Musk-bråk: Vil kjøpe ut pensjonister

Lokalbefolkningen nekter å selge eiendommene sine til Musk og SpaceX.

NABOKRANGEL: Musk og SpaceX ønsker å sikre seg eiendommene rundt oppskytingsanlegget på Boca Chica i Texas, angivelig av sikkerhetsgrunner. Her eksploderer en Starship-rakett etter en testflyging. Foto: Gene Blevins / Reuters / NTB
NABOKRANGEL: Musk og SpaceX ønsker å sikre seg eiendommene rundt oppskytingsanlegget på Boca Chica i Texas, angivelig av sikkerhetsgrunner. Her eksploderer en Starship-rakett etter en testflyging. Foto: Gene Blevins / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Sør-Texas er et attraktivt sted for rakettoppskytning. Beliggenheten nær ekvator, der kloden spinner raskere, skal gi rakettene et ekstra dytt.

Det var én av grunnene til at milliardær Elon Musk valgte det avsidesliggende tettstedet Boca Chica, helt sør i delstaten, da han bygget SpaceX sin oppskytingsbase i 2012.

Kystbeliggenheten, Texas sine skattemyndigheters velsignelse, og et nokså ubebodd område var også viktige sjekkpunkter.

Pensjonister

Men området var ikke helt ubebodd. Noen av beboerne har nemlig lite til overs - verken for Musks innrykk eller selskapets forsøk på å bli kvitt dem.

Området har cirka 40 hus - flere av dem rancher med store arealer. Innbyggerne her, mange pensjonister, ønsket først Musk velkommen. De skal ha blitt gjort kjent med milliardærens storslåtte planer under et offentlig møte i 2012, skriver Wall Street Journal.

SpaceX skulle den gang fly last til den internasjonale romstasjonen, på oppdrag for den amerikanske romorganisasjonen NASA, ifølge The Atlantic.

Ble nabobråk

Men etter hvert som SpaceX eskalerte virksomheten i Boca Chica, utviklet det seg til et mareritt for flere.

- SpaceX har bøllet med oss helt fra start, sier beboeren Celia Johnson til Wall Street Journal.

Det kulminerte i 2019, da SpaceX begynte utvikling, produksjon og testskytinger av bæreraketten «Super Heavy». Arbeidet førte til en enorm tilstrømming av arbeidere og lastebiler til det lille området.

Johnson hevder arbeidere tilknyttet Musks anlegg har brutt seg inn i leiligheten hennes, og stjålet en vanntank.

- SpaceX-arbeiderne gjør akkurat som de vil, sier hun til avisa.

Vil kjøpe eiendommer

Beboerne opplever også flere aggressive framstøt fra romselskapet.

SpaceX og Musk skal framover gjøre flere omfattende testoppskytinger. Rakettene skal skytes opp og landes - igjen og igjen, før en eventuell måne- eller Mars-ferd. Flere raketter har imidlertid krasjet.

Sikkerhetsrisikoen skal være grunnen til at selskapet nå ønsker å sikre seg alle eiendommene rundt oppskytingsanlegget. Mens mange beboere har resignert og solgt eiendommene sine til selskapet, setter noen seg på bakbeina.

Nekter

Flere beboere i området forteller nå om de hissige e-postene de nå mottar, signert SpaceX.

Rosemary Workman og ektemannen eier et hus i Boca Chica, og er blant dem som har blitt kontaktet.

- De ønsket å kjøpe huset vårt for 150 700 dollar, og hevdet det var tre ganger verdien av huset, sier Workman.

SpaceX opplyste i e-posten at prisen var udiskuterbar.

- Tilbudet var langt lavere enn en takstmann hadde priset huset til - 194 000 dollar, legger pensjonisten til.

Da Workman nektet, fikk hun et nytt tilbud - 210 600 dollar for eiendommen. Denne gangen fikk hun tilbudet over telefon fra en av toppene i selskapet, David Finlay, skriver Wall Street Journal.

Han ga dem ei uke på å svare, hvis ikke ville selskapet «ty til andre midler».

Ekteparet Workman godtok ikke tilbudet, og bor der ennå.

En annen beboer, Cheryl Stevens, solgte boligen sin og flyttet ut i oktober, etter at hun anså det som umulig å bo i området på grunn av selskapets aktiviteter.

Det eldre ekteparet Mary og Harvey Bloomer mottok en e-post fra Finley, der selskapet tilbyr 149 700 dollar for hjemmet. I e-posten blir de også advart om at eiendommen befinner seg innenfor en faresone, der «ingen sivilist vil bli tillatt å oppholde seg».

Får støtte

Staten Texas har bevilget rundt 30 millioner dollar i insentiver til SpaceXs Boca Chica-prosjekt. I 2013 vedtok lokale myndigheter et lovforslag å midlertidig stenge strand- og strandtilgangspunkter til fordel for romfartsaktivitet.

Dette til tross for Texas-grunnlovens beskyttelse av publikums gratis og ubegrensede tilgang til strender.

SpaceX har ikke besvart Wall Street Journals henvendelser. Musk sa imidlertid dette på en pressekonferanse i 2018:

- Vi har mye land med ingen i nærheten, så hvis rakettene eksploderer, er det helt kult.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer