- Motiveres av riking-trusler

I sitt alternative budsjett vil SV hente inn 14,2 milliarder kroner mer i formuesskatt og 5,1 milliarder i inntektsskatt. Regningen skal primært de rikeste ta.

MINDRE TIL DE RIKE: SV-leder Audun Lysbakken la fram en skattebombe til de rike i sitt alternative budsjett. Mandag starter de budsjettforhandlingene med regjeringen. Foto: Shad Madian / Dagbladet
MINDRE TIL DE RIKE: SV-leder Audun Lysbakken la fram en skattebombe til de rike i sitt alternative budsjett. Mandag starter de budsjettforhandlingene med regjeringen. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

En bedre omfordeling, en sterkere klimaprofil og internasjonal solidaritet var stikkordene da SV la fram sitt alternative budsjett fredag.

Her foreslår blant annet partiet skattelettelser for inntekter under 800 000. Dette vil gjelde åtte av ti nordmenn, slo SV-leder Audun Lysbakken fast.

Det er liten tvil om at SVs grep vil koste for de rikeste, noe Lysbakken tar med slående ro.

- Vi vil ha en mer omfordelende skattepolitikk hvor de rike må skatte mer. Og la en ting være klart: Hver eneste som truer med å flytte til Sveits er en ny motivasjon for SV, gjorde Lysbakken klart.

Vil ha «dyrtidspakke»

SV vil altså hente inn 14,2 milliarder kroner mer i formuesskatt og 5,1 milliarder i inntektsskatt i sitt alternative budsjett. De vil også øke selskapsskatten fra 22 til 23 prosent.

- Forskjellene i formue og inntekt er altfor høye i Norge. Regjeringens skattepolitikk gir for lite omfordeling fra de rikeste til folk med lave og vanlige inntekter, sier Lysbakken.

Pengene fra de rike ønsker SV å bruke på en rekke sosiale ytelser til dem med aller størst behov: som minstepensjonister, barnefamilier, studenter og uføre.

De vil også ha billigere tannhelse til flere og utvide ordningen med gratis SFO til et nytt klassetrinn.

SV betegner omfordelingsgrepet som en «dyrtidspakke» som vil koste staten 8,6 milliarder kroner.

- Verdensrekord i skatt

- Regjeringen har allerede satt norgesrekord i skatteøkninger. Nå vil SV tydeligvis gå for verdensrekord. Det går fra vondt til verre. Denne dansen mellom en rød regjering og et rødere støtteparti er destruktiv for norsk næringsliv, sier Venstre-nestleder og medlem av Stortingets finanskomité, Sveinung Rotevatn, om SVs forslag.

Lysbakken har på sin side ingen problemer med å forsvare sine prioriteringer overfor Dagbladet.

- Vi øker ikke pengebruken i Norge. Vi omfordeler, gjentar han.

- Rammene er de samme, vi bruker ikke en krone mer i norsk økonomi. Vi omprioriterer gjennom å kutte i ting regjeringen har prioritert og som vi er imot. Men aller mest omfordeler vi gjennom å øke skattleggingen av store formuer, store utbytter og millioninntekter, ja. Gjør du det så kan du få til en langt mer rettferdig politikk overfor de som sliter med høye regninger og renter, du kan få til nye velferdsreformer og få forskjellene i det norske samfunnet ned, fortsetter Lysbakken til Dagbladet.

Vil strupe oljeskattepakka

SVs andre hovedprioritering er klima og natur.

- Der er avstanden stor mellom oss og regjeringen. De er ikke i rute på klimamålene, slår Lysbakken fast.

Da regjeringen la opp til innstramminger i oljeskattepakken i sitt forslag til statsbudsjett i oktober, la ikke SV-lederen skjul på at dette var etterlengtet for SV.

Nå ønsker regjeringens budsjettpartner å strupe den gunstige ordningen ytterligere ved å fjerne friinntekten.

- Jeg tror de endringene regjeringen har gjort i oljeskattepakken viser at de selv erkjenner at dette ble et selvmål. OIjeskattepakka bidrar til å presse rentene oppover og til å utsette grønne investeringer industrien trenger i framtida. Den er ikke bra for klimaet og den har også blitt fordelingsmessig problematisk ettersom det viser seg at aksjonærene tar størst gevinst, sier han før han kommer med en henvisning til Røkke:

- Den med aller størst gevinst tar også med seg gevinsten til Sveits.

Lysbakken og SV mener dette alt i alt tilsier at hele oljeskattepakken helst bør skrotes, men at det i alle fall gjøres større endringer.

- Så får vi se. Vi tar med oss ulike oljepolitiske krav inn i forhandlingene. Det handler om skatt, det handler om ulike begrensninger knyttet til sårbare områder og det handler om Wisting. Så får vi se hvor villige regjeringen er til å komme oss i møte, sier Lysbakken til Dagbladet.

Mer til bistand

Det er førstkommende mandag at SV og regjeringen starter sine budsjettforhandlinger. Her vil SV også prioritere å kjempe for mer til bistand, gjør Lysbakken klart.

SV vil at bistanden holdes på 1 prosent av bruttonasjonalinntekt (BNI), mens regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett har kuttet bistanden til 0,75 prosent.

Norge bør bidra mer til internasjonal solidaritet i ei tid da Norge har store inntekter, særlig fra gass. Blant annet ønsker SV en avgift på produksjon av gass når prisen er høy, og opprette et solidaritetsfond for humanitær bistand.  

- Vi må finne en måte som gjør at vi kan holde 1-prosenten i bistand og få den ut i verden der nødhjelpsbehovet er enormt, sier Lysbakken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer