Mummi-konsernet havnet midt i bitter «farse»

Et gammelt psykiatrisk sykehus i Helsinki og planer om hotell og Tove Jansson-museum, har blitt til en mye omtalt konflikt i Finland.

POPULÆR: Mummi-trollet er en populær figur, både i Finland og i resten av verden, men det siste halvåret har det stormet rundt det populære trollet og selskapet som tar hånd om Mummi-forfatter Tove Janssons arv. Foto: Richard Atrero de Guzman / Sipa USA / NTB scanpix
POPULÆR: Mummi-trollet er en populær figur, både i Finland og i resten av verden, men det siste halvåret har det stormet rundt det populære trollet og selskapet som tar hånd om Mummi-forfatter Tove Janssons arv. Foto: Richard Atrero de Guzman / Sipa USA / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Om Mummitrollet og hans familie og venner er kjente og kjære for nordmenn i flere generasjoner, så er Tove Janssons historier for finsk nasjonalskatt å regne.

Det er også en innbringende geskjeft for selskapet som forvalter rettighetene til eventyruniverset i Mummidalen, for hvert år drar Moomin Characters, som selskapet heter, inn over åtte milliarder norske kroner.

Et eksempel på selskapets nese for forretninger er Mummikoppene, som det snart ikke finnes en eneste husstand i Norge som ikke har et eksemplar av.

Eiendomsstrid

Men det siste halvåret har selskapet blitt dratt inn i en etterhvert opphetet strid om eiendomsutvikling midt i Helsinki, som blant annet Hufvudstadsbladet har fulgt tett.

Tidligere i år la eiendomsutviklingsselskapet NREP fram en plan for å utvikle Lappvikens sykehusområde for bystyret i den finske hovedstaden.

Som en del av planen tilbød de Moomin Characters å leie plass til sine kontorer og kunstkolleksjoner. Det var blant annet snakk om et Tove Jansson-museum.

Det ble bråk omtrent i det øyeblikket planene ble kjent. Det omtalte sykehusområdet er nemlig allerede i dag et mye brukt område. Det er et senter som jobber for mental velvære, et hjem for kunstnere, kunstorganisasjoner og mentalhelseorganisasjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer