Musk i Norge: Hyller Støre

Mandag gjester Tesla-gründeren energimessa i Stavanger.

LANDER: Elon Musk har landet i Stavanger med privatfly for å delta på energimessen ONS, ifølge Stavanger Aftenblad. Video: Magnus Paus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet): Mandag sparket energimessa ONS i gang i Stavanger. Den åpnes av kronprins Haakon, og har celebre gjester og foredragsholdere som Tesla-gründer Elon Musk og president i Ukraina, Volodymyr Zelenskyj.

Når Musk inntar scenen under konferansen, benytter han muligheten til å takke for rollen Norge har spilt når det gjelder elektriske biler.

- Folk i Norge dere har virkelig gjort en forskjell, sier Musk.

Roser Støre

Tesla-gründeren kommenterer også det som er en utfordrende energisituasjon i Europa. Samtidig hyller han Jonas Gahr Støre - som var på scenen kort tid før Musk selv gikk på.

- Vi må ikke demonisere olje og gass. I disse krevende tider trenger vi faktisk mer, ikke mindre olje og gass. Jeg mener statsminister Støre er helt på merket, når han snakker om at dette er en kontinuerlig overgang.

- Noen ganger blåser det, andre ganger ikke. Derfor må bærekraftig energi styrkes med batteriteknologi.

Musk fortsetter:

- Jeg mener også at vi må fortsette med atomkrafterk, og ingen land bør stenge sine atomkrafterk. Spesielt ikke nå. Vi må også lagre energien. De to hovedkildene, vind og sol, de er ustabile. Du må lagre elektrisiteten.

- Norge i særstilling

Musk ser for seg enorme endringer innen energisektoren de neste fem-ti årene. Han trekker fram viktigheten av å lage bærekraftig energi.

- Bilindustrien og land etter land går i retning elekrifisering. Jordens befolkning har bestemt at dette er veien å gå. Norge er i en særstilling der. Takk for det.

Musk kommer flere ganger inn på at Norge har mange elektriske kjøretøyer, og at elektriske biler er i flertall i nybilsalget.

- Igjen, takk, sier Musk og smiler.

Røper «masterplan»

Han røper at han jobber med en ny «masterplan» for ny batteriteknologi, som muligens vil bli presentert om to, tre måneder.

Han sier at den største utfordringene ligger i råmaterialene.

- Det er ikke problemer med tilgangen. Litium er overalt. Jern og karbon også. Utfordringer er å omdanne det metarialet til den rene formen det trenger for at det kan brukes i batterier som kan vare lenge.

Musk blir utfordret på hvordan han forholder seg til risiko:

- Jeg oppsøker det ikke. Men om gevinsten er stor nok, tar du risikoen.

- Realistisk

Musk ventet i det lengste med å forlate Teslaen som sto parkert utenfor messeområdet mandag formiddag, men tok seg tid til å prate med pressen på vei inn til messa. Der svarte han blant annet på spørsmål knyttet til utvinning og utfasing av olje og gass.

Foto: Carina Johansen / NTB
Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer

- Jeg tror det er realistisk at vi trenger olje og gass på kort sikt. Ellers vil sivilisasjonen smuldre opp, sier han.

Han smiler og er i godt humør, tar seg god tid, snakker helt til vaktene begynner å dra i armen hans for å gå ham inn. Fem minutter etter at Musk hadde ankommet, ble også kronprins Haakon geleidet inn på området.

Musk hadde også en oppfordring å komme med.

- En av mine favoritter, og mindre åpenbare saker å bry seg med, er fødselsraten. Jeg tror det er viktig at folk lager nok babyer til å støtte sivilisasjonen.

- Lag flere barn, altså, spør NRKs utsendte.

- Ja, lag flere babyer. I det minste nok barn til å sørge for at populasjonen overlever. Vi kan ikke tillate at sivilisasjonen blir så lav at vi dør, repliserte Musk, som selv er nibarnsfar.

Oljemessen arrangeres annethvert år og samler en rekke toppolitikere og ledere innenfor olje og energi for å diskutere endringer og fremtidsutsiktene innenfor energibransjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer