FN-topp Achim Steiner

Møtte Støre etter sjokkbeskjed: - Overraskende

FN-topp Achim Steiner ba tirsdag Jonas Gahr Støre om å snu i forslag om norsk megakutt.

MØTE: Toppsjef for FNs utviklingsprogram, Achim Steiner, utenfor Statsministerens kontor tirsdag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MØTE: Toppsjef for FNs utviklingsprogram, Achim Steiner, utenfor Statsministerens kontor tirsdag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Mandag gikk FN-toppsjef Achim Steiner hardt ut mot Norge i et intervju med Dagbladet.

Den norske regjeringen har i et revidert statsbudsjett foreslått å kutte hele kjernestøtten på 440 millioner kroner til FNs utviklingsprogram (UNDP).

- Norge har vært en av våre mest stabile støttespillere. At de tar en så drastisk beslutning kom som et sjokk, forteller Achim Steiner til Dagbladet.

Kuttet er foreslått for å kunne finansiere flyktningutgifter i Norge. Forslaget har også blitt møtt med kritikk fra blant andre SV, KrF og Rødt.

Støre-møte

Steiner varslet at kuttet kan få store konsekvenser for arbeidet til FN. Han frykter at flere land vil ta Norges kutt som et signal, at det kan resultere i at flere følger etter, og at ti- eller hundrevis av millioner i støtte til utviklingsland forsvinner det neste året.

Tirsdag møtte Steiner statsminister Jonas Gahr Støre. Til Dagbladet hadde den brasilianske toppsjefen for FNs utviklingsprogram varslet at han ville be Norge om å snu i forslaget om å kutte støtten.

UT MOT TEGN: Ukrainas FN-ambassadør går hardt ut mot bruken av tegnet «Z». Vis mer

Da Dagbladet møtte ham etter møtet med Støre utenfor Statsministerens kontor tirsdag bekreftet FN-toppen at han hadde diskutert krisen i Ukraina, situasjonen i Afghanistan og budsjettforslaget med den norske statsministeren.

- Jeg ba ham revurdere hva han kan gjøre i forhandlingene med regjeringen om denne støtten som FN desperat trenger, sa Steiner.

- Hvordan reagerte statsministeren på ditt ønske?

- Han forklarte årsaken med at det skal finansiere flyktningutgifter i Norge, og at det er en nasjonal budsjettbeslutning. Det er ikke et argument jeg skal kommentere, teknisk sett er det et legitimt steg å ta, svarer Steiner.

- Overraskende

Han påpeker at dialogen med Støre var god, og at han opplever at det er norsk støtte til FNs arbeid. Han roser også Norge som en av de fremste samarbeidspartnerne over tid.

- Derfor var det overraskende at vi opplever det største kuttet. Håpet mitt er at vi ser endringer de neste dagene når Norge vurderer budsjettet, forklarer brasilianeren.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Spørsmålet er om dette er et valg Norge ønsker å stå i? De har en økonomi som er veldig sterk sammenliknet med de nasjonene vi hjelper, som står overfor konkurs og kriser. Det er masse bekymring i verden, og det vil bare bli verre de neste månedene.

FN-toppen påpeker at en rekke utviklingsland er i krise etter corona. Med krigen i Ukraina har det blitt massiv prisøkning på gass og matvarer.

TAUS: Statsminister Jonas Gahr Støre avbildet i London tidligere i år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TAUS: Statsminister Jonas Gahr Støre avbildet i London tidligere i år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Sri Lanka er et av landene som er på randen av konkurs og humanitær katastrofe, som har blitt etterfulgt av voldelige demonstrasjoner. Steiner advarer om at dette kan bli situasjonen i flere u-land om FNs utviklingsprogram mister store deler av støtten.

- Norge og de rikere landene i verden må ta noen strategiske valg de neste ukene. Noe av det vi gjør i dag kan hindre morgendagens krise, om man ikke er preventive må kanskje Norge og andre land bruke mer penger seinere, avslutter Steiner.

Vil ikke svare

Dagbladet har gjentatte ganger denne uka prøvd å få en kommentar fra statsminister Gahr Støre om temaet, men bare blitt henvist videre til Utenriksdepartementet.

- Når vi nå ser oss nødt til å omprioritere, er ikke dette på grunn av manglende resultater i de bistandsprosjektene som drives av FN organisasjonene. Tvert imot, vi vil fortsatt være en nær strategisk partner og Norge vil fortsatt være en stor giver til FN, svarer utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (SP).

SVARER: Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim. Foto: Javad Parsa / NTB
SVARER: Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Hun påpeker at Norge er en av verdens største givere av bistand målt etter økonomien og befolkningens størrelse.

- Selv om vi foretar krevende endringer i bistandsbudsjettet for å ta imot flyktninger i Norge, vil beløpet som brukes på annen bistand fortsatt være svært høyt. FN-organisasjonene er blant de viktigste samarbeidspartnerne for norsk bistand og humanitær innsats, avslutter Tvinnereim.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer