Børsuro:

- Mulig resesjon

Sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, hevder at uroen rundt bankkollapsen vil roe seg. Aksjestrateg Paul Harper er bekymret for en mulig resesjon.

MULIG RESESJON: Aksjestrateg Paul Harper er bekymret for at uroen kan bikke over til en resesjon. Foto: Stig B. Fiksdal / DNB
MULIG RESESJON: Aksjestrateg Paul Harper er bekymret for at uroen kan bikke over til en resesjon. Foto: Stig B. Fiksdal / DNB Vis mer
Publisert

- Det er åpenbart at bankkollapsen i USA, som skjedde denne uka, er med på å skape uro, sier sjeføkonom i DnB Markets, Kjersti Haugland, til Børsen.

Kollapsen av den amerikanske storbanken Silicon Valley Bank har nemlig sendt sjokkbølger gjennom verden - børsene blir rødere og rødere for hver time som går.

Flere av bankaksjene fyker nedover, og i skrivende stund har den sveitsiske banken Credit Suisse falt med nesten 30 prosent.

Her hjemme endte Oslo Børs' hovedindeks onsdag ned 3,74 prosent.

- Må være ydmyk

Haugland tror at den brå nedgangen kommer av en bekymring hos aksjonærene, om at bankene i Europa driftes på slik som kollapsede Silicon Valley Bank.

- Det er en frykt for at flere skjeletter skal komme på overflaten hos de europeiske bankene. Den sterke renteoppgangen har ført til mye tap, da har det også kommet en uro som brer seg, sier hun.

Ifølge Haugland er børsfallet i Europa en konsekvens av bankkollapsene i USA den siste uka.

LEGGER UROEN DØD: Sjeføkonom i DnB Markets, Kjersti Haugland, mener at uroen vil snart legge seg. Foto: Stig B. Fiksdal / DNB
LEGGER UROEN DØD: Sjeføkonom i DnB Markets, Kjersti Haugland, mener at uroen vil snart legge seg. Foto: Stig B. Fiksdal / DNB Vis mer

Finansavisens kommentator Karl Johan Molnes hevdet onsdag at dette bare er begynnelsen på krisen.

Haugeland tror imidlertid at all denne redselen vil gå over, og at den ikke vil ha noen spesiell betydning for nordmenn.

- I situasjoner som denne er det viktig å ikke være altfor bombastisk, og man trenger å være litt ydmyk. Det er mange grunner til at denne uroen vil legge seg, sier Haugland.

Større nedgangsrisko

Aksjestrateg i DNB, Paul Harper, er bekymret. Han forklarer at vi nå står ved et punkt før en mulig resesjon.

- Jeg er litt bekymret for at dette vil fortsette litt til. Nå har vi hatt en liten periode med relativt sterk økonomisk vekst, da begynner man å merke inflasjonspresset, som kan bikke over til en resesjon, mener Harper.

Han mener den globale økonomien er relativt sårbar overfor eventuelle kriser - og at vi først merker det nå som vi ser en oppbremsing av økonomien.

- Vi har på en måte en større fallhøyde nå, sier aksjestrategen.

Harper tror likevel at børsfallet vil roe seg - men framholder at nedgangsrisikoen fortsatt vil være stor.

- Dårlig bankhåndverk

Som Børsen tidligere har omtalt, er bakgrunnen for problemene til Silicon Valley Bank renteoppgangen som kom i kjølvannet av pandemien.

SÅRBAR: Aksjestrateg i DNB, Paul Harper, forteller at økonomien er relativt sårbar overfor nye eventuelle kriser. Foto: Stig B. Fiksdal
SÅRBAR: Aksjestrateg i DNB, Paul Harper, forteller at økonomien er relativt sårbar overfor nye eventuelle kriser. Foto: Stig B. Fiksdal Vis mer

I et tidligere intervju med Børsen uttalte sjefstrateg i Danske Bank, Anders Johansen, at kollapsen har skjedd på grunn av en «nybegynnerfeil».

- Det er en nybegynnerfeil av en veldig spesiell bank, som har en veldig spesiell kundebase, sa sjefstrategen.

Da pengene fløt inn i banken, var vi midt under coronapandemien, og den amerikanske sentralbanken holdt rentene på rekordlave nivåer. Sentralbanken sa også at rentene ville forbli lave lenge.

Derfor plasserte SVB et titall milliarder dollar i statsobligasjoner, fordi de var overbevist om at rentene ville forbli lave. Sånn ble det ikke.

- Jeg mener dette er dårlig bankhåndverk, sa Johansen da om bank-praksisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer