eller andre steder, som vi kan komme til å miste. Å implisere det synes jeg er ganske stygt av representanten, sa statsminister Erna Solberg under spørretimen i Stortinget onsdag.

Hun ble presset av Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum, som mener regjeringen er passive, og at statsministeren virket «ganske ubekymret», for utfordringene norsk luftfart står i.

Gjeldstynget

Det var nemlig krisen i luftfarten, og da spesielt i Norwegian, som var tema da Vedum utfordret statsministeren på det han mener er manglende støtte til det kriserammede flyeselskapet.

Onsdag la han sammen med flere partikolleger i Sp fram et representantforslag til kriseplan for luftfarten ut 2021.

SKUFFENDE: Norwegian-direktør Jacob Shram møtte pressen i dag. Vis mer

Der ber de blant annet om at Stortinget «raskt legger fram en kompensasjonsordning for flyselskap med norsk driftstillatelse», og de ber regjeringen om å gå i direkte dialog med Norwegian for å finne løsninger.

- Folk og næringsliv i Norge er helt avhengige av luftfarten. Mange tusen arbeidsplasser er nå i fare. Kan statsministeren sitte og se på at Norwegian som første norske selskap legges ned og arbeidsplassene forsvinner, spurte Vedum.

Statsminister Solberg viste da blant annet til at regjeringen allerede har brukt 13-14 milliarder på luftfarten.

- Vi kan heller ikke ta helt ut av diskusjonen at noen selskaper allerede før pandemien hadde utfordringer med finansieringen, sa Solberg, med henvisning til Norwegians gjeld på over 40 milliarder kroner.

- Ikke mer penger inn

Statsministeren pekte på at næringsministeren og samferdselsministeren har vært i møter med Norwegian, der de har gjort klart hva som er regjeringens standpunkt.

- Vi kommer til å kjøpe mer luftfartstjenester, og vi ønsker Norwegian inn i det tilbudet. Men vi kommer ikke til å putte penger inn i egenkapitalen til bedriften, ei heller til andre ordninger de har etterspurt, sier Solberg.

Hun ble ganske krass og direkte da hun ble presset av Vedum på mer støtte til Norwegian. Solberg ga klart uttrykk for at hun var bekymret for at man da kom til å sende pengene ut av landet, til rike utenlandske eiere.

- Vi er ingen overføringssentral for skattebetalernes penger. Hvilken respekt skal vi ha for at vi ikke flytter penger fra norske skattebetalere til de som bør være eiere og garantister for omstrukturering, sier Solberg.

Statsministeren pekte flere ganger på Norwegians gjeld, og svarte følgende da Vedum presset henne på om ikke Norge burde stille opp med en kontantstøtte til landets luftfartsselskaper, slik «stat, etter stat, etter stat har gjort», for å sitere Sp-lederen.

- Det er et dilemma hvor mye av norske lærere, sykepleiere og butikkansattes skattepenger vi skal bruke i et selskap som kanskje ender i internasjonale venturefond eller kinesiske garantiløsninger, svarte Solberg.

Norwegian-ansatte demonstrerte

For det er nettopp disse eierne hun mener må ta større ansvar for situasjonen Norwegian er i, og hun ba også Vedum komme opp med et tall for hvor mye penger han mener det er greit å bruke.

Statsministeren mener Norwegian og eierne bør ta ansvar for gjelden til selskapet.

- La meg spørre tilbake. Vil Vedum klinke ut 48 milliarder, eller 20 milliarder, eller 15 milliarder? Hva er det han har tenkt til å gi for å sikre at det er arbeidsplasser til et selskap som har så høy gjeld, sier Solberg.

Samtidig som Solberg og Vedum diskuterte så busta føyk inne på Stortinget, sto en rekke Norwegian-ansatte og demonstrerte utenfor Stortinget. De vil ha større og bedre krisetiltak.

Fikk nei

Også Ap fremmet onsdag et eget forslag i Stortinget for å hjelpe luftfarten gjennom krisen. Regjeringspartiene og Frp ble denne uka enige om at regjeringen skal komme tilbake til Stortinget innen januar med en vurdering av behovet for en gen kompensasjonsordning for luftfarten.

Da regjeringen, sammen med Frp, mandag la fram en ny krisepakke, inneholdt den ingen av elementene Norwegian selv mener kan redde selskapet.

I forrige uke sa regjeringen nei til å gi Norwegian krisehjelp, etter at de ba om 4-5 milliarder kroner.

Norwegian permitterte ytterligere 1600 ansatte etter regjeringens avslag og konsernsjef Jacob Schram omtalte det som «en knyttneve i magen».

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer