Mot børsfest mens stemmene telles

Børsene reagerer på de foreløpige tallene fra den amerikanske valgthrilleren.

FAVORITT: Pilene peker oppover mens den sittende presidenten utpekes som favoritt hos oddsselskapene. Foto: REUTERS/Carlos Barria/NTB
FAVORITT: Pilene peker oppover mens den sittende presidenten utpekes som favoritt hos oddsselskapene. Foto: REUTERS/Carlos Barria/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens stemmene i det amerikanske valget telles opp, og oddsselskapene setter Trump som sin favoritt, kan det ligge an til børsfest hos enkelte.

I natt skrev Dagbladet at Trump for første gang er favoritt hos oddsselskapet Betfair, som har omsatt 4,1 milliarder. Joe Biden sto da på 2.02, mot Trump på 1,98. Biden startet på 1.40 og Trump 3.00.

Unibet har samtidig Trump som favoritt på 1.55, og Biden på 2.45. Betsson har Joe Biden på 2.25 og Donald Trump på 1.62.

Jo lavere oddsen er, jo større anser bettingselskapene vinnersjansen. Trump ligger rundt klokka 0525 an til å vinne vippestater som Florida og Ohio samt viktige Nord-Carolina, Georgia og Texas.

Grønne tall

Tirsdag kveld, før resultatene begynte å tikke inn, endte alle de tre toneangivende indeksene på New York-børsene med oppgang. Men frykten for et valgresultat som lar vente på seg i dagevis blir fortsatt ansett som til stede.

– Markedene er ikke røde eller blå, og i dag er de bestemt grønne, sier Rod von Lipsey, som er direktør ved UBS Private Wealth Management, ifølge NTB.

Dow Jones er opp 2,06 prosent, S & P 500 er opp 1,78 prosent og Nasdaq-indeksen er opp 1,85 prosent, ifølge tall hentet inn av Dagbladet like etter 05.00 onsdag morgen.

Svekket krone

Samtidig har den norske krona svekket seg markant i løpet av den amerikanske valgnatta, både mot dollar og mot andre valutaer. Rundt 20 øre mot dollaren, men den har tatt igjen noe av svekkelsen og hadde ved halv seks-tida svekket seg rundt ti øre. Det gjør at én dollar koster 9,47 kroner, skriver E24.

Én euro koster onsdag morgen rundt 11 kroner, noe som er tre øre mer enn ved midnatt. Mot britisk pund har kronen svekket seg fire øre, og koster i skrivende stund 12,28 kroner.

Asiatiske markedet

I Asia er Asia er tallene på børsen grønne; Shaghai Composite er opp 0,03 prosent, Nikkei opp 1,90 prosent og Kospi er opp 0,75 prosent.

Forrige uke var Wall Streets verste uke og måned siden coronautbruddet i mars, ifølge NTB. Coronaens herjinger og nedstengning i Europa får skylda, i tillegg til at Kongressen ikke har fått gjennom en ny coronakrisepakke og frykt for uro i etterkant av valget.

Det er nå det skjer

Investorene frykter at valgresultatet skal bli såpass jevnt at det kan gå flere dager før man har et faktisk resultat.

Om det skjer, ventes det at aksjekursene vil rase.

Ifølge NTB er det likevel håp om at det – dersom Joe Biden vinner og særlig om Demokratene vinner senatet – kan vente et håp om en større krisepakke for den amerikanske økonomien.

Dersom Donald Trump blir gjenvalgt, venter investorene at politikken med skattekutt og mindre regulering vil fortsette.

Den sterke åpningen i Asia kom samtidig som stemmelokalene stengte i flere delstater i USA og de første resultatene fra presidentvalget ble klare.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer