- Motiveres av riking-trusler

I sitt alternative budsjett vil SV hente inn 14,2 milliarder kroner mer i formuesskatt og 5,1 milliarder i inntektsskatt. Regningen skal primært de rikeste ta.

MINDRE TIL DE RIKE: SV-leder Audun Lysbakken la fram en skattebombe til de rike i sitt alternative budsjett. Mandag starter de budsjettforhandlingene med regjeringen. Foto: Shad Madian / Dagbladet
MINDRE TIL DE RIKE: SV-leder Audun Lysbakken la fram en skattebombe til de rike i sitt alternative budsjett. Mandag starter de budsjettforhandlingene med regjeringen. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

En bedre omfordeling, en sterkere klimaprofil og internasjonal solidaritet var stikkordene da SV la fram sitt alternative budsjett fredag.

Her foreslår blant annet partiet skattelettelser for inntekter under 800 000. Dette vil gjelde åtte av ti nordmenn, slo SV-leder Audun Lysbakken fast.

Det er liten tvil om at SVs grep vil koste for de rikeste, noe Lysbakken tar med slående ro.

- Vi vil ha en mer omfordelende skattepolitikk hvor de rike må skatte mer. Og la en ting være klart: Hver eneste som truer med å flytte til Sveits er en ny motivasjon for SV, gjorde Lysbakken klart.

Vil ha «dyrtidspakke»

SV vil altså hente inn 14,2 milliarder kroner mer i formuesskatt og 5,1 milliarder i inntektsskatt i sitt alternative budsjett. De vil også øke selskapsskatten fra 22 til 23 prosent.

- Forskjellene i formue og inntekt er altfor høye i Norge. Regjeringens skattepolitikk gir for lite omfordeling fra de rikeste til folk med lave og vanlige inntekter, sier Lysbakken.

Pengene fra de rike ønsker SV å bruke på en rekke sosiale ytelser til dem med aller størst behov: som minstepensjonister, barnefamilier, studenter og uføre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer