Nord Stream:

Møter motstand

Polske myndigheter skal stikke kjepper i hjulene på etterforskningen av Nord Stream-sabotasjen.

EKSPLOSJON: Rørledningene Nord Stream ble rammet av en omfattende sabotasjeaksjon i september 2022. Foto: Den svenske kystvakta / Shutterstock / NTB
EKSPLOSJON: Rørledningene Nord Stream ble rammet av en omfattende sabotasjeaksjon i september 2022. Foto: Den svenske kystvakta / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Det melder The Wall Street Journal, basert på det de omtaler som kilder tett på etterforskningen.

Ifølge avisa skal sabotasjeaksjonen mot Nord Stream-rørledningene i september 2022, ha blitt iverksatt fra polsk territorium.

Sabotører i Polen

Selv om etterforskningen ikke har avdekket noen direkte kobling til polske myndigheter, skal regjeringen i Polen ha vært tilbakeholden med å samarbeide med etterforskningen.

Blant annet skal det dreie seg om informasjon om de angivelige sabotørenes bevegelser i Polen, skriver The Wall Street Journal.

Nord Stream-ledningene, som fraktet russisk gass til Europa i Østersjøen, var ikke i drift da de ble rammet av en sabotasjeaksjon rett utenfor den danske øya Bornholm.

UTPEKT: Ifølge britisk etterretning var Nord Stream-aksjonen godkjent av den russiske presidenten Vladimir Putin. Det nekter russiske myndigheter for. Foto: AFP / NTB
UTPEKT: Ifølge britisk etterretning var Nord Stream-aksjonen godkjent av den russiske presidenten Vladimir Putin. Det nekter russiske myndigheter for. Foto: AFP / NTB Vis mer

Pekte på Russland

Siden har både Tyskland, Danmark og Sverige etterforsket hendelsen, men de har foreløpig ikke kommet fram til noen entydig konklusjon om hvem som sto bak.

I april 2023 opplyste danske myndigheter at et russisk skip av typen SS-750 skal ha blitt avbildet i området nær rørledningene. Samtidig har britisk etterretning pekt på Russland som ansvarlige for aksjonen, noe russerne på sin side har avvist.

I Tyskland har etterforskere pekt på Ukraina som ansvarlige for at rørledningene ble sprengt, noe også de har nektet for.