Mummi-konsernet havnet midt i bitter «farse»

Et gammelt psykiatrisk sykehus i Helsinki og planer om hotell og Tove Jansson-museum, har blitt til en mye omtalt konflikt i Finland.

POPULÆR: Mummi-trollet er en populær figur, både i Finland og i resten av verden, men det siste halvåret har det stormet rundt det populære trollet og selskapet som tar hånd om Mummi-forfatter Tove Janssons arv. Foto: Richard Atrero de Guzman / Sipa USA / NTB scanpix
POPULÆR: Mummi-trollet er en populær figur, både i Finland og i resten av verden, men det siste halvåret har det stormet rundt det populære trollet og selskapet som tar hånd om Mummi-forfatter Tove Janssons arv. Foto: Richard Atrero de Guzman / Sipa USA / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Om Mummitrollet og hans familie og venner er kjente og kjære for nordmenn i flere generasjoner, så er Tove Janssons historier for finsk nasjonalskatt å regne.

Det er også en innbringende geskjeft for selskapet som forvalter rettighetene til eventyruniverset i Mummidalen, for hvert år drar Moomin Characters, som selskapet heter, inn over åtte milliarder norske kroner.

Et eksempel på selskapets nese for forretninger er Mummikoppene, som det snart ikke finnes en eneste husstand i Norge som ikke har et eksemplar av.

Eiendomsstrid

Men det siste halvåret har selskapet blitt dratt inn i en etterhvert opphetet strid om eiendomsutvikling midt i Helsinki, som blant annet Hufvudstadsbladet har fulgt tett.

Tidligere i år la eiendomsutviklingsselskapet NREP fram en plan for å utvikle Lappvikens sykehusområde for bystyret i den finske hovedstaden.

Som en del av planen tilbød de Moomin Characters å leie plass til sine kontorer og kunstkolleksjoner. Det var blant annet snakk om et Tove Jansson-museum.

Det ble bråk omtrent i det øyeblikket planene ble kjent. Det omtalte sykehusområdet er nemlig allerede i dag et mye brukt område. Det er et senter som jobber for mental velvære, et hjem for kunstnere, kunstorganisasjoner og mentalhelseorganisasjoner.

Det er også en rekke kulturelle aktiviteter som konserter, utstillinger, filmframvisninger og kunstkurs.

KJÆR: Tove Jansson ga ut den første Mummi-boka i 1945. Siden har unge og gamle verden over lagt sin elsk på eventyruniverset i Mummidalen. Her er Tove Jansson selv avbildet i 1956. Hun døde i 2001, 86 år gammel. Foto: AP Photo/ LEHTIKUVA / REINO LOPPINEN / NTB scanpix
KJÆR: Tove Jansson ga ut den første Mummi-boka i 1945. Siden har unge og gamle verden over lagt sin elsk på eventyruniverset i Mummidalen. Her er Tove Jansson selv avbildet i 1956. Hun døde i 2001, 86 år gammel. Foto: AP Photo/ LEHTIKUVA / REINO LOPPINEN / NTB scanpix Vis mer

Kjente kritikere

Kritikerne av eiendomsutviklingen på sykehustomta mente at planene, slik de ble presentert, med butikker, restauranter og et nytt hotell, ville ødelegge en godt sosialt og kunstnerisk miljø, og forstyrre miljøet for øvrig og sette planter og dyreliv i fare.

Kjente navn som filmskaper Aki Kaurismaki og skuespiller Krista Kosonen, i Norge mest kjent som politikvinnen Alfhildr Engisdottir i den kritikerroste HBO-serien Fremvandrerne, er blant dem som har gått mot planen på sykehusområdet.

Flere tusen finner har skrevet under på en underskriftskampanje for å bevare stedet som det er.

- Mummiene var egentlig litt uskyldige. De ville bare ha et fint sted for selskapet sitt, og så ble de tatt med buksene nede, sier Thomas Wallgren, filosof og folkevalgt i bystyret i Helsinki og motstandere av utviklingsplanene, til New York Times, som da de omtalte saken i forrige uke kunne komme med en nyhet.

Trakk seg

Moomin Characters hadde trukket seg fra prosjektet, men administrerende direktør Roleff Kråkström ønsket ikke å kommentere saken ytterligere.

På det tidspunktet ventet en ny behandling i bystyret. I mai stemte byens miljøkomité ned forslaget om eiendomsutvikling på sykehustomta. Da grep ordføreren inn og annonserte at han ville ta forslaget inn for bystyret, slik at de kunne se på saken.

Kristian Wahlgren, leder for den finske foreningen for psykisk helse, som har kontorer i den mye omtalte bygningen, har vært en av de mest uttalte kritikerne av prosjektet. Han har omtalt det hele som en «krangel mellom storkapitalen og sivilsamfunnets interesser».

Mandag denne uka kom saken, som ordføreren hadde beordret, opp for bystyret, men eiendomsutviklingsplanene var noe endret.

Endrede planer

Mummi-familien er ikke lenger med på lasset. I stedet har eiendomsselskapet NREP foreslått at de sammen med Helsinki by lager et felles selskap, skriver Hufvudstadsbladet.

På den måten fordeles kostnadene med utviklingen mellom to parter, NREP får sitt hotell, men byen kan samtidig sikre at allmennyttige foreninger får fortsette i området.

Det reviderte forslaget har ikke stilnet kritikerne. De er fremdeles klinkende klare:

Det gamle sykehusområdet skal ikke selges, og parken skal ikke overlates til et internasjonalt eiendomsinvesteringsselskap.

«Bortsett fra noen små endringer har ikke de grunnleggende feilene i forslaget blitt endret. Til en viss grad er det nye forslaget til og med verre», heter det i en pressemelding fra motstanderne, som har satt i gang en underskriftsaksjon som 5500 nå har støttet.

Bystyret utsatte mandag behandlingen av de nye planene med ei uke, slik at de kunne få tid til å gå gjennom planene.

- En farse

Og mens saken ruller videre blant de finske folkevalgte, leverer administrerende direktør i Moomin Characters, Roleff Kråkström en nådeløs dom over saksgangen.

- Striden om Lappvikens framtid er en farse, som for hver time blir mer og mer absurd. Politikerne bruker sykehusområdet for å fremme sine egne interesser, selv om de burde jobbe for å skape felles, åpne møteplasser for byens innbyggere, sier Kråkström til Helsingin Sanomat.

Selskapet han leder hadde planer om å gjøre hovedbygningen på området om til et Mummi-museum, men de valgte til slutt å trekke seg fra prosjektet.

Årsaken var rett og slett den negative responsen de fikk som følge av planene. Moomin Characters beskrives som et selskap som er veldig opptatt av å verne om sitt varemerke.

Selskapet gikk likevel ikke ut offentlig ut med at de hadde trukket seg fra planen. I stedet ble det nevnt med to setninger i New York Times-artikkelen.

Årsaken til at de trakk seg ut i stillhet er at et offentlig utspill kunne blitt brukt politisk av kritikerne av planene.

- Helt siden Toves dager har vi hatt som prinsipp å ikke blande oss i det politiske. På denne måten har ingen kunnet dra nytte av vår beslutning, sier Kråkström.

Det er altså fremdeles i det blå hva som skjer med det gamle sykehusområdet, men noe Mummi-museum blir det altså ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer