NRK:

Mossad-koblet fly dukket opp i «Exit»

Et privatfly, som angivelig er brukt av den israelske etterretningstjenesten, havnet plutselig på NRK.

FØRSTE BILDENE: Få en sniktitt på nye «Exit». Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mars kommer den tredje og siste sesongen av NRK-suksessen «Exit». Statskanalen har derfor delt flitting med klipp til ulike medier, og inntrykket er at den ellers så mørke serien blir stadig mørkere.

Tema er blant annet bruk av skatteparadiser blant vindmølleselskaper, kunne «Dagsrevyen» melde tirsdag. Der fikk også seerne bli med minst tre av hovedkarakterene på flytur.

PRIVATFLY: De elskverdige «Exit»-gutta går om bord i et privatfly tilhørende Sundt Air. Skjermdump: NRK
PRIVATFLY: De elskverdige «Exit»-gutta går om bord i et privatfly tilhørende Sundt Air. Skjermdump: NRK Vis mer

De går inn i et privatfly av typen Bombardier Challenger 350, som er å finne blant flåten til privatfly-utleieselskaper Sundt Air. Det er imidlertid et helt annet fly som letter fra rullebanen, i «Exit»-klippet.

Hemmelig eierskap

Det viser nemlig et Gulfstream 3 fra 1983, og har registreringsnummer N467AM godt synlig på siden. Flyet er registrert på et trust i Salt Lake City i Utah, USA, men hvem som eier det er ikke kjent.

Det dukker imidlertid opp flere treff på registreringsnummeret, blant annet hos det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu Agency.

KOBLET TIL MOSSAD: Dette flyet skal ha vært brukt av den israelske etterretningstjenesten. Her dukker det opp i «Exit». Skjermdump: NRK
KOBLET TIL MOSSAD: Dette flyet skal ha vært brukt av den israelske etterretningstjenesten. Her dukker det opp i «Exit». Skjermdump: NRK Vis mer

De viser til en Twitter-melding skrevet av militærkorrespondenten til det statlig eide israelske nyhetsbyrået IPBC, Itay Blumental. I november 2021 skal flyet ifølge ham ha landet på flyplassen i Abu Dhabi, og være brukt av den israelske etterretningstjenesten Mossad.

Han har flere ganger skrevet om flyet på Twitter, og blitt sitert av Times of Israel.

Kjøpt fra arkivfotobyrå

Også Steffan Watkins, som sporer fly på nett, skriver på Twitter at flyet er brukt av Mossad. Journalist i den israelske avisa Haaretz, Avi Scharf, omtaler flyet slik på Twitter i august i fjor:

«Sannsynligvis bare en tilfeldighet: Den pakistanske statsministeren Sharif landet i Doha på tirsdag med militærflyet J-756, her til høyre. På onsdag kom ex-playboy-flyet, nå Mossads spesialoppdrag-jet, fra Israel og landet rett ved siden av. Dro etter ni timer».

Han har også tidligere omtalt flyet som Mossad-brukt.

Børsen har stilt NRK en rekke spørsmål om klippet av flyet. Det er eksekutiv produsent for «Exit», Petter Testmann-Koch, i produksjonsselskapet Fremantle som svarer.

KRYPTOVALUTA: I kommende sesong av «Exit» vil kryptovaluta være i fokus. Her er serieskaper Øystein Karlsen (i midten) sammen med skuespillerne Tobias Santelmann (t.v) og Simon J. Berger under innspillingen av første sesong. Foto: Ingeborg Klyve
KRYPTOVALUTA: I kommende sesong av «Exit» vil kryptovaluta være i fokus. Her er serieskaper Øystein Karlsen (i midten) sammen med skuespillerne Tobias Santelmann (t.v) og Simon J. Berger under innspillingen av første sesong. Foto: Ingeborg Klyve Vis mer

- Stockshot-bildene av flyet i luften er kjøpt av et arkivfotografibyrå. Vi har sett på det historiske eierskapet til flyet og klarte ikke identifisere noen irregulariteter her. Mange av flybildene som har ligget i klippen til nå er såkalte «place holders», altså bilder som markerer hva som skal ligge der, men som ikke er de aktuelle bildene som faktisk vil benyttes, svarer han i en e-post.

Tre ulike fly

Børsen har forsøkt å verifisere at flyet er brukt av Mossad. Kommunikasjonsrådgiver i Luftfarttilsynet, Mali Malmedal, sier at de ikke har noen kjennskap til om flyet er brukt av etterretningstjenesten.

SISTE SESONG: Pål Sverre Hagen, Simon J. Berger , Tobias Santelmann og Jon Øigarden er alle klare for tredje og siste sesong. Foto: Vidar Ruud/ NTB
SISTE SESONG: Pål Sverre Hagen, Simon J. Berger , Tobias Santelmann og Jon Øigarden er alle klare for tredje og siste sesong. Foto: Vidar Ruud/ NTB Vis mer

Børsen har også vært i kontakt med Norsk Spotter og Flyentusiast-forening.

«Det er ikke så mye å finne ut om flyet. Som så mange andre forretningsutleie-fly er dette også blokkert på radarsystemer online. Det har sin base i California, og er som hos Sundt Air et fly som leies ut per time til dem som trenger fly. Eies av det virtuelle selskapet The Videotape Center som har to fly i flåten», svarer de.

For øvrig dukker også et helt nytt type fly opp i den korte frekvensen i «Exit». Denne gangen er det et Thomas Cook-passasjerfly av typen Airbus A321.

TREDJE FLY: I løpet av få sekunder dukker de opp tre ulike fly, som tilsynelatende skal være samme fly. Her et passasjerfly fra Thomas Cook. Skjermdump: NRK
TREDJE FLY: I løpet av få sekunder dukker de opp tre ulike fly, som tilsynelatende skal være samme fly. Her et passasjerfly fra Thomas Cook. Skjermdump: NRK Vis mer

Børsen har fått avslag på innsynsforespørselen om hvor mye NRK har betalt for å leie privatflyet fra Sundt Air. Administrerende direktør i Sundt Air, Tor Bratli, opplyser til Børsen at det koster omtrent 40 000 kroner i timen å leie et av deres fly. Det ser imidlertid aldri ut som om privatflyet i «Exit» tok av.

- Da kan jeg ikke tro det er så dyrt, sier Bratli.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer